|
|
konkwista
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2009, 19:00:53 » |
|
Im większe tym lepiej. Ja bym wziąl te 12 litrów. Niestety Galaxy nie będą zbyt miłe dla krewetek i w tak małym litrażu przeżywalnośc młodych będzie bliska 0. Proponował bym ograniczyć się do samych krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2009, 19:19:16 » |
|
sory, 12 litrów czyli 8 czy 27? 12 chyba nie ma...
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2009, 19:27:33 » |
|
Ja bym wziął 27 litrowe. To mniejsze będzie o wiele, wiele za małe. Sam mam zamiar sprawić sobie taką kostkę, ale światła dam więcej. Ok 15W.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2009, 19:39:54 » |
|
szukałem na allegro, ale 15 W nie ma są 25W, ale to będzie zbyt dużo. A same microrasbory bez krewetek zmieszczą się w 8? może 15? [25x25x25cm]?
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2009, 19:45:08 » |
|
Najlepsze by było to 27l, do tego dałbym tą lampkę 25W mimo, że to dużo - to małe akwarium IMO wymaga większego oświetlenia niż duże - kiedyś czytałem nawet uzasadnienie do tego. Obsadzisz gęsto roślinami i będzie fajnie. W każdym razie w 27l możesz chodować razbory galaxy i krewetki (malutkie - rozmiaru red cherry)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2009, 19:53:42 » |
|
a jaką lampkę dać? Biurkowa wygląda nieestetycznie. Dać tą 25W? EDIT: nie ma 25, są 26W, ale za sztukę 189zł + przesyłka, co daje ponad 200zł. To kilkukrotnie przewyższa cenę lampki i akwarium. Macie jakieś wyjście to znaczy własnej roboty lampka lub ta biurkowa? Mam taką z niezwykle małą żarówką [koło 2 cm] i bardzo gorąco świeci. Ile ona może mieć wat? Bo liczy się moc, a nie jasność. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 20:05:00 wysłane przez wbchgkv »
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2009, 20:11:47 » |
|
Juz samo 27l to bardzo mało i naprawde niewiele opcji obsady. Kazdy mniejszy zbiornik nie nadaje sie dla zwierzat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2009, 20:20:08 » |
|
weź 27 l i dwie te lampy po 9w - będzie super  ale są takie lampy te 9w durzo tańsze - w tej chwili nie widzę ich na allegro ale ja taka mam wygląda prawie identycznie ale kosztowała 29zł w sklepie normalnym a na allegro je widział po 19 - nie wiem czemu nie ma w tej chwili ale były i może bedą... a może są tylko lepiej trzeba poszukać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2009, 21:09:33 » |
|
a wiecie może dlaczego microrasbory galaxy u mnie w Legionowie są po 35 złotych za sztukę?! Załamałem się, jak zobaczyłem cenę wczoraj. Chciałem mieć stadko tak 8-11 sztuk i redki 5-7, ale skoro panoszy się wśród nich allelopatia ujemna i są takie drogie, to sobie daruję.
Sądzę, że na muszlowce będzie za małe...
Może dać żyworódki endlera lub drobniczki jedniodniówki i do tego otoski? Co myślicie na ten temat?
Dzięki za tak liczne odpisanie. Zapraszam do ocenienia akwarium 45 litrów w wątku. Które pielęgniczki tak dać? Agassiza, borelli czy kakadu? Czekam i czekam, a nikt nie odpisał...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2009, 21:44:03 » |
|
wbchgkv na twoim miejscu zrezygnowal bym z tak malego akwarium BA nawet zrezygnowal bym z 60 i 45 na rzecz jakiegos wiekszego Galaxy sa drogie (no ale 35 zl to przesada) ze wzgledu na to ze sa to stosunkowo nowo odkryte ryby. Nie doradze Ci nic w temacie obsady tak malych akwariow bo kompletnie sie nie orientuje co mozna wpuscic do malych akwarii (akwariow?) droga alu zmien proszę ... 9w durzo tańsze...
na ... 9w duŻo tańsze...
bo az mnie oczy bola od takich rzeczy (zdaje sobie sprawe ze to pewnie missclick albo cos w tym stylu - ale dzis dostalem materialy do sklepu internetowego i zleceniodawca popelnial tyle bledow ort ze przez godzine siedzialem nad tym . . .)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2009, 21:54:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 07, 2009, 07:36:10 » |
|
b0rn2bewild nie mam miejsca w domu na większe akwaium. To ostatnie wolne miejsce i wejdxzie nam tylko 20x20x20 lub 30x30x30x lub 30x20x20 lub inne podobnej wielkości. Oglądałem tamtą lampę i strasznie jest droga. Będę zbierał kaskę i dopiero zacznę brać się za zakupy. Dziękuję wszystkim za opinie i porady. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 07, 2009, 10:41:08 » |
|
wbchgkv to wiele wyjasnia  co do oswietlenia to mozesz sam zrobic takowe, wyjdzie taniej, a jaka przyjemnosc z robienia i podziwiania tego co sie samemu zrobilo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|