1988ona
Zainteresowany

|
 |
« : Październik 13, 2009, 18:28:16 » |
|
Co sądzicie o obsadzie do 63l: Oświetlenie 15W, temp 22st.
-welon -2zbrojniki weloniaste -2otoski -2kosiarki -3kiryski sterbai
Oprócz kosiarek, to sama Ameryka południowa, słyszałam, że dno jest dobrze zagospodarowane, ale usłyszałam, że do wyzszych partii akwarium mogę dodać coś jeszcze. Sama uważam, że w/w ryby są raczej w zbyt dużej ilosci, choć razem są od pół roku i wszystkie rosną jak wściekłe. Czy też uważacie, że jest ich zbyt dużo? Welon to ryba zimnolubna, choć z tego co czytałam w wielu postach na tym forum może żyć nawet w 26st. Co zmienilibyście w obsadzie, co powinnam wyrzucić, no i czy welon się nie ugotuje w tych 24st?
Ach no i dodam, że welon kiryski i jeszcze min jeden zbrojnik zostają.
Prosiłabym o obiektywne i "spokojne" rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2009, 18:32:30 » |
|
Do litrazu pasuja tylko otoski. Jak koniecznie musza zostac to zaopatrz sie w 200l. Popraw oswietlenie zeby cos moglo rosnac i zalatw tym biednym rybom grzałke, bo im zimno. Co to za biotop amazonki z kapiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2009, 18:36:09 » |
|
Welon może być z kiryskami w tym akwa, tak mi doradzono na tym forum i w sklepie. Pytałam się, co mam oddać. I czy mogę zwiększać temp w akwa o 1 stopień na tydzień, żeby ryby nie doznały szoku? Lepsza będzie 24 czy 25 st?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 18:38:32 wysłane przez 1988ona »
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2009, 18:42:15 » |
|
Skoro juz pytałas i wiesz to po co pytac znowu? Jesli chcesz opinii z roznych zrodel to prosze bardzo: zostaw sobie tylko otoski i duzo czytaj na temat zakladania akwarium. Dla wszystkich rybek poza karasiem bedzie dobra 25o. Dla karpia 20o.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2009, 18:50:09 » |
|
26 stopni to będzie za dużo. Owszem, będzie żył, ale będzie łapał częściej infekcje i grzyby, niż przy niższej temperaturze. Tarło karasia w wodzie od 16 stopni, karpia od 19 stopni, a nie 26 stopni!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2009, 19:03:55 » |
|
Skoro juz pytałas i wiesz to po co pytac znowu?
Ponieważ gdy sama zarządzałam akwariem był w nim ten welon i kiryski, akwarium było bez oświetlenia i zaczeły pojawiaś sie w nim glony, więc dokupiłam dwa glonki. Niestety musiałam wyjechać i przez pewien czas nie było mnie w domu. Na ten czas opiekę nad akwarium powierzyłam komu innemu i okazało się, że akwa nawiedziła jeszcze większa plaga glonów, dosłownie wszystko co się nie poruszało było czarne (przy stałej filtracji i napowietrzaniu. Do walki z glonami pojawił się ALGIN Tropicala, ale to nic nie pomogło. Po ALGIN'ie pojawiły się dwie kosiarki i dwa otoski, ale i one nie poradziły sobie z glonami, ostatecznie wydaje mi się, że pomogło oświetlenie. Zaraz po zakupie pokrywy ze świetlówką plaga zginęła i od tej pory, czyli już koło 2/2,5mies. ani śladu po glonach. Niedawno wróciłam i wydaje mi się, że powinnam zmienić coś w akwa, bo uważam, że mam za dużo ryb, tak więc stąd moje pytanie. Co do wypowiedzi Muchomorka, to pisałam o 24st, nie o 26
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2009, 19:10:33 » |
|
Zbrojniki odpadają do 60L akwa. To samo Kosiarki i Kiryski w liczbie 3 sztuk. Welona wpuść i Otoski.. Lub całkiem inna obsada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2009, 19:21:48 » |
|
dla welona to za mały litraż, ja ci taką obsadę proponuje: - 10 kirysków - 10 otosków do tego koniecznie kup korzeń bo kiryski potrzebują garbników a otoski drewna do jedzenia.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 13, 2009, 20:19:34 » |
|
Co do wypowiedzi Muchomorka, to pisałam o 24st, nie o 26
Faktycznie, napisałaś tylko, że ktoś twierdził na forum, że w 26 dadzą radę, a nie to, że chcesz trzymać. Tak mi się zasugerowało, bo w stawach hodowlanych przy 26 stopniach padają karpie i mocno chorują, to jest taka górna granica i lepiej żeby do tej temperatury nie dochodziło, a temperatura 24 jest jest jeszcze bezpieczną. Karaś to nie karp, ale ma wiele wspólnego i tak mi się skojarzyło. Wolę dmuchać na zimne, żeby nikomu do głowy nie przyszło tak trzymać zimnolubne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2009, 17:46:38 » |
|
Co sądzicie o obsadzie do 63l: ja sądzę że jesteś sadystą Ach no i dodam, że welon kiryski i jeszcze min jeden zbrojnik zostają.
Prosiłabym o obiektywne i "spokojne" rady po co prosisz o rady jak i tak wiesz lepiej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 18:00:24 wysłane przez My Sensi »
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2009, 18:52:57 » |
|
Co sądzicie o obsadzie do 63l: Oświetlenie 15W, temp 22st.
-welon -2zbrojniki weloniaste -2otoski -2kosiarki -3kiryski sterbai
Oprócz kosiarek, to sama Ameryka południowa, słyszałam, że dno jest dobrze zagospodarowane, ale usłyszałam, że do wyzszych partii akwarium mogę dodać coś jeszcze. Sama uważam, że w/w ryby są raczej w zbyt dużej ilosci, choć razem są od pół roku i wszystkie rosną jak wściekłe. Czy też uważacie, że jest ich zbyt dużo? Welon to ryba zimnolubna, choć z tego co czytałam w wielu postach na tym forum może żyć nawet w 26st. Co zmienilibyście w obsadzie, co powinnam wyrzucić, no i czy welon się nie ugotuje w tych 24st?
Ach no i dodam, że welon kiryski i jeszcze min jeden zbrojnik zostają.
Prosiłabym o obiektywne i "spokojne" rady
Otoski i kiryski ok tylko mało (min po 7szt). Co do reszt to odpada. daj neony około 10szt i parke ramirezek bedzie OK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|