Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « CO2 z butli - Jak Wy to robicie - Ph i Kh - obliczanie stężenia CO2 w wodzie.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 z butli - Jak Wy to robicie - Ph i Kh - obliczanie stężenia CO2 w wodzie.  (Przeczytany 5452 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Marzec 11, 2008, 09:33:44 »

Mam baniak 214 litrów. Dużo roślin. Wytrącał mi sie wapienny osad na roślinach, zmiękczyłem wodę. Nie podaję CO2. Musiałem dodać potasu (dziury w roślinkach). Rośliny nie rosną za dobrze... szczególnie trawnik. Przeczytałem książkę Diany o Low Techach że co2 brakuje nawet w akwariach na ziemi...(to akwarium nie jest Low Tech - podłoże floran, oświetlenie 2x55w philips master pl-l 6500k, filtracja eheim 2228 z przedłużoną deszczownicą - jak filtr był nowy - to ciśnienie było za duże i musiałem przedłużyć deszczownicę żeby mi roślin z podłoża nie wyrywało, teraz po 2 miesiącach wata się już chyba przytkała bo z dziurek deszczownicy powoli ciurka a nie leci silnym strumieniem).

Kupiłem butlę CO2, kupiłem walizkę sery z testami bo wcześniej testowałem paskami JBL 5w1 - a potrzebuję teraz dokładności - no i dochodzę do setna:
Ph - skala jest co 0,5 a różnica 0,5 w określeniu zawartości CO2 w wodzie jest drastyczna jak się podstawi do kalkulatora...

I tak zbadałem wodę o 24:00 (światło gaśnie o 23:00 i do 24:00 świecą niebieskie diody led):
Ph - coś między 6,5 a 7.0
Kh - 5 (tu było łatwo zinterpretować wynik piąta kropla zmieniła odpowiednio kolor wody)
Gh - 10

Używając kalkulatora wychodzi że CO2 mam:
- jeśli mam Ph 7 - to 15 ppm - czyli w minmalnej normie - w sumie nie trzeba nawozić CO2,
- jeśli mam Ph 6,5 - to 47 ppm - czyli za dużo - napewno nie nawozić CO2...

Jakie ja mam z tego wyciągnąć wnioski - że CO2 nie jest mi kompletnie potrzebne ? Że testy Ph są do niczego... a może Kh źle liczy... a może przestać stosować filtr RO - no ale jego używam żeby krasnorosty nie rosły tak okrutnie (i trochę pomaga)...
POGUBIŁEM SIĘ !! Pomocy !!

Dawać to CO2  z butl i? A jeśli tak to ile ?

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2008, 12:39:52 »

A to ph to masz podając CO2 czy nie? Jakie masz ph rano?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2008, 15:18:19 »

To Ph które podałem mam nie podająć CO2.
Rano nie wiem jakie mam Ph - sprawdzę jak będę rano w domu (w sobotę)... bo o 5:30 chyba nie będę sprawdzał...

Badając Ph paskami jbl wychodziło mi ph od 6,5 do 7,8 o różnych porach i sytuacjach (po podmianie wody, przed podmianą itd)

Sprawdziłem Ph teraz - światło się świeci od 10:30, jest godzina 17:30 Ph wynosi 7,5 (no coś mięzdzy 7 a 7,5 ale dużo bliżej 7,5) Kh też spadło wynosi 4. Zgodnie z kalkulatorem CO2 jest teraz 3,8ppm - czyli nawozić CO2... Ale jak to zrobić - skoro ja nie mam elektrody elektrozaworu i liona - a tylko butlę, reduktor, zaworek precyzyjny, licznik bąbelków i dyfuzor.... - (jeszcze nie podłączone)
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2008, 17:41:58 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
dawid324
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2008, 15:36:30 »

http://www.wta.org.pl/pliki/artykuly/rosliny/rosliny.html
radarolek
Zainteresowany
**

http://pogodzinach.cyganka17.pl/index.php/start-ak

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2008, 15:56:46 »

Ja też nie mam:) a radzę sobie w następujący sposób. Metodą prób i błędów. POtrzebowałem na to z dwa dni, ale PH teraz mam stałe. Ustalasz sobie ilość podawanego co2(ilość bombelków na sek) i sprawdzasz jak to wpływa na pH. Za bardzo skacze- zmniejszasz....za bardzo spada zwiększasz...jest stabilne możesz odetchnąć. Trochę z tym zabawy jest ale można zaoszczędzić ok 1200 zł:)...I polecam testy kropelkowe. Ja używam JBL

147 x 42 x 60 [cm] - 370l
8 x 24 W T5
Tetra Tec Ex 1200 Fluval 305
6 x razbora klinowa
4 x sumik szklisty
20 x zbrojnik niebieski
5 x neon czerowny
5 x bystrzyk amandy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: