Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaka poprawna barwa świetlówki do akwarium towarzyskiego
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka poprawna barwa świetlówki do akwarium towarzyskiego  (Przeczytany 6555 razy)
Martin
Stały użytkownik

« : Styczeń 27, 2009, 12:14:37 »

Witam.

Przeczytałem wątek o oświetleniu LED i nasunęło mi się pytanie odnosnie świetlówek kompaktowych.

W chwili obecnej mam świetlówke 865 (Ra pow. 80 i barwa 6500'K) - Takie białe, dzienne światło.

Niektórzy do oświetlenia LED ami używają diod o barwie ciepłej - czyli w wypadku świetlówki kompaktowej 2700'K.

Które oświetlenie jest korzystniejsze dla roślin?

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2009, 13:58:55 »

Temat rzeka - ogólnie 865 jest OK i dla oka i dla roślin.

Teoretycznie rośliny lubią dużo niebieskiego i czerwonego (dla chlorofilu) - ale pod wodą w warunkach naturalnych niebieskiego i czerwonego jest najmniej więc rośliny wodne niejako (i prwdopodobnie wg. Diany) przystosowały się do korzystania ze światła o widmie zielonym i żółtym - który z koleji dla ludzi jest najlepiej widoczny.
Diana pisze, że rośliny lrpirj rosna przy zwykłej świetlówce 6500 niż przy specjalnej emitującej silniej niebieskie i czerwone widmo.

Ja w 1 akwarium używam zwykłych 6500, w drugim dwie 6500 i jedną 4200, w trzecim specjalnych akwarystycznych z szerokim widmem niebieskiego i czerwonego widma - rośłiny rosną tak samo w 3 zbiornikach, a najlepiej się prezentuje zbiornik 1 i 2, ten trzeci mimo najsilniejszego światła sprawia wrażenie ciemnego, niedoświetlonego...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2009, 18:20:00 »

Ok. Dzięki za treściwą odpowiedź  Good !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: