|
shogun4
|
 |
« : Kwiecień 19, 2009, 18:01:05 » |
|
Witam, Mam od przedwczoraj maleńkie (1,5cm) neonki innesa (7szt.). Nażarły się wczoraj rozmrożonej ochotki, że aż im wywaliło brzuszki  (a im mniejsze tym z większym apetytem). Ochotka była jako urozmaicenie dla zwinników jarzeńców (3-4cm, 5szt.), ale zanim te się zorientowały to neonki wszamały już wszystko. Zaznaczam, że obu gatunkom nic tak nie smakuje jak ta ochotka. Stąd pytania: 1. Czy to im może zaszkodzić? (Przeczytałem gdzieś, że taki neonek może się najeść do tego stopnia, że rozerwie mu brzuszek  ) 2. Jak często dawać takim rybkom ochotkę na przemian z pokarmem podstawowym (Tetra Rubin) + po troszku suszonej dafni (choć akurat na dafnie nie bardzo się rzucają)? 3. A może jakieś inne pomysły na urozmaicenie/zmianę diety? Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2009, 18:04:32 » |
|
ochotka powinna być całkowicie odłączone z diety ryb ponieważ wydobywana jest ona z bardzo zanieczyszczonych stawów,zamiast niej możesz dawać żywą szklarke,daphnie itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andy76
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2009, 18:06:18 » |
|
Ja ochotke daje raz na tydzien.Też posiadam zwinnika zajadaja ze smakiem,ale na drugi dzien nie daje im nic caly dzień.Pozdro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2009, 18:23:53 » |
|
ochotka powinna być całkowicie odłączone z diety ryb ponieważ wydobywana jest ona z bardzo zanieczyszczonych stawów,zamiast niej możesz dawać żywą szklarke,daphnie itp.
O to bardzo ciekawe. Dzięki. Ale czy to aby na pewno prawda i takie niebezpieczne, bo wiem, że ogromnie dużo osób daje ochotkę. Poza tym mrożony jest dużo wygodniejszy do podawania niż żywy pokarm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2009, 18:27:14 » |
|
Ej dwight 18, w opisie akwa masz, że dajesz mrożoną ochotkę  No to jak, albo rybki, albo akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luk193
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2009, 18:29:17 » |
|
O to bardzo ciekawe. Dzięki. Ale czy to aby na pewno prawda i takie niebezpieczne, bo wiem, że ogromnie dużo osób daje ochotkę. Poza tym mrożony jest dużo wygodniejszy do podawania niż żywy pokarm. Tak to jest niebezpieczne . Zamrażając ochotkę zabijasz pasożyty ale szkodliwych substancji które już wchłonęła się nie pozbyjesz a na dodatek jest ciężkostrawna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2009, 18:32:26 » |
|
O to bardzo ciekawe. Dzięki. Ale czy to aby na pewno prawda i takie niebezpieczne, bo wiem, że ogromnie dużo osób daje ochotkę. Poza tym mrożony jest dużo wygodniejszy do podawania niż żywy pokarm. tak to prawda może i dużo osób daje ochotke ale nie jest to pożyteczne dla ryb ponieważ często wywołuje nich choroby i po prostu skraca życie a gdybyś podał ochotke jakiejś bardziej wrażliwej rybie[np paletce] mogła by odrazu paść a więc odradzam ten pokarm.Nie powiedział bym że jest wygodniejszy jak wrzucisz za dużo żywego pokarmu to nic ci nie będzie gniło w przeciwieństwie do mrożonego poza tym żywy pokarm jest wartościowszym pokarmem i dużo ciekawszym pokarmem dla ryb [ryby lubią sobie popolować na robaczki] Ej dwight 18, w opisie akwa masz, że dajesz mrożoną ochotkę No to jak, albo rybki, albo akwarium? ten opis jest z przed paru miesięcy,ludzie uczą się na błędach[już dawno nie podaje ochotki swoim rybom]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2009, 18:44:21 » |
|
Ale po przemyśleniu tematu: TO CZEMU IM TO TAK ZAJEBIŚCIE SMAKUJE? W końcu wszystkie zwierzęta instynktownie wiedzą, jak coś jest dla nich niedobre.
Proszę uważać na słownictwo. Proszę używać opcji zmień. Proszę nie spamować. Atri aC
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 20:50:58 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2009, 18:56:39 » |
|
Ale po przemyśleniu tematu: TO CZEMU IM TO TAK ZAJEBIŚCIE SMAKUJE? W końcu wszystkie zwierzęta instynktownie wiedzą, jak coś jest dla nich niedobre.
a niby skąd mają to wiedzieć? kiedyś miałem tak z królikiem- dałem mu sałaty i chyba była pryskana i w efekcie dostał biegunki i zdechł niby powinien wyczuć zagrożenie a jednak zjadł i też mu bardzo smakowała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2009, 19:31:15 » |
|
a niby skąd mają to wiedzieć? kiedyś miałem tak z królikiem- dałem mu sałaty i chyba była pryskana i w efekcie dostał biegunki i zdechł niby powinien wyczuć zagrożenie a jednak zjadł i też mu bardzo smakowała. W sumie tak. Ja np. wódkę lubię od czasu do czasu w nadmiarze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 19, 2009, 19:46:55 » |
|
Nie czytalem wszystkiego od gory do dolu ale powiem ze : zywy czy mrozonki ; jak najrzadziej . Ogolnie raz na tydzien .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 19, 2009, 20:16:46 » |
|
Nie czytalem wszystkiego od gory do dolu ale powiem ze : zywy czy mrozonki ; jak najrzadziej . Ogolnie raz na tydzien .
co ty gadasz? owady to podstawa diety ryb,myślisz że czym ryby odżywiają się na wolności? piaskiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 19, 2009, 20:31:04 » |
|
Dwight18 . Jezeli sie do kogos zwracasz na forum na "ty" rob to praez : Ty ; kultura tego wymaga . Jezeli chodzi o narybek /zwlaszcza w naturze/ to on nie lapie owadow . Zeldz na ziemie i nie goraczkuj sie tak .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 19, 2009, 20:33:09 » |
|
Dwight18 . Jezeli sie do kogos zwracasz na forum na "ty" rob to praez : Ty ; kultura tego wymaga . Jezeli chodzi o narybek /zwlaszcza w naturze/ to on nie lapie owadow . Zeldz na ziemie i nie goraczkuj sie tak .
Jezeli chodzi o narybek /zwlaszcza w naturze/ to on nie lapie owadow . Zeldz na ziemie i nie goraczkuj sie tak . nie mówie o narybku tylko o dorosłych rybach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 19, 2009, 20:40:00 » |
|
No i coz takiego zajadaja dorosle ryby /neony/ ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|