Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Jak czyścić akwaria "holenderskie"
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak czyścić akwaria "holenderskie"  (Przeczytany 3806 razy)
Pietro54
Zainteresowany
**

« : Maj 23, 2009, 20:27:43 »

Witam, nie wiem czy dobrze umieściłem temat bo w gruncie rzeczy będzie się on tyczyć roślin, bo jak czyścić takie śliczne akwaria które są  w pełni zarośnięte, podłoże jest kompletnie zarośnięte przez jakąś glossie czy jakiś inny drobny gatunek, czy takie akwaria się właściwie odmula?
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2009, 13:41:30 »

Odmulanie w tego typu akwariach jest raczej technicznie nie wykonalne

Młode ampularie oddam
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2009, 13:43:18 »

No ale z drugiej strony chyba mniej jest potrzebne odmulanie takiego dna...Przecież jak holenderskie to dno powinno być czystsze...

I consider myself as a one fish wolf pack
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2009, 00:04:16 »

tak zgadza się, w mojej głowie to wygląda tak że rybki wydalają z siebie to i owo, bakterie przekształcają to w inną formę, np bakterie nitryfikacyjne, po czym rośliny to wsysają i jest to taki zamknięty obieg, ale chciałem się dowiedzieć czy tak na pewno jest, bo jak spowoduję całkowite zarośnięcie dna to nie chciał bym się obudzić z ręką w nocniku Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2009, 00:13:25 »

Wg. mnie w akwarium holenderskim problem odmulania w ogóle nie istnieje Smiley Co tu odmulać - ryb w ogóle nie powinno być a jeśli już to dwie na krzyż a cokolwiek spadnie na dno powinno być rozłożone przez bakterie. Problem zanieczyszczenia dna nie powinien istnieć. No ale ekspertem z holendrów nie jestem, może wypowie się większy spec.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2009, 08:27:28 »

No dokładnie jak pisze kolega akwa holenderskie to przeważnie rośliny + kilka kilkanaście drobnych rybek które nie wydalają zbyt dużo .To co wydalą rozdrabniane jest przez ślimaki krewetki i bakterie a opadając na dno użyźnia to żwirek .Sam co prawda nie mam akwa holenderskiego ale też praktycznie nie odmulam z braku miejsca i jakoś się to kręci  papa

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: