Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: oświetlenie akwarium 375 l  (Przeczytany 5474 razy)
justynadracz
Stały użytkownik

« : Maj 29, 2009, 20:36:12 »

mam akwarium 375 l i swietlowki 2x36W. wyczytałam, że takie oświetlenie jest za słabe dla roslinek jak na taki zbiornik. mam miejsce na dwie swietlowki, na jakie oswietlenie je wymienic, jaka moc?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2009, 21:27:56 »

Justynko, gdybyś poczytała głębiej dowiedziałabyś się że wg. obiegowej opinii potrzeba około 0,5W/L (przy założeniu potrzebnego nawożenia mikro, makro i co2). Tak więc przy Twoim litrażu potrzebujesz sumarycznie ok. 190W mocy świetlówek. Oczywiście tyle teorii - wielu doświadczonych akwarystów udowadnia że można uprawiać rośliny przy słabszym świetle tyle że trzeba mieć sporą wiedzę o wymaganiach i "rękę" do roślin.
Tak czy siak potrzebujesz światła w w/w granicach jeśli myślisz o bujnej roślinności w zbiorniku. Do tego to co napisałem - zbilansowane nawożenie (testy wody!), także sporo CO2. Ważna też jest odległość źródeł światła od lustra wody, jej przejrzystość i takie tam... Wink

justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2009, 11:06:18 »

tak wyczytałam juz o tym 0,5W/l. 190 W- to bym potrzebowała dwie swietlowki 95W, sa takie wogole bo nie moge znalesc na necie nigdzie....
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2009, 13:01:25 »

Moc  świetlówek uzależniona jest od ich długości. Jeśli masz np długości 80cm o mocy 36W to nie znajdziesz mocniejszych o tej samej długości. Chyba że masz T8 to jeśli wymienisz całe oprzyrządowanie oświetlenia - przejdziesz na standard T5 i tej samej długości (mieszczące się w twojej pokrywie) kupisz mocniejsze. Sprawdź długość swoich aktualnych świetlówek a potem wejdź np na Allegro (lub do sklepu sprzedającego świetlówki) i sprawdzisz mozliwość "dopakowania" swojej pokrywy akwariowej. Jeśli masz 2x36W to zapewne jest to standard T8 a więc po wymianie opraw, statecznika będziesz mogła włożyć T5 o większej mocy. Ale to będzie za mało. Będziesz musiała dołożyć jeszcze dwie - o tej samej lub mniejszej mocy aby sumarycznie mieć te około 190W.

Ja nie jestem w stanie powiedzieć Ci jakie świetlówki (prócz 2xT5) wejdą do Twojego akwarium. Osobiście zmodyfikowałem swoją pokrywę 2x18W standardu T8 na 2x28W T5 + 1x24W T5. Dzięki temu z oświetlenia 0,36W/L uzyskałem 0,8W/L, to najmocniejsza opcja przy pokrywie 80x35. W Twojej zapewne da się zamontować mocniejsze świetlówki i uda się uzyskać min.0,5W/L.

Niektóre sklepy dają możliwość wysłania do nich pokrywy i ich modyfikacji za opłatą. Napisz na PW jeśli chcesz namiar, gdzieś powinienem znaleźć link do sklepu.

justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2009, 13:38:31 »

ale to skompliwkowane:)a nie mozna porostu kupic mocniejszych? moje swietlowki maja ok 117 cm
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2009, 13:45:17 »

Nie można. Napisałem przecież że moc świetlówek ograniczona jest ich DŁUGOŚCIĄ.
http://allegro.pl/16013_oswietlenie_i_pokrywy.html?id=16013&view=gtext&order=p&change_view=1
Tu znajdziesz świetlówki do swojej pokrywy. Skoro masz 2x36W to pewnie to max T8 (chyba że T5 już). Myślę że sama sobie nie poradzisz z dołożeniem światła i raczej skorzystaj z oferty przerabiania pokryw w jakimś sklepie oświetleniowym.

Jeszcze raz napiszę: MOC świetlówek zależy od ich DŁUGOŚCI. Nie możesz kupić mocniejszych w miejsce starych tak aby pasowały (ten sam standard).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: