Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada akwarium  (Przeczytany 4968 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Sierpień 23, 2009, 14:34:10 »

Dla  jasności kolego Jaro ileś tam ja na Ciebie nie najeżdżam tylko jasno i konkretnie piszę co myślę o tym poście i o tobie .A że nie jest to słodkie  no cóż ..ważniejsze że jest szczere i jak na moje zdolności całkiem uprzejmie napisane .
Ja też jestem tu  nowy. Akwarystyką zajmuję się dopiero od kilku lat więc można powiedzieć że byłem jestem i długo jeszcze będę początkującym adeptem tej sztuki  ale nawet taki laik jak ja wie jaki mniej więcej powinien być minimalny litraż dla najpopularniejszych ryb min.Skalarów   .Więc nadal nie najeżdżając na Ciebie twierdzę że albo to jakaś ściema albo akwarysta z Ciebie jak z koziej .....sam sobie dokończ

Na tym kończę dyskusję w tym temacie i życzę miłego dnia.

Młode ampularie oddam
Jaro154
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 23, 2009, 14:45:02 »

@^Up n/c

A co do akwarium to maksymalna wysokość jaką mogę dać do 30 cm. czyli max akwa może być 75x35x30 (dł x szer x wys)
A do tego jak z oświetleniem? 1W/1L ?
blom88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Sierpień 23, 2009, 15:14:23 »

@^Up n/c

A co do akwarium to maksymalna wysokość jaką mogę dać do 30 cm. czyli max akwa może być 75x35x30 (dł x szer x wys)
A do tego jak z oświetleniem? 1W/1L ?

Hmm... dlaczego max wysokość możesz dać 30 cm? W mebelek się większe akwa nie chce zmieścić??? Pozatym weź pod uwagę też to, że do samej krawędzi wody nie nalejesz, zawsze zostawisz ok 2 cm. A co do oświetlenia to skoro chcesz mieć tak płytkie akwarium to chyba starczy te 0,4 - 0,5 W na 1 litr.
Jaro154
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Sierpień 23, 2009, 15:23:26 »

Dokładnie tak jak powiedziałeś ograniczają mnie meble. Mieszkam w bloku i wygospodarowałem półkę na akwarium i mogę w sumie ją całą zakryć. półka ma wymiary 76x 35x32 około, a muszę jeszcze wygospodarować miejsce na oświetlenie i pokrywę oraz mieć jak wsadzić tam rękę z podbierakiem w razie czego. Ta izolatka którą mam teraz ma 25 cm wys i jest idealnie wysoka mieści się żarówka i jest trochę odstępu od półki. Będę robił na zamówienie bo wymiary nietypowe nieco a litraż wyjdzie coś około 71/72 litry. Czy to już będzie wystarczający zbiornik na kilka rybek?

Oraz wracając do ryb "dostojnie" pływających. Chodziło mi o rybki nieco większe od neonków, gupików itd pływających spokojnie w środkowej części akwarium. Najlepiej ładnie ubarwionych.

EDIT: Np. tj. skalarki ale twierdzicie że to ciut mała przestrzeń dla nich więc chyba odpadają?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2009, 15:25:00 wysłane przez Jaro154 » Zapisane
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #19 : Sierpień 23, 2009, 15:31:18 »

Dokładnie tak jak powiedziałeś ograniczają mnie meble. Mieszkam w bloku i wygospodarowałem półkę na akwarium i mogę w sumie ją całą zakryć. półka ma wymiary 76x 35x32 około, a muszę jeszcze wygospodarować miejsce na oświetlenie i pokrywę oraz mieć jak wsadzić tam rękę z podbierakiem w razie czego. Ta izolatka którą mam teraz ma 25 cm wys i jest idealnie wysoka mieści się żarówka i jest trochę odstępu od półki. Będę robił na zamówienie bo wymiary nietypowe nieco a litraż wyjdzie coś około 71/72 litry. Czy to już będzie wystarczający zbiornik na kilka rybek?

Oraz wracając do ryb "dostojnie" pływających. Chodziło mi o rybki nieco większe od neonków, gupików itd pływających spokojnie w środkowej części akwarium. Najlepiej ładnie ubarwionych.

EDIT: Np. tj. skalarki ale twierdzicie że to ciut mała przestrzeń dla nich więc chyba odpadają?

Ta. teraz znowu masz problem z wysokością, bo teoretycznie potrzeba około 50 cm wysokości dla skalarów, a ty masz 30 więc bez dwóch zdań odpadają.

Co do akwa...na twoim miejscu kupiłbym standardowe 54l (60x30x30)  z pokrywą i oświetleniem. Będzie bez kombinowania i zamawiania.

Co do rybek ja bym dał harem (1+3) prętnika karłowatego

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 23, 2009, 15:41:16 »

Co do akwa...na twoim miejscu kupiłbym standardowe 54l (60x30x30)  z pokrywą i oświetleniem. Będzie bez kombinowania i zamawiania

niby czemu ma kupować akwarium o 15 litrów mniejsze? niech kupi największe jakie się da , ładniej będzie można zagospodarować(więcej roślin) i ryby będą miały większy komfort.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #21 : Sierpień 23, 2009, 15:47:38 »

może i tak. powiedz mi jeszcze jaką masz zamiar zrobić pokrywę?
napisałeś że półka ma 32cm wysokości...nie wiem czy uda Ci się zrobić pokrywę o wysokości 2cm Undecided będzie ciężko pewnie.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Jaro154
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Sierpień 23, 2009, 16:01:12 »

Ja myślę ze im więcej tam wody tym lepiej wiec zamówię na wymiar. Właśnie zmierzyłem, półka ma dokładnie 33,5 cm wiec jeśli zamówię na 28 cm wysokie akwa to będzie na styk.Litraż wyniesie 73 litry .
A ten prętnik karłowaty całkiem nieźle się prezentuje, dobra propozycja.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #23 : Sierpień 23, 2009, 16:15:26 »

Ja myślę ze im więcej tam wody tym lepiej wiec zamówię na wymiar. Właśnie zmierzyłem, półka ma dokładnie 33,5 cm wiec jeśli zamówię na 28 cm wysokie akwa to będzie na styk.

tak tylko pamiętaj że zalejesz 2-3cm od góry i zostaje Ci 25cm  Wink
bardzo podłużnie będzie wyglądać to akwarium. Ale dasz rade  Cheesy

Jaro154
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Sierpień 23, 2009, 19:02:55 »

A co z oświetleniem przy takim litrażu? będę chciał posadzić trochę roślinek żeby to jakoś wyglądało Smiley Podłużnie czy nie podłużnie ale zakryje calutką półkę i będzie wyglądało jakby było wkomponowane w mebel bo tak sobie planuje zrobić pokrywkę z PCV na którą nalepie od góry okładzinę pod kolor mebla.  Co myślicie o taki rozwiązaniu?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #25 : Sierpień 23, 2009, 20:53:58 »

Mam nadzieję, że nie myślisz stawiać baniaka na czymś wiszącym?
Najlepiej daj fotkę miejsca, gdzie to cudo ma stać, może ustrzeżesz się dzięki temu zalania mieszkania...
Jaro154
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Sierpień 23, 2009, 23:32:21 »

W życiu nie postawiłbym  stu kilowego akwa na wiszącej półce. Z tego co czytałem akwa powinno znajdować się w miejscu możliwie ciemnym. Zamierzam je postawić na półce od szafy którą w razie czego jeszcze odpowiednio wzmocnię. W załączniku fota sory za jakość ale nie mam pod ręką cyfrówki a ciemnawo trochę już.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: