Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaki odbłyśnik? Asymetryczny czy Paraboliczny?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki odbłyśnik? Asymetryczny czy Paraboliczny?  (Przeczytany 5589 razy)
arm
Nowy
*

« : Czerwiec 04, 2009, 17:44:36 »

Witam,

Który odblyśnik wg. Was będzie lepszy Paraboliczny czy Asymetryczny? (Lepszy = Więcej odbitego światła)

http://www.atti.pl/product_info.php?cPath=205_231&products_id=189
http://www.atti.pl/product_info.php?cPath=205_231&products_id=177

Może ew. polecacie coś innego?

W pokrywie mam możliwość zamontowania tylko jednej świetlówki T8 (60 cm), zdecydowałem się na świetlówkę AQUA-GLO (20W) firmy Hagen.

Jest to na pewno zdecydowanie za mało światła do mojego akwa (80x30x40h), więc staram się "doratować" odbłyśnikiem.

Pozdrawiam!

95L (80x30x40, 2x20W, Low Tech)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2009, 20:26:50 »

Albo odbłyśnik albo wyklejenie pokrywy folią aluminiową.. Odbłyśnik mimo wszystko ukierunkuje Ci światło w jednym snopie przez co część roślin będzie pozbawiona bezpośrednich jego promieni. Z drugiej strony światło odbite od pokrywy będzie słabsze ale równomiernie oświetli zbiornik.
Ja mam odbłyśniki asymetryczne - ciężko mi cokolwiek powiedzieć o parabolicznych czy jak im tam. A może masz miejsce na jeszcze jedną ale krótszą świetlówkę? Ja w swojej pokrywie miałem standardowo miejsce na dwie długie ale dołożyłem jedną krótszą z przodu (zasłania otwory na "karmienie")

arm
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2009, 21:13:24 »

Albo odbłyśnik albo wyklejenie pokrywy folią aluminiową.

Myślałem i o tym i o tym. Folie już mam, a raczej nie zaszkodzi - nawet jak będzie odbijać setny procent.

Odbłyśnik mimo wszystko ukierunkuje Ci światło w jednym snopie przez co część roślin będzie pozbawiona bezpośrednich jego promieni. Z drugiej strony światło odbite od pokrywy będzie słabsze ale równomiernie oświetli zbiornik.

Asymetryczny zdecydowanie odbija w jednym kierunku, natomiast paraboliczny (jak sądzę?) odbija raczej równomiernie (kształt litery C).

A może masz miejsce na jeszcze jedną ale krótszą świetlówkę? Ja w swojej pokrywie miałem standardowo miejsce na dwie długie ale dołożyłem jedną krótszą z przodu (zasłania otwory na "karmienie")

Myślałem nad tym, niestety otrzymałem w spadku ten felerny rodzaj osiemdziesiątki o głębokości 30 a nie 35 cm. Do takiej głębokości istnieją tylko standardowe pokrywy z ABS-u 1x18 (wymienione już na 1x20). Jeżeli chodzi o zamontowanie dodatkowej świetlówki to nie mam na to koncepcji. Dzisiaj tak to mniej więcej sobie w środku oglądałem. Jedyna opcja to wyciąć 60-70% dna w schowku na stycznik, i jakoś tam to zamontować. Pokrywa jest podobna do tej w podanym linku, różnica jest tylko taka iż mam dwa łezkokształtne otwory do karmienia. Co jest dużo gorsze niż posiadanie jednego (chodzi mi o montaż dodatkowej świetlówki).

http://allegro.pl/item651099572_pokrywa_80x30_prosta_czarna_t8_1x18w.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 21:15:06 wysłane przez arm » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2009, 21:31:53 »

Odnośnie folii alu - byłem tego samego zdania i tak zrobiłem. Inna sprawa że miałem nadzieję że folia cudownie wzmocni 2x18W - światła było więcej ale roślinom to nie wystarczyło.

A odnośnie twojej pokrywy - ja mam wlasnie tą drugą 80x35 z dwiema świetlówkami standardowo i także dwoma otworami do karmienia. Myślę że i w Twojej można spokojnie zamontować dodatkową, przednią świetlówkę. Zresztą wyjścia specjalnego nie masz - chyba że... zmienisz pokrywę Smiley Przemyśl też takie rozwiązanie.
Najlepiej napisz do Atto lub do użytkownika Allegro o imieniu "bojownik coś tam" (sprzedaje produkty Atto na Allegro) i On Ci doradzi co i jak bardziej profesjonalnie.
Myślę że spokojnie dołożysz T5 24W od przodu.

W linku w swoim podpisie, który prowadzi do strony z moim akwa ktoś mnie zapytał o mod do pokrywy - mniej więcej to wytłumaczyłem, nie wiem czy znajdziesz to użytecznym ale zapraszam.

arm
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2009, 08:12:59 »

A odnośnie twojej pokrywy - ja mam wlasnie tą drugą 80x35 z dwiema świetlówkami standardowo i także dwoma otworami do karmienia. Myślę że i w Twojej można spokojnie zamontować dodatkową, przednią świetlówkę.
Być może i by się dało, natomiast nie mam zielonego pojęcia jak...

Zresztą wyjścia specjalnego nie masz - chyba że... zmienisz pokrywę Smiley Przemyśl też takie rozwiązanie.
Myślałem nad belką oświetleniową Hagen-GLO 2x54W (tak abym miał ją już do 200-240L). Podwiesiłbym ją do sufitu, i tymczasowo zredukował świecenie do jednej świetlówki. Boję się natomiast o parowanie wody i wyskakiwanie ryb.

Najlepiej napisz do Atto lub do użytkownika Allegro o imieniu "bojownik coś tam" (sprzedaje produkty Atto na Allegro) i On Ci doradzi co i jak bardziej profesjonalnie. Myślę że spokojnie dołożysz T5 24W od przodu.
Sklep Atti, użytkownik 13bojownik - to w zasadzie to samo. Jeżeli dołożenie jednej świetlówki wychodzi mnie tyle co belka (a wychodzi około 200 zł) to wolę zainwestować w to drugie.

W linku w swoim podpisie, który prowadzi do strony z moim akwa ktoś mnie zapytał o mod do pokrywy - mniej więcej to wytłumaczyłem, nie wiem czy znajdziesz to użytecznym ale zapraszam.
Jak tylko znajdę to przeczytam.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 08:14:46 wysłane przez arm » Zapisane

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2009, 08:26:23 »

hi!

mala sugestia - wywal oslone na elektronike kup statecznik elektroniczny,  +2 oprawki bryzgoszczelne, troche kabli, wtyczke i do roboty !
elektronike wywalasz na zewnatrz w ten sposob zmiescisz w pokrywie nawet 3 swietlowki bez zaslaniania wlotow do kamienia Wink
jezeli potrzebujesz dokladniejszego info to napisz, ja atm zbieram sie na egzamin i nie mam za bardzo czasu na pisanie wszystkiego po kolei Smiley

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2009, 08:31:47 »

arm
Jak - proste, po prostu wkręcasz mocowania świetlówki wraz z odbłyśnikiem do krawędzi otworow do karmienia, wkladasz światło w oprawkach, przepuszczasz przewody do wnęki ze statecznikiem i włączasz Smiley
Dodatkowa świetlówka wyniesie Cię circa 100zł a nie 200...

Dobrze proponuje Ci też born2bewild, plus też taki że stateczniki nie rozgrzewają Ci wtedy pokrywy i jednocześnie wody. Ale więcej przy tym roboty.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2009, 08:40:28 »

... . Ale więcej przy tym roboty.

czy ja wiem... tak czy siak musi podlaczyc nowy statecznik a wyjecie elektroniki to sama przyjemnosc (zapedy destrukcyjne z mojej strony xd)

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2009, 08:46:55 »

born2bewild
Heh.. Ja rozpirzyłem całą elektronikę przy podmiance T8 na T5 Wink Mam dwa stateczniki we wnęce teraz (dwa nowe elektroniczne). Powiem Ci że więcej roboty było z ponownym podłączeniem tego niż destrukcją starego Tongue
Roboty chłopak będzie miał o tyle że aby włożyć 3 świetlówki to musiałby wyciąć cały garb i rzeczywiście podpiąć stateczniki na zewnątrz. Plus zabezpieczyć wejscia przewodów bo to co na zewnątrz poza pokrywą łatwo może ulec wyrwaniu i pomieszaniu Smiley a schemaciki na statecznikach nieduzie :>

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2009, 15:18:39 »

dlatego napisalem ze jak potrzebuje dokladniejszego opisu to jestem w stanie jemu pomoc Wink a na 2 swietlowki wystarczy 1 statecznik Wink no chyba ze chcesz 'symulowac dzien i noc', a stateczniki mozna polozyc za akwarium Smiley jezeli nie mozna to przykrecic do tylnej czesci pokrywy (od zew strony)

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 05, 2009, 15:55:53 »

born2bewild
Mam dwa stateczniki ponieważ mam trzy świetlówki. Dzięki temu mogę raz że symulować poranek-popołudnie (kosmetyka) a dwa mam większe pole do manewru ilością dozowanego światła. W standardowej pokrywie tego typu zmieściłyby się na upartego nawet i 4 stateczniki Smiley Dwa mieszczą się obok siebie (przynajmniej u mnie).

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 05, 2009, 19:27:30 »

Albo odbłyśnik albo wyklejenie pokrywy folią aluminiową.. Odbłyśnik mimo wszystko ukierunkuje Ci światło w jednym snopie przez co część roślin będzie pozbawiona bezpośrednich jego promieni. Z drugiej strony światło odbite od pokrywy będzie słabsze ale równomiernie oświetli zbiornik.
Ja mam odbłyśniki asymetryczne - ciężko mi cokolwiek powiedzieć o parabolicznych czy jak im tam. A może masz miejsce na jeszcze jedną ale krótszą świetlówkę? Ja w swojej pokrywie miałem standardowo miejsce na dwie długie ale dołożyłem jedną krótszą z przodu (zasłania otwory na "karmienie")

Odbłyślinik paraboliczny ukierunkowuje światło teoretycznie koncentrując (skupiając) światło w jednej linii.
Asymetryczny i symetryczny trapezowy rozprasza. Asymetryczny w jedną stronę odbija więcej światła.

Asymetryczny dajemy gdy świetlówka nie jest centralnie/symetrycznie nad akwarium a jest bardziej
z przodu lub tyłu

Odbłyślnik jest lepszym i droższym rozwiązaniem. Mamy lepszej jakości aluminium. Ponadto dzięki
sztywności materiału możemy podoginać boki tak by było optymalne rozpraszanie/ukierunkowanie
światła.

Wracając do tytułowego pytanie - polecam Asymetryczny.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 19:29:27 wysłane przez gajo123 » Zapisane

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: