olek30288
Nowy

akwa
|
 |
« : Maj 29, 2009, 22:36:21 » |
|
WITAM W SWOIM AKWA OGOLNYM MAM PH 6.4( TAKIE SAMO PH JET U MNIE W KRANIE) CZY POWINIENEM PODNIESC JE CZY TAKIE POZOSTAWIC
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2009, 22:43:28 » |
|
To trochę tak jakbyś napisał "Słuchajcie, właśnie wychodzę ale nie wiem w co się ubrać - co doradzicie?" A ja się pytam gdzie wychodzisz, z kim, po co i jaki efekt chcesz uzyskać  A tak poważnie: Zależy jakie masz rośliny i ryby. Jedne wolą bardziej zakwaszoną wodę inne bardziej zasadową. Sprawdź co masz w baniaku a potem poszukaj swoich gatunków w necie ( www.google.com) i sprawdź ich wymagania odnośnie pH. Jeśli 6,4 będzie zawierało się mniej więcej w widełkach akceptowalnych przez wszystkie twoje gatunki ryb i roślin - wtedy możesz pozostawić tak jak jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2009, 22:45:29 » |
|
Zależy od obsady, jaką masz. pH 6,4 nie jest problemem, który trzeba zwalczać. Ciekawe, jaką masz twardość wody, pewnie niską, wielu by się cieszyło na Twoim miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek30288
Nowy

akwa
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2009, 22:54:37 » |
|
obsada to 8 neonkow oraz 4 kosiarki i dwa mieczyki
KH ok 3 d ZAS gh >7d
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 22:56:08 wysłane przez olek30288 »
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2009, 23:48:39 » |
|
Dla neonów to dobra woda, dla kosiarek chyba też, ale dla mieczyków pH za niskie
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2009, 07:22:16 » |
|
Zabawa z zmienianie parametrów moze byc szkodliwa, lepiej dobierac obsade pod to co leci z kranu. Zamiast podnosic PH oddaj mieczyki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2009, 14:44:38 » |
|
WITAM W SWOIM AKWA OGOLNYM MAM PH 6.4( TAKIE SAMO PH JET U MNIE W KRANIE) CZY POWINIENEM PODNIESC JE CZY TAKIE POZOSTAWIC
Jesteś szczęściarzem. Chciałbym mieć takie pH. U mnie w kranie jest 7.5 a po odstaniu nawet 8.0. O wiele łatwiej jest podnieść pH (dolomit, aquakali) niż obniżyć.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
zolwiczek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 31, 2009, 16:55:21 » |
|
powiem szczerze ze ja ma od 7 do 8 ph, zyja gupiki ,mieczyki , skalar, zmienniaki plamiste, malinezje , neony i bojownik- wszystkie zyja (od miesiaca mam akwa) i jest ok...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 31, 2009, 18:11:26 » |
|
Wszystko do czasu... pH 8 bywa niebezpieczne, jeden błąd i po rybkach. Nie polecam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 31, 2009, 18:19:57 » |
|
Ja mam w swoim akwa pH ok. 8.0 i nic złego się nie dzieje (obsada w podpisie).
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2009, 18:39:05 » |
|
Pojedziesz na kilka dni, a filtr się zatka i będzie po dobrej serii. Oby nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2009, 18:45:25 » |
|
Mam dwa filtry, więc mało prawdopodobne, żeby oba się zatkały.
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2009, 19:23:39 » |
|
W kwestii wymagań ryb do właściwości chemicznych wody niczego nowego wymyślić się nie da. Jeśli jest napisane że ten i ten gatunek toleruje takie a takie pH czy twardość to takie należy mu zapewnić. GADANIE że u mnie NIC ZŁEGO się nie dzieje a mam inną wodę jest tylko głupim gadaniem. Jeśli nic się nie dzieje to zacznie się dziać. Jeśli balansuje się na krawędzi łatwo można spać w przepaść.
"nic złego się nie dzieje"... Dżizas ludzie. To taka sama głupota jak "Ja mam Mieczyki i Skalary w 25L akwa już miesiąc i są zdrowe i jedzą". Ja ilekroć patrzę na swoje 100L akwarium to szlag mnie trafia że jest za małe a sprawdzając skład chemiczny wody stwierdzam że nadal brakuje do ideału. Ludzie wyjeżdżają z dużych miast i smogu na świeże powietrze aby się zregenerować. To samo odnośnie temperatury i przestrzeni do życia. Nasze ryby NIE MOGĄ tego zrobić, popłynąć gdzieś gdzie będzie im lepiej. Na nas spoczywa ciężar zapewnienia im optymalnych warunków.
Trochę pokory wobec natury, fauny i flory, które ma się pod opieką...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|