Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: składające płetwy  (Przeczytany 1821 razy)
PyskataKarla
Nowy
*

« : Styczeń 26, 2008, 18:54:40 »

Witajcie! Mam w sklepie 70 l akwarium.Pływającym w nim gupiką i mieczyką zlepiają się płetwy. Niewiem dlaczego i jak temu zaradzić. Proszę o radę!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2008, 23:06:43 »

A może coś więcej o akwarium Huh

PyskataKarla
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2008, 19:18:58 »

Dziękuje za zainteresowanie ale choroba już zdiagnozowana- martwica.Leczenie w toku. Niestety w drugim akwa z danio i fantomami  jest to samo...
Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2008, 16:48:41 »

Witam

Mam mały problem z samcem ramireza. Od dwóch dni składa tylną płetwę a także szybko oddycha. Przyjmuje pokarm jeśli wysypie się go koło niej, ale większość czasu chowa się po kontach. Samica nie wykazuje żadnych objawów choroby.

Rybki są u mnie od 2 tygodni i wcześniej zachowywały się normalnie. Innym zwierzakom nic nie jest a posiadam także krewetki i Otoski w sumie równie wrażliwe.

Info na temat akwarium w tym wątku -> http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15573.0

Podstawowe informacje:
Temperatura wody 25*C
PH - 7-7,5
TWO - 12
TWW -8
NO2 - nie wykrywalne
NO3 - 10

Ktoś ma pomysł co to może być? Nie chciał bym stosować żadnej chemii jeśli da się tego uniknąć.

cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2008, 22:11:38 »

Ramirezy są bardzo wrażliwymi rybami zarówno jeśli chodzi o chemię, jak i parametry wody. Napisałeś, że woda ma ph 7-7,5. Ja na początku swej przygody z akwarystyką próbowałem pielęgnować ramirezy w wodzie o ph 7,5 (trzykrotne próby - ryby z różnych źródeł). Rybki prędzej, czy później zaczynały chorować i padały. Dopiero przy ponownym podejściu z wodą o ph 7 - rybki były zdrowe i dożywały wieku dorosłego.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2008, 07:39:57 »

Składanie płetwy może oznaczać infekcję bakteryjna grzyby .
Musisz obserwować ciało ryby czy nie pojawiają sie białe lamy
Opisałem w wątku jak to leczyć .
Ale najpierw dobre rozpoznanie czy to faktycznie to
Jak dla mnie masz za wysokie two tww ujdzie ph tez za wysokie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: