AgaKa
Nowy

|
 |
« : Listopad 11, 2009, 10:12:45 » |
|
Mam akwarium 60 l i założyłam je tydzień temu. Trzy lata temu miałam akwarium i kilka elementów z niego postanowiłam przenieść. Jak miałam akwarium za pierwszym razem to rybki mi chorowały,ale jakoś to potem opanowałam,ale mniejsza o to.
Otóż nie mam jeszcze ryb w akwarium-czekam, bo zalałam je 10 dni temu,a roślinki zasadziłam 5 dni temu. Wczoraj zauważyłam na szybie prawie niewidoczne białe (mniejsze od bąbelków) punkty, które się poruszają i zajmują mniej więcej 3cm2 powierzchni w różnych miejscach. Ze starego akwarium przeniosłam piasek, który wcześniej bardzo dokładnie i kilkakrotnie wyparzyłam. Jednak korzeń (mały), który wczesniej też był w akwarium już go nie parzyłam, poniewaz był on wycyszczony i wyparzony po zlikwidowaniu. Po kilku dniach pojawiła się na nim pleśń (!), wyjęłam go, wyparzyłam, wyczyściłam i wsadziłam i jest ok. Ale to małe białe (na prawdę malutkie, widać praktycznie tylko pod lupą) porusza się cały czas w obrębie swojego "stada". Boję się jechać po rybki, ponieważ nie chcę ich wsadzać do akwarium, które już ma jakieś świństwo. Czy możecie mi powiedzieć co mam zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariuszw82
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2009, 11:49:11 » |
|
Jeśli małe białe zaszybko się nie poruszające i jest tylko na szybie i to najczęściej warstwie przypowierzchniowej i tam gdzie są zaląszki zielenic to mogą być małe ślimaki przeniesione z roślinami miałem tak kiedyś najpierw małe takie niby glizdeczki a po około miesiąca plagę na szybie po włączeniu światła mogę się mylić daj foto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgaKa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2009, 13:37:20 » |
|
Dziękuję za odp. Chodzi o to, że zrobienie zdjęcia jest niemożliwe jeszcze będę próbować, ale to jest praktycznie niewidoczne. I one nie są powolne. Poruszają się całkiem żwawo i tłoczą się w tym swoim stadzie. Ale jeszcze popróbuję z tym zdjęciem. Próbowałam jeszcze raz ze zdjęciami, ale nic nie widać 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 14:20:59 wysłane przez AgaKa »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2009, 14:25:03 » |
|
To narysuj chociaż. Jaki mają kształt? Czy mają nóżki? itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgaKa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2009, 15:15:46 » |
|
To powiem tak: Dotknij kartki jak najdelikatniej umiesz długopisem i to jest dokładnie ich wygląd.Mini kropeczka. Trzeba siedzieć nosem przy szybie żeby je obczaić. Tłoczą się i poruszają. Niektóre jak są większe to tak jakbyś po prostu mocniej dotknął kartki tym długopisem. Czy to coś mówi? Czuję się trochę bezsilna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek121221
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2009, 18:55:15 » |
|
Nie martw się miałem to w krewetkarium samo znikło 
|
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
parad0x
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 17, 2009, 11:05:36 » |
|
Ja tez mam cos podobnego ale wieksze. Biale plamki w ksztalcie jajka, wielkosci srubki do okularow i na obkolo przezroczysta obwoluta. Moze one mi nie chodza ale mam wrazenie ze sie obkrecaja woklul wlasnej osi! Znajduja sie na przedniej jak i na tylniej szybie! Akwarium mam zalane jakies 2tyg  Nie wiem co to za swinstwo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumaki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 17, 2009, 11:44:47 » |
|
Ja tez mam cos podobnego ale wieksze. Biale plamki w ksztalcie jajka, wielkosci srubki do okularow i na obkolo przezroczysta obwoluta. Moze one mi nie chodza ale mam wrazenie ze sie obkrecaja woklul wlasnej osi! Znajduja sie na przedniej jak i na tylniej szybie! Akwarium mam zalane jakies 2tyg  Nie wiem co to za swinstwo W twoim przypadku to mogą być przytuliki. http://www.man.poznan.pl/~dominito/ferrissia/ferrissia.html.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2009, 16:44:22 wysłane przez rumaki »
|
|
|
|
|
parad0x
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 17, 2009, 12:09:17 » |
|
Tak to to!!Denerwuje mnie ich obecnosc na szybie ale chyba z tym nic nie zrobie! Dzieki wielkie ! btw Zajebiste masz to akraium! 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2009, 12:26:12 wysłane przez parad0x »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2009, 14:20:02 » |
|
Tak to to!!Denerwuje mnie ich obecnosc na szybie ale chyba z tym nic nie zrobie!
Tak się nie robi  Nigdy bym nie zgadł, bo dla mnie przytuliki są dość duże, a nie jest to na pewno kropeczka od długopisu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2009, 15:16:30 » |
|
Moim zdaniem to jeden z gatunków skoczogonków, u mnie przy starcie każdego z 3 akwariów niespodziewanie pojawiały się na kilka tygodni, po czym równie niespodziewanie znikały. Poruszają się blisko powierzchni akwa, takim charakterystycznym skokowym szybkim ruchem. Myślę że z czasem po prostu padną łupem rybek.
|
|
|
|
|
|
 122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
parad0x
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2009, 15:39:57 » |
|
To jest to bo zdjecie gdy ten slimak jest przyklejony jest takie same jak widze w akwa ! Sa roznych wielkosci a i jest ich coraz wiecej !!
ivan - Hala Madrid!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2009, 19:59:49 » |
|
Ten ślimaczek powoli się rozmnaża, jak u siebie zauważyłem, składają przeciętnie 4-6 jajeczek w kładce raz na dwa miesiące.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|