A odnośnie twojej pokrywy - ja mam wlasnie tą drugą 80x35 z dwiema świetlówkami standardowo i także dwoma otworami do karmienia. Myślę że i w Twojej można spokojnie zamontować dodatkową, przednią świetlówkę.
Być może i by się dało, natomiast nie mam zielonego pojęcia jak...
Zresztą wyjścia specjalnego nie masz - chyba że... zmienisz pokrywę

Przemyśl też takie rozwiązanie.
Myślałem nad belką oświetleniową Hagen-GLO 2x54W (tak abym miał ją już do 200-240L). Podwiesiłbym ją do sufitu, i tymczasowo zredukował świecenie do jednej świetlówki. Boję się natomiast o parowanie wody i wyskakiwanie ryb.
Najlepiej napisz do Atto lub do użytkownika Allegro o imieniu "bojownik coś tam" (sprzedaje produkty Atto na Allegro) i On Ci doradzi co i jak bardziej profesjonalnie. Myślę że spokojnie dołożysz T5 24W od przodu.
Sklep Atti, użytkownik 13bojownik - to w zasadzie to samo. Jeżeli dołożenie jednej świetlówki wychodzi mnie tyle co belka (a wychodzi około 200 zł) to wolę zainwestować w to drugie.
W linku w swoim podpisie, który prowadzi do strony z moim akwa ktoś mnie zapytał o mod do pokrywy - mniej więcej to wytłumaczyłem, nie wiem czy znajdziesz to użytecznym ale zapraszam.
Jak tylko znajdę to przeczytam.