Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 30l bojownik i ...?  (Przeczytany 3948 razy)
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 16, 2009, 13:13:13 »

cytat z pierwszej lepszej strony o akwarystyce:
Długość: do 4 cm.
...
Akwarium: mimo swych niewielkich rozmiarów wymaga akwarium powyżej 80 litrów, częściowo zarośniętego, nie za jaskrawo oświetlonego lub zacienionego częściowo przez rośliny pływające (!). Wskazane ciemne podłoże i dekoracje.

http://www.e-akwarium.com/neon-zielony-zwinnik-costello.html

Nie tylko rozmiar decyduje o tym czy rybka może być w małym akwarium Tongue
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 13:14:54 wysłane przez jaaasiek » Zapisane

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 16, 2009, 13:21:56 »

Do 4cm to rosną innesy. Ja widziałam te simulansy pare razy na żywo i są niewiele większe od galaxy. A 80l to nie żadne min. Skoro dla innesów starcza 40, to dla zielonych 30l spokojnie da radę. A to z jednej ze stron: It grows to a maximum overall length of approximately 2.5 cm. Ja je widziałam w samych małych zbiornikach nano, napewno nie były większe niż 30l Smiley

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 16, 2009, 13:27:45 »

już pisałem że liczy się także charakter oraz upodobania ryb, one potrzebują stosunkowo dużego akwarium a 30l jest dla nich za małe

no tak te neonki dorastają do 4 cm i są niewiele większe od microrazbor galaxy , bo tylko o 1,5cm Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 13:30:02 wysłane przez jaaasiek » Zapisane

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 16, 2009, 13:53:17 »

co?Chyba mówisz o innej rybie,albo mówisz o neonie zielonym a myslisz o innesa. Neony innesa owszem są o 1,5 cm większe od galaxy,ale nie zielone. Zielone mają około 2,5 cm. Więc sa wielkości galaxy. A jakie niby usposobienie mają Twoim zdaniem te ryby?Czy to ryby terytorialne, albo ryby, typu danio, które faktycznie potrzebują dużego zbiornika, bo są bardzo ruchliwe. Neony są bardzo spokojne i powolne. Nie szaleją.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 16, 2009, 13:56:22 »

Myslę, ze nie ma co popadać w paranoję, dla z 8 simulansów 30L wystarczy, oczywiscie ze im wieksze tym lepsze ale nie zawsze jest taka mozliwosc. Jest to najmniejszy gatunek neona. I pamietajcie ze na stronach rózne bzdury mozna znalezc, wiec nie ma o co sie opierać na nich - chyba ze jest naprawde fachowa i znana literatura, a nie powielaniem z jednej strony do drugiej.

Autor wspomnial o jakiejs parce ryb, to odpowiadam ze proporczykowce - tylko jedna wada, krótki cykl zyciowy.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 16, 2009, 13:59:37 »

wiem wiem, ja dlatego nie ufam tego co piszą w necie. Sama mogę napisac, że gurami wymaga min 20l i pewnie niektórzy w tą uwierzą. Mój znajomy ma te simulansy, więc znam trochę ich charakter i wiem jak wyglądają  Smiley Smiley

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 16, 2009, 15:26:18 »

sam mam simulansy i powiem wam że 30l to dla nich za mało , są naprawdę strasznie ruchliwe i moim zdaniem potrzebują minimum 50l.Ula a ty wyciągasz takie ,,mądre,, wnioski a sama kisisz danio w 45 l. Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 15:28:01 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 16, 2009, 16:44:40 »

Do 4cm to rosną innesy. Ja widziałam te simulansy pare razy na żywo i są niewiele większe od galaxy.
sam mam simulansy i powiem wam że 30l to dla nich za mało ,
wydaje mi się że racje ma dwight, bo w końcu to on ma te ryby i dobrze je zna, a ja nie liczę że Ula jest u swojego znajomego codziennie i podczas wizyty przez godzinę ogląda akwarium ( ja poświęcam mojemu akwarium około 2 godzin dziennie, a w soboty ponad 3). A skoro są one ruchliwe to nie trzymałbym ich w takim maleństwie jak 30 l. Owszem w necie czasami piszą głupoty, ale na wszystkich akwarystycznych stronach znajdziemy to samo Smiley
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 16, 2009, 17:36:21 »

Ula a ty wyciągasz takie ,,mądre,, wnioski a sama kisisz danio w 45 l. Roll Eyes
Wiem i zdaje sobie sprawę. Nie każdy ma idealną obsadę. Te ryby to błąd początkującego akwarysty. a dla Twoich wiadomości miałam 5, oddałam 2 koleżance do 126l,ale po 2 dniach jej zdechły. Myslisz, że zawsze gdy oddasz rybę to idą w dobre ręce?Nigdy tego nie wiesz. Mogą trafic do akwa 15l równie dobrze, gdy je oddam do sklepu zoologicznego. Ale tak jak w moim przypadku, gdy oddałam je koleżance zdechną na skutek stresu, wywołanego nowymi warunkami. dwight jeśli dla Ciebie simulansy są tak samo ruchliwe jak neony innesa to wszytsko jasne

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2009, 00:35:36 »

Co do symulansow, to w tym wypadku po prostu nie chce stadka, chocby najmniejszej drobnicy...
Nie wypowiem sie co do ich wymagan, bo ich nie mialem nigdy.

Szukalem jakiegos samotnika, lub malej (rozmiarowo) parki.

Wielkopletw, to naprawde ciekawy gatunek, jest tylko maly problem... nigdy nie widzialem, zeby ktos go mial w mojej okolicy. Zapewne moglbym zamowic, boje sie tylko, ze cena moglaby wtedy byc gdzies w granicach 30-40eu. Wyslalem zapytanie do zaufanego sklepu, ale jeszcze nie dostalem odpowiedzi. Chyba zostane przy bojowniku... zobaczymy.

Ciekawe jednak, jak niewiele gatunkow przy takim litrazu moze spedzac zycie samotnie.

75l w likwidacji; 30l fighters kingdom, 254l on the way Cheesy
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 17, 2009, 08:25:49 »

z tym wielkopłetwem to może być ciężko :/
Osiąga długość 7-10 cm.
nie wiem czy jest ruchliwy czy nie, i to chyba od tego zależy czy się nadaje czy nie.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: