Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy grzalka dziala wlasciwie??  (Przeczytany 4775 razy)
izago1
Stały użytkownik

« : Grudzień 12, 2008, 08:38:54 »

Otoz mam grzalke 50w na 54 l-owe akwarium. Temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi akwarium: w ciagu dnia 21-22a w nocy nie schodzi ponizej 18-19. Grzalka ustawiona jest na 26 jednak termometr pokazuje 22 Sad    Czy powinnam zlozyc reklamacje w sklepie, czy to normalne, a moze powinnam jeszcze jedna grzalke kupic?? Dzieki za odpowiedzi:)

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2008, 08:46:48 »

50W w zupełnosci wystarcza na 50l
tutaj jest tabelka wydajności grzałek - http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
mój termostat zawyża temperature tj. jak ustawię 24 to jest 26
zobacz czy wogóle działa ustaw np. na 30 i zobacz za niecałą godzinę czy temperatura wzrośnie
a reklamować można jeśli nie działa i jeśli nie poprawnie pracuje

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2008, 09:43:10 »

Grzałki nie zawsze mają skalibrowaną skalę (jeżeli ma wskaźnik temperaturowy), tak więc należy poeksperymentować - będąc oczywiście w domu i obserwując termometr w akwarium, na jaką wartość ustawić termostat żeby uzyskać zamierzoną temperaturę. Także popróbuj.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2008, 09:47:18 »

Moja ma przekłamanie o 3 stopnie na plus ustawiam na 22 a mam 25 jedną reklamowałem druga identyczna więc dałem sobie spokój

Młode ampularie oddam
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2008, 13:28:49 »

Sprawdź jeszcze, czy w akwarium jest dobra cyrkulacja wody, tzn, czy woda nagrzana przez grzałke rozchodzi się po zbriorniku. Bo może być tak, że w poblizu grzałki woda się nagrzewa do żądanej temperatury i tam "stoi". Termostat przeciez reaguje tylko na temperaturę najbliższego otoczenia.
Grazłka powinna być umiejscowiona w lekkim prądzie wody z filtra, wtedy woda jest partiami ogrzewana i przemieszczana po akwarium.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2008, 23:07:44 »

Dziekuje ludki moje kochane Grin Problem rozwiazany dzieki Wam. Ustawilam grzalke na 30 , termometr wskazuje teraz 26 stopni i tyle chcialam wlasnie uzyskac!! Pozdrawiam!! Cheesy

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: