Witam!
Jako że wątek wielokrotnie poruszany nie będę robił nowego tematu więc podpinam się pod ten.
Dziś z czystej ciekawości zacząłem czytać wątki o chorobach między innymi o ospie. Postanowiłem dokładnie przyjrzeć się swoim rybkom (3x gupik, 2x mieczyk, 4x neon, 1x kirysek) i tu ZONK!!

Po dokładnych oględzinach neonków i mieczyków zaobserwowałem że maja one na sobie mikroskopijne białe kropki. Najwięcej jest ich na neonkach a najmniej na gupikach

Rybki zachowują się bardzo żwawo natomiast moje mieczyki od dwóch dni zrobiły się bardzo spokojne a jeden z nich ciągle chowa się pod liściami roślin i wychodzi jedynie na karmienia

drugi jest trochę żwawszy. Kirysek podobnie - ciągle sie chowa i tylko od czasu do czasu wychodzi na żery. Na nim nie zaobserwowałem plamek. Pozostałe rybki zachowują się bardzo żwawo.
Parametry wody są ok:
NO2 - 0 - 0,05 - tendencja spadkowa - zredukowane dzięki SERA NITRIVEC za radą jednego kolegi z tego forum

NO3 - nie przekracza 10
PH - 7,2
reszta też w normie

Akwarium wygląda bardzo "zdrowo" - nic nie gnije, roślinki rosną ładnie a glony odeszły razem z NO2

Poradźcie co mam robić?? Akwa jest od 30.12.2008 a rybki od trzech dni i już chorują

HELP