Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: oBsada - 63l-70  (Przeczytany 1147 razy)
misiek86
Nowy
*

« : Sierpień 07, 2009, 13:01:30 »

witam

mam zamiar zalozyc akwarium i zastanawiam sie nad 63l-70

rybki jakie chcialbym miec to:
gubiki
mieczyki
neony (mysle nad kilkunastoma)
molinezje
jakis glonojad
hmm fajnie by bylo scalarki ze 2 ale czuje ze to bedzie za male akwarium po tym co czytalem :/

moglbym prosic kogos o pomoc w dobraniu ilosci tych to ryb do akwarium jakie podalem 63-70l. chcialbym miec minimum parke z w/w rybek oprocz glonojada.

pozdrawiam i prosze o pomoc
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2009, 13:52:18 »

misiek86 - poczytaj o tych rybach.
1. Do tej wielkości akwarium - gupiki i neonki możesz dać (obie stadne).
2. Mieczyki i glonojady (zbrojniki) - potrzebują większego akwarium.
3. Skalary - to już zupełnie nie ten rozmiar akwarium.
4. Molinezje... jak będziesz miał gupiki i neonki - to się już nie zmieszczą.

Zresztą ja bym nie łączył neonów i gupików... I zdecydowałbym się na 1 stado neonów + coś np harem bojownika, lub jakaś inna mała parka rybek.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
misiek86
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2009, 15:14:34 »

aha

sluchaj Piterix tylko ,ze ja chcialem kilka rodzajow rybek zyworodnych latwych do rozmnozenia, mowisz ,ze skalary odpadaja, a jakby wsadzil do akwarium tego:

molinezje- 2 samice, 1 samiec
gubiki-     3 samice  2 samiec
neony-    hmm z 15 sztuk okolo
mieczyki takie nie zaduze- rowniez 2 samice, 1 samiec
1- glonojad maly- (zanim urosnie to minie troche czasu zreszta ja mialem glonojada zbrojnika to wcale taki wielki nie urosl) ;p

co o tym myslicie?
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2009, 18:30:46 »

Widze, ze za pierwszym razem nie zrozumiałes: molinezje, mieczyki i glonojad syjamski sie nie nadaja na 60l-70l! A nawet jak je rozmnozysz to co potem? Masz w planach takie ogromne straty czy moze liczysz na jakis zysk? Roll Eyes
Albo GUPIKI albo neonki. Glonojad syjamski prawdopobnie ci nie urósł, bo skarłowaciał.

Jak ci zalezy tak na kilku gatunkach zyworódek to kup zbiornik tak z 250l i bedzie cacy. Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2009, 18:32:40 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
misiek86
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2009, 18:35:58 »

ok rozumiem. to co polecacie za rybki do akwarium 60-70l? jakie i ile sztuk mozna trzymac? chodzi mi o ladny wystroj akwarium roslinki + rybki zeby to sie ladnie komponowalo ze soba Cheesy

mozna stado neonkow + co?:>Tongue
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: