Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kotnik drut  (Przeczytany 2833 razy)
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« : Kwiecień 25, 2009, 10:37:20 »

robie kotnik gdyż mi sięmałe gupiki uroidziły.I zrobei taki z firanki/pończochy którą naciągne na szkielet z drutu ,i tu nasuwa mi sie pytanie czy drut nie zaszkodziu wodzie jesli tak to jaki bo mam zamiar zrobić z aluminiowego jak go przygotować wygotować??

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2009, 12:11:13 »

Aluminium nie jest polecane, tak samo miedź. Zrób ze stali.
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2009, 21:11:23 »

Jak bardzo się upierasz przy tej wersji kotnika to najlepiej zastosuj drut w osnowie plastikowej. Stosuje się go jako naciąg przy płotach z siatki. Stal ma to do siebie że rdzewieje. Po około tygodniu w zalezności od parametrów wody będzie cały brązowy no i skoczy Ci żelazo jeśli zastosujesz drut bez osłonki. Jak masz dostęp do skpelu elektrycznego to tam powinineś znaleźć osłonki termokurczliwe. IMHO drut miedziany a raczej przewód w izolacji też będzie dobry. Jest znacznie bardziej plastyczny niż stal a końcówki możesz zaślepić nawet woskiem ze świeczki lub roztopionym zapalniczką sznurkiem typu sizal.

Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2009, 17:29:07 »

pewnie już po fakcie ale nie myślisz że lepiej było by wziąść puste pudełko po kiwi, zatkać dziury tą pończochą?

Gucio_55
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2009, 18:16:18 »

Najmądrzej w akwarystycznym kupić kotnik.
10zł to nie są aż tak wielkie pieniądze.
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2009, 18:24:03 »

Juz po fakcie zrobięłm z butelki i pończoch jest bardzo dobry

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 30, 2009, 12:27:25 »

Butelka jak najbardziej się nadaje sam kiedyś takiego wynalazku używałem ale za chwile okaże się że maluszki mają za mało miejsca więc może pomyśl o jakimś małym akwa takim za 10zl i nakładź dużo moczarki. Nie musisz mieć dna ani filtra tylko co parę dni upuścisz trochę wody do ogólnego i z powrotem odmulając przy tym dno z resztek pokarmu które zjedzą dorosłe. Ja w ten sposób odchowywałem mnóstwo Molinezji.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: