Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Małe białe punkty na szybie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Małe białe punkty na szybie  (Przeczytany 8852 razy)
AgaKa
Nowy
*

« : Listopad 11, 2009, 10:12:45 »

Mam akwarium 60 l i założyłam je tydzień temu. Trzy lata temu miałam akwarium i kilka elementów z niego postanowiłam przenieść. Jak miałam akwarium za pierwszym razem to rybki mi chorowały,ale jakoś to potem opanowałam,ale mniejsza o to.

Otóż nie mam jeszcze ryb w akwarium-czekam, bo zalałam je 10 dni temu,a roślinki zasadziłam 5 dni temu. Wczoraj zauważyłam na szybie prawie niewidoczne białe (mniejsze od bąbelków) punkty, które się poruszają i zajmują mniej więcej 3cm2 powierzchni w różnych miejscach.
Ze starego akwarium przeniosłam piasek, który wcześniej bardzo dokładnie i kilkakrotnie wyparzyłam. Jednak korzeń (mały), który wczesniej też był w akwarium już go nie parzyłam, poniewaz był on wycyszczony  i wyparzony po zlikwidowaniu. Po kilku dniach pojawiła się na nim pleśń (!), wyjęłam go, wyparzyłam, wyczyściłam i wsadziłam i jest ok. Ale to małe białe (na prawdę malutkie, widać praktycznie tylko pod lupą) porusza się cały czas w obrębie swojego "stada".
Boję się jechać po rybki, ponieważ nie chcę ich wsadzać do akwarium, które już ma jakieś świństwo. Czy możecie mi powiedzieć co mam zrobić?
mariuszw82
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2009, 11:49:11 »

Jeśli małe białe zaszybko się nie poruszające i jest tylko na szybie i to najczęściej warstwie przypowierzchniowej i tam gdzie są zaląszki zielenic to mogą być małe ślimaki przeniesione z roślinami miałem tak kiedyś najpierw małe takie niby glizdeczki a po około miesiąca plagę na szybie po włączeniu światła mogę się mylić daj foto.

AgaKa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2009, 13:37:20 »

Dziękuję za odp.
Chodzi o to, że zrobienie zdjęcia jest niemożliwe jeszcze będę próbować, ale to jest praktycznie niewidoczne. I one nie są powolne. Poruszają się całkiem żwawo i tłoczą się w tym swoim stadzie. Ale jeszcze popróbuję z tym zdjęciem.

Próbowałam jeszcze raz ze zdjęciami, ale nic nie widać  Sad
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 14:20:59 wysłane przez AgaKa » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2009, 14:25:03 »

To narysuj chociaż. Jaki mają kształt? Czy mają nóżki? itd.
AgaKa
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2009, 15:15:46 »

To powiem tak:
Dotknij kartki jak najdelikatniej umiesz długopisem i to jest dokładnie ich wygląd.Mini kropeczka. Trzeba siedzieć nosem przy szybie żeby je obczaić. Tłoczą się i poruszają. Niektóre jak są większe to tak jakbyś po prostu mocniej dotknął kartki tym długopisem. Czy to coś mówi? Czuję się trochę bezsilna.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2009, 18:55:15 »

Nie martw się miałem to w  krewetkarium samo znikło papa

gg-733380
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 17, 2009, 11:05:36 »

Ja tez mam cos podobnego ale wieksze. Biale plamki w ksztalcie jajka, wielkosci srubki do okularow i na obkolo przezroczysta obwoluta. Moze one mi nie chodza ale mam wrazenie ze sie obkrecaja woklul wlasnej osi! Znajduja sie na przedniej jak i na tylniej szybie! Akwarium mam zalane jakies 2tyg Tongue Nie wiem co to za swinstwo  Shocked
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 17, 2009, 11:44:47 »

Ja tez mam cos podobnego ale wieksze. Biale plamki w ksztalcie jajka, wielkosci srubki do okularow i na obkolo przezroczysta obwoluta. Moze one mi nie chodza ale mam wrazenie ze sie obkrecaja woklul wlasnej osi! Znajduja sie na przedniej jak i na tylniej szybie! Akwarium mam zalane jakies 2tyg Tongue Nie wiem co to za swinstwo  Shocked

W twoim przypadku to mogą być przytuliki. http://www.man.poznan.pl/~dominito/ferrissia/ferrissia.html.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2009, 16:44:22 wysłane przez rumaki » Zapisane

parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 17, 2009, 12:09:17 »

Tak to to!!Denerwuje mnie ich obecnosc na szybie ale chyba z tym nic nie zrobie!

Dzieki wielkie ! btw Zajebiste masz to akraium!
 papa
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2009, 12:26:12 wysłane przez parad0x » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2009, 14:20:02 »

Tak to to!!Denerwuje mnie ich obecnosc na szybie ale chyba z tym nic nie zrobie!
Tak się nie robi  Wink Nigdy bym nie zgadł, bo dla mnie przytuliki są dość duże, a nie jest to na pewno kropeczka od długopisu.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2009, 15:16:30 »

Moim zdaniem to jeden z gatunków skoczogonków, u mnie przy starcie każdego z 3 akwariów niespodziewanie pojawiały się na kilka tygodni, po czym równie niespodziewanie znikały. Poruszają się blisko powierzchni akwa, takim charakterystycznym skokowym szybkim ruchem. Myślę że z czasem po prostu padną łupem rybek.

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2009, 15:39:57 »

To jest to bo zdjecie gdy ten slimak jest przyklejony jest takie same jak widze w akwa ! Sa roznych wielkosci a i jest ich coraz wiecej !!

ivan - Hala Madrid!
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2009, 19:59:49 »

Ten ślimaczek powoli się rozmnaża, jak u siebie zauważyłem, składają przeciętnie  4-6 jajeczek w kładce raz na dwa miesiące.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: