Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ikra KAKADU  (Przeczytany 4020 razy)
Darev
Nowy
*

« : Styczeń 23, 2010, 20:31:38 »

Witam serdecznie
W akwarium tarliskowym samica kakadu urządziła sobie kryjówkę w grocie zbudowanej z kamieni i w bardzo delikatny sposób udało mi się podejżeć wnętrze i zauważyłem w części "sufitowej" ikrę.
Ikra jest koloru białego, odłowiłem samca i inne samice, ponieważ wszystkich przeganiała i teraz jest tam zupełnie sama.
Napiszcie mi czy wszystko jest dobrze, tzn czy ikra ma właściwy kolor, może jakieś wskazówki, itp.
Pozdrawiam wszystkich
DAREK

« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2010, 18:33:59 wysłane przez Darev » Zapisane

112l ogólne:
preefiltr + JBL 120 (biobale, torf, ceramika, gąbki), Aqua 50W, Aqua Glo 20W Sun Glo 20W, Led;
sterownik: filtr 23h, temp. 26, oświetlenie 8.00 - 20.15, led 20.00 - 8.10

14x neon czerwony
5x kakadu (4+1)
2x kirys Sterby
2x kirys Panda
3x zbrojnik
adria.n1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2010, 20:41:23 »

Moim zdaniem to nie jest igra tylko powszechnie występowany "grzyb kamienny" skoro mówisz, że pilnują to może to jest  faktycznie ich ikra
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2010, 11:48:35 »

to jest ikra. Zostaw samicę aby się nią opiekowała.
Darev
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2010, 20:56:13 »

I już po ikrze  Sad zjedzona...

W 112 litrowym akwarium mam samca kakadu oraz 4 samiczki no i do towarzystwa 15 neonków czerwonych, ale do rzeczy, otóż każda z samic miała już złożoną ikrę, dwie pierwsze już jej nie mają a teraz 2 kolejne złożyły z przerwą jedno dniową i mocną jej pilnują. Za każdym razem ikra jest koloru białego, ale jedna z obecnych ma niektóre takie jakby przezroczyste. Napiszcie mi czy ten mój samiec jest jakiś nie teges? Nie może jej zapłodnić? A może jest wszystko ok?
Dzięki za wszelkie uwagi
Pozdrawiam
Darek

Więc tak mam samice od 1 do 4, samica1 złożyła ikrę tydzień temu i jej już nie ma. Samica2 złożyła ikrę w akwarium tarliskowym i dzisiaj minął 3 dzień a samica zaczęła pływać po całym akwarium więc pomyślałem że znowu lipa i przeniosłem ją do ogólnego. Żyjąc nadzieją że coś tam jeszcze może być podniosłem delikatnie kryjówkę którą pilnowała samica2 i zauważyłem mikroskopijne żyjątka  więc teraz jestem uradowany.
Samica3 i samica4 pilnują ikry w ogólnym, samica3 ma całą białą okrągłą a samica4 ma większość tak jakby przezroczystych też okrągłych (jajkowatych).
Teraz bynajmniej jestem szczęśliwym posiadaczem mikro-kakadu, już im nie wpuszczałem samicy bo teraz pewnie jest wkurzona i zjadłaby wszystko co się rusza.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 07:07:46 wysłane przez Darev » Zapisane

112l ogólne:
preefiltr + JBL 120 (biobale, torf, ceramika, gąbki), Aqua 50W, Aqua Glo 20W Sun Glo 20W, Led;
sterownik: filtr 23h, temp. 26, oświetlenie 8.00 - 20.15, led 20.00 - 8.10

14x neon czerwony
5x kakadu (4+1)
2x kirys Sterby
2x kirys Panda
3x zbrojnik
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: