Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr zewnetrzny na dwa akwa  (Przeczytany 12314 razy)
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Marzec 16, 2009, 15:17:56 »

Jak już tak bardzo chcecie kombinować i nie chcecie niszczyć zbiornika, to możecie zrobić zewnętrzny przelew (podejrzewam, że już to ktoś wcześniej wymyślił, opatentował i sprzedaje, ale osobiście nie widziałem). Postaram się opisać o co mi chodzi, jak by było niezrozumiale to dajcie znać to narysuję Wink.
Na bocznej ściance doklejamy/zawieszamy sześcian ze szkła równo z górną krawędzią (takie małe akwarium przyczepione bokiem do dużego) i łączymy te dwa zbiorniki dwoma rurkami "odwrócone U" których końce w dużym akwa mogą być dość głęboko (tak żeby poziom nigdy nie spadł poniżej tej rurki), a w małym są tuż nad dnem. W małym zbiorniku wiercimy 2 otwory, pierwszy kilka cm nad dnem (koniecznie kilka cm powyżej ujścia U-rureki), kolejny tuż nad pierwszym. W oba wstawiamy przeloty i rurki i odprowadzamy do położonego na dole zbiornika. W dolnym zbiorniku (tym z rybami) instalujemy pompę która będzie podnosiła wodę z powrotem do zbiornika nr 1.

Jak to ma działać: duże akwa nr 1 wraz z doklejonym małym przy pomocy U-rurek tworzą układ naczyń połączonych więc będą dążyły do wyrównania poziomów. Dwie rurki są tak na wszelki wypadek jak by się jedna zapchała/zapowietrzyła. Woda z małego zbiornika będzie się wylewała przez boczne otwory (rurami do dużego zbiornika na dole) ale ponieważ będą one powyżej ujścia U-rurki a poniżej poziomu wody w dużym zbiorniku nasze naczynia połączone będą działały nadal. Dolny otwór jest podstawowy, w razie jego zapchania mamy otwór górny. Woda z dolnego zbiornika będzie pompowana z powrotem do górnego. Dla pełnego bezpieczeństwa można wlot do pompy umieścić 2-3 cm poniżej poziomu wody, jeżeli nasz przelew się zapcha, pompa wypompuje wodę tylko do poziomu wlotu po czym prawdopodobnie się spali, ale chociaż unikniemy zalania mieszkania (będzie chłodzona wodą więc przy odrobinie szczęścia się nie spali)

W sumie zbiornik przelewowy możemy wykonać w wersji ekonomicznej np. z pojemnika na kanapki Wink, a rurki wkleić na stałe klejem do rur, lub wykorzystać starą niepotrzebną kaskadę (lub kupić nową chińską za parenaście złotych) - ta druga opcja będzie chyba najbardziej estetyczna.
Koniecznie należy zwrócić uwagę przed montażem żeby pojedyncza "droga" wody miała większą przepustowość niż nasza pompa i wziąć pod uwagę to że dzięki kolankom przepływ wody może nam się zmniejszyć nawet o połowę.

Ps. Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale musi zadziałać z tym, że nie wiadomo gdzie może się zepsuć Smiley
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Marzec 16, 2009, 15:42:52 »

No widzę że na zdjecie się nie doczekam to może chociaz podaj mi jaka jest odległość pomiędzy lustrami wody dużego i małego zbiornika??

ufok king
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Marzec 16, 2009, 17:39:48 »

No widzę że na zdjecie się nie doczekam to może chociaz podaj mi jaka jest odległość pomiędzy lustrami wody dużego i małego zbiornika??

zdjęcia nie ma sensu robić bo to jest naprawdę identyczny układ jak na rysunku tylko niekolorowy  Grin a odległość od lustra wody do lustra wody to 75 cm

pin54 a mógłbyś narysować  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 17:43:38 wysłane przez ufok king » Zapisane

112l
20 neonek
20 kardynałków
9 glonojadów ( 8 młode weloniaste)
1 ostronos
6 kirysków
akwa na ziemi ogrodowej

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Marzec 16, 2009, 17:45:26 »

No widzisz i o to własnie chodziło bo na rysunku tego zmierzyć sie nie da.
Teraz pytanie czy nie myślałeś może nad cyrkulacją tej wody z pominięciem dużego filtra przy zastosowaniu pompki z jakiegoś innego filtra wewnętrznego albo z fontanny ogrodowe. Ja mam np. Aquael Turbo 350 i jego wysokośc podnoszenia to 70 cm a moja pompka ogrodowa to 90 cm więc takioe coś może zadziałać. Mam jeszcze inny pomysł ale właśnie potrzebne mi zdjęcie. Jak nie chcesz go tu wstawiać to wyślij na  PW linka do niego.

-------------------
I jeszcze jedno pytanie odnośnie ustawienia. Na jakiej wysokości względem lustra wody małego akwa znajduje się kubełek??

P.S Wrzuć to zdjecie to będzie mi łatwiej tylko mozliwie jak najbardziej prostopadle zrobione do szafki w ostatecznym ustawieniu akwariów i filtra.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 17:48:19 wysłane przez Cardangel » Zapisane

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Marzec 24, 2009, 12:36:12 »

Widzę że na zdjęcie się nie doczekam. No nic.  Założenia ogólne sa takie żeby zastosować kilka rozwiązań jednoczesnie. Głownie dotyczyć one będą małego zbiornika ze względu na to że stoi niżej. I tak.
Z małego zbiornika odchodzą dwa węże czyli IN i OUT. na wężu In wg mnie możnaby zamontowac zawór pływakowy taki jak w spłuczce toaletowej. W momencie przekroczenia pewnej wysokości wody zawór zamykałby się i odcinał dopływ wody. Na węzu OUT można zastosować to samo rozwiązanie ale w odwrotny sposób czyli w danym momencie gdy woda osiągnie wymagany poziom to zawór sie otworzy a poniżej pewnego poziomu się zamknie. Można też zastosować rozwiązanie dużo prostsze czyli na danej wysokości węża zrobić otwór (rozwiązanie proponowane w klubie malawi) który musiałby się znajdowac na ostatecznie najniższym poziomie wody. Po osiągnięciu tego poziomu do węża dostanie się powietrze. Stosując kolanko zapobiegamy zapowietrzeniu filtra. Jednocześnie na węzu OUT montujemy zaworek przeciwzwrotny aby zapobiec cofaniu się wody lub pompowaniu jej z głównego węża. Na głównym wężu można zamontować zawór kulowy do regulacji przepływu. Aby zapobiec zablokowaniu go przez cokolwiek należałoby zamontować siatki zabezpieczające bezpośrednio przed zaworem lub też w filtrze.
Mój pomysł przedstawia się w łaśnie w ten sposób. Zdjęcie by się przydało to wtedy możnaby dobrac rózne parametry przepływu. No ale skoro to taki problem to jakoś starałem się to sobie wyobrazić. Czekam na opinię

« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 13:01:09 wysłane przez Cardangel » Zapisane

Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Marzec 24, 2009, 13:58:32 »

Ten układ mimo że możliwy do wykonania nie ma sensu ze wzgledu na ryzyko zawodności elementów mechanicznych.
Lepszy układ byłby przy ustawionych zbiornikach obok siebie.
Ale osobny zbiornik o tej pojemności może mieć wiele zastosowań jesli będzie całkowicie oddzielny : kotnik, kwarantanna, separacja ryb.
Co więcej mamy oddzielny i niezależny zbiornik na wypadek choroby czy szybkiego przerzucenia ryb z większego w przypadku np. przecieku.
Generalnei nie warto bawić się w takie układy, jest więcej minusów niż plusów.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Marzec 25, 2009, 12:25:05 »

Witam dyskutantów!

Trochę się bawiłem w akwarystyczne instalacje dwuzbiornikowe i
dołączam do krytycznych opinii. Wyregulowanie na zaworach nic nie da
bo układ dalej nie ma samoregulacji (sprzężenia zwrotnego).
Bez tego w jednym ze zbiorników będzie wody przybywać tak długo
aż się będzie wylewać.

Sprawdzone rozwiązanie to jeden zbiornik pod drugim z przelewem
na wzór sumpa.

U-rurka jest już ryzykowna bo się zapowietrza a także może zostać
zapchana przez słimaka czy cos innego.

Ja mam w swoim dwomu dwuzbiornikowe akwarium z przegrodą.
Przegroda tak jest nieco poniżej ścianek zewnętrznych - zapewnia
to bezpieczeństwo.
Układ taki działa bez zarzutu przeszło rok.
Ma też jeden filtr bo woda i tak cały czas krąży między zbiornikami.

Jak by ktoś był zainteresowany to tu jest kompletny opis (i zdjęcia):
http://www.dwuakwarium.eu

Akwarium i hydroponika
ufok king
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Marzec 25, 2009, 15:27:36 »

Witam dyskutantów!

Trochę się bawiłem w akwarystyczne instalacje dwuzbiornikowe i
dołączam do krytycznych opinii. Wyregulowanie na zaworach nic nie da
bo układ dalej nie ma samoregulacji (sprzężenia zwrotnego).
Bez tego w jednym ze zbiorników będzie wody przybywać tak długo
aż się będzie wylewać.

Sprawdzone rozwiązanie to jeden zbiornik pod drugim z przelewem
na wzór sumpa.

U-rurka jest już ryzykowna bo się zapowietrza a także może zostać
zapchana przez słimaka czy cos innego.

Ja mam w swoim dwomu dwuzbiornikowe akwarium z przegrodą.
Przegroda tak jest nieco poniżej ścianek zewnętrznych - zapewnia
to bezpieczeństwo.
Układ taki działa bez zarzutu przeszło rok.
Ma też jeden filtr bo woda i tak cały czas krąży między zbiornikami.

Jak by ktoś był zainteresowany to tu jest kompletny opis (i zdjęcia):
http://www.dwuakwarium.eu

strona mi się nie ładuje a chętnie bym pooglądał i poczytał

112l
20 neonek
20 kardynałków
1 ostronos
6 kirysków
akwa na ziemi ogrodowej

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Marzec 25, 2009, 16:12:59 »

Podana stronka jak i sam pomysł akwa dzielonego jest  Good ! na 5+. Tylko temu co wątek rozpoczął nie chodziło o akwa dzielone a taki pomysł który u niego zadziała. Ale jeszcze raz dodam że Twój pomsł jest bardzo fajny

gajo123
korci mnie żeby sprobwać skonstruować takie coś wg mojego pomysłu tylko tak dla celów pogladowych aby zobaczyć czy zadziała. Już nawet myślę o tym że mam jeden zbiornik 13 l, pompke do wody i spłuczkę w toalecie Grin jakby to zmyślnie to połaczyc to sprawdziłbym tę teorię. Nie wiem tylko jak na to się moja ukochana zaopatruje:)
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 16:15:47 wysłane przez Cardangel » Zapisane

ufok king
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Marzec 25, 2009, 16:43:50 »

Podana stronka jak i sam pomysł akwa dzielonego jest  Good ! na 5+. Tylko temu co wątek rozpoczął nie chodziło o akwa dzielone a taki pomysł który u niego zadziała. Ale jeszcze raz dodam że Twój pomsł jest bardzo fajny

gajo123
korci mnie żeby sprobwać skonstruować takie coś wg mojego pomysłu tylko tak dla celów pogladowych aby zobaczyć czy zadziała. Już nawet myślę o tym że mam jeden zbiornik 13 l, pompke do wody i spłuczkę w toalecie Grin jakby to zmyślnie to połaczyc to sprawdziłbym tę teorię. Nie wiem tylko jak na to się moja ukochana zaopatruje:)

spróbuj jak najbardziej ale ci nie zadziała bo wystarczy ze tylko odrobinę się zatnie jeden pływak i masz potop a ja już zdecydowałem ze wole podpiąć zwykły filtr gąbkowy na brzeczka na czas wylęgu i porostu co dzień czy dwa wlewać wodę z głównego akwa celem wymiany

jak zrobisz prototyp to daj znać ale z tego co pisali inni to wniosek jest prosty grawitacja silniejsza  papa

112l
20 neonek
20 kardynałków
1 ostronos
6 kirysków
akwa na ziemi ogrodowej

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Marzec 26, 2009, 21:49:48 »

gajo123

Spłuczka w toalecie ma dodatkowo przelew na wypadek gdyby mechanika nie zadziałała dobrze.
Bez tego mielibyśmy często powódź w łazience.

Musisz zaprojektować system tak że w razie awarii jakiegoś elementu nie wyleje ci wody na zewnątrz.

Generalnie - bez wiercenia otworu w szkle bardzo trudno zbudować bezpieczny system przelewowy.
To nie tylko moje słowa - wielu to sprawdzało.

Akwarium i hydroponika
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: