Huee
Stały użytkownik

|
 |
« : Październik 06, 2009, 06:11:35 » |
|
Witam od dawna nie widziałem u siebie ślimaków w akwarium od wczoraj wyłowiłem pare dziś wstaję i jest ich 6 [na przedniej z 3 boczna jedna jeden tylna jeden i jeszcze na roślinie] Jak to zwalczyć bo co dzień jest więcej ,a z tego co czytałem może być tego multum
Akwarium 60l więc bocja nie wchodzi w gre;/.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2009, 06:32:18 » |
|
ślimak zabójca Anetome Helena - u mnie w miesiąć zniósł plagę zatoczków były ich setki w zależności od zbiornika 1 helenka nie wystarczy w moich 72l grasowało 5 helenek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2009, 09:21:23 » |
|
Czy jest możliwość czegoś innego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2009, 09:34:30 » |
|
Mozna wylapywac na zasadze "marchewki" albo kupic pulapke na karaluchy slimaki - malo skuteczne. Mozna ewakułowac cala obsade i zatuc zbiornik - zbyt drastyczne. Najlepsze sa wlasnie Helenki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2009, 10:08:20 » |
|
helenki są już niedrogie do tego piękne i bardzo przydatne i nie ma nic lepszego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robgr85
Zainteresowany

Fotograf, (Robert)
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2009, 23:33:56 » |
|
Ponoć ślimak morderca najlepsze lekarstwo  Ja miałem sporo małych ślimaczków pełzających po akwarium (nie przeszkadza mi to), mój bojownik skutecznie tępi młode osobniki, gdybym chciał to bym załatwił dwa spore osobniki których jeszcze nie dopadł (ale namiętnie nęka  ) i byłby koniec ślimaków w moim akwarium.
|
|
|
|
|
|
Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów http://96litrow.blogspot.com - mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2009, 19:26:16 » |
|
Szczerze wam powiem ,że nie chce ogólnie ślimaków w akwarium ;/ .Nawet takich helenek :].
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2009, 22:04:17 » |
|
W takim razie pozostaje Ci kupowanie dyskusyjnie skutecznych pułapek lub wyniesienie obsady i wytrucie chemią. Lub pokochanie zatoczków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 13, 2009, 13:21:05 » |
|
E tam. Kilka ślimaczków to sam pożytek (zjadają resztki itp.), a jeśli masz w akwarium równowagę biologiczną plagi mieć nie będziesz (jeśli zaś równowagi nie masz, nadmiar ślimaków nie będzie głównym problemem a jedynie objawem tego co się dzieje). Ja swoich "najeźdźców" nie zwalczam a ich liczebność utrzymuje się na stałym, minimalnym poziomie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robgr85
Zainteresowany

Fotograf, (Robert)
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 13, 2009, 23:09:06 » |
|
Szczerze wam powiem ,że nie chce ogólnie ślimaków w akwarium ;/ .Nawet takich helenek :].
Ponoć populację tego gatunku dość łatwo kontrolować - składają jajka ponad powierzchnią i można je usuwać - nie będzie młodych.
|
|
|
|
|
|
Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów http://96litrow.blogspot.com - mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2009, 05:23:40 » |
|
helenki? składają jaja pod powierzchnią, na szybach, roślinach itp. nie mniej są duże więc mozna latwo wylapać i sprzedać/wymienić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robgr85
Zainteresowany

Fotograf, (Robert)
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2009, 10:52:15 » |
|
helenki? składają jaja pod powierzchnią, na szybach, roślinach itp. nie mniej są duże więc mozna latwo wylapać i sprzedać/wymienić
uuups... coś mi się pokręciło z ampulariami...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zybi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2009, 11:18:06 » |
|
A ja się zgadzam z sir Michael. U mnie jest dużo ślimaków, ale one tylko pomagają. Najważniejsza funkcję jaką spełniają to zjadanie glonów z szyb i roślinek, zjadanie resztek jedzenia. W moim akwa ślimaki wychodzą na szybę tylko wtedy, gdy pojawiają się glony a tak to ich w ogóle nie widać grzecznie siedzą w trawniku. Może to na początku być troszkę denerwujące ale jak się dowiesz ile jest plusów z trzymania ślimaków na pewno nie będziesz chciał je wybijać. Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2009, 11:41:44 » |
|
wszystko zależy jaki gatunek ślimaków jedne są pozyteczne inne nie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 15, 2009, 19:08:09 » |
|
Każdy gatunek, kiedy jego populacja jest nieproporcjonalnie wysoka, staje się niepożyteczny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|