Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ochotka - ile, jak często?  (Przeczytany 5526 razy)
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 19, 2009, 20:41:14 »

Niechże się o tej ochotce wypowie ktoś fachowy i z dużym doświadczeniem (nie umniejszając wiedzy przedmówców), bo gdzie nie czytam na necie o Inneskach to praktycznie każdy opis ma przy diecie wymienioną ochotkę.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 19, 2009, 20:43:18 »

No i coz takiego zajadaja dorosle ryby /neony/ ?

owady takie jak szklarka,rozwielitka,larwy komara itp. a do tego jakieś karmy tetry lub innych firm.

Niechże się o tej ochotce wypowie ktoś fachowy i z dużym doświadczeniem (nie umniejszając wiedzy przedmówców), bo gdzie nie czytam na necie o Inneskach to praktycznie każdy opis ma przy diecie wymienioną ochotkę.

nie wierzysz mi to uwierz stronie: http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykuly/ochotka.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 20:50:09 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 19, 2009, 20:48:53 »

Rozumiem . A czy pokarm suchy jest nie wskazany ?
Bo ja swe neony zawsze karmilem suchym i jakos zle im to na zdrowiu i zyciu nie wyszlo .
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 19, 2009, 20:52:36 »

Rozumiem . A czy pokarm suchy jest nie wskazany ?
Bo ja swe neony zawsze karmilem suchym i jakos zle im to na zdrowiu i zyciu nie wyszlo .

ja nie mówie że jest niewskazany oczywiście że ten pokarm to także nieodzowny element diety ryb  ale powinno się go podawać pół na pół z owadami.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 19, 2009, 20:57:32 »

Jakie owady i w jakiej postaci ?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 19, 2009, 21:32:11 »

a gdybyś podał ochotke jakiejś bardziej wrażliwej rybie[np paletce] mogła by odrazu paść a więc odradzam ten pokarm.

Tu sie nie zgodze, bo moje paletki jadly ochotke co 3 dni i nie padla ani jedna wrecz przeciwnie maja sie dobrze i jedza tak nadal choc sa juz w innym domku  Grin

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 19, 2009, 21:51:06 »

No i coz takiego zajadaja dorosle ryby /neony/ ?

owady takie jak szklarka,rozwielitka,larwy komara itp. a do tego jakieś karmy tetry lub innych firm.

nie wierzysz mi to uwierz stronie: http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykuly/ochotka.html

O to bardzo fajny link, dzięki, wierzę jak najbardziej, ale poza wszystkimi strasznymi rzeczami jest tam też: "Jednak ochotka to nie wróg nr 1 akwarystów! Jeśli pochodzi z bezpiecznego, znanego źródła, jest to pełnowartościowy, wysokobiałkowy pokarm dla ryb drapieżnych, większych pielęgnic, stanowiący urozmaicenie dla większości ryb akwariowych na co dzień karmionych planktonem."

Czyli nasuwa się pytanie: Skąd się biorą larwy w mrożonkach? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że są łapane w okolicznym bajorku. Muszą być przecież jakoś hodowane, a to by eliminowało zagrożenie związane z wchłanianiem toksyn i innych śmieci.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: