Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Od czego tak się stało???  (Przeczytany 3162 razy)
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« : Maj 22, 2008, 23:07:43 »

Mam do Was koledzy pytanie. A mianowicie miałem 2x kabombe w akwa na początku pięknie rosła bez nawozuów, a potem zaczęła normalnie się rozpadać. Tak jakby rybki ją podryzały. Na początku zaczęły odpadać jej "liście" a potem rozpadła się łodyga i już jej niema. I tu jest moje pytanie od czego to mogło być??? Inne roślinki rosną dobrze. Z góry dzięki za odpowiedź.
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2008, 05:12:55 »

a po jakim czasie ci sie to stało od włozenia do akwa? a jakieś dane zbiornika (oświetlenie,nawozy)
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2008, 09:01:05 »

No tak marnieć zaczęły z pół miecha po kupnie albo coś takiego a a jakieś niewiele ponad miesiąc i roślinek niebyło zaczęly jakby gnić odapadała łodyga sama. Oświetlenie: Akwa-Rynkar 14 W DL. (tak na niej pisało), nawozów żadnych. Inne roślinki żyły iżyją dobrze. Od czego to???
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2008, 09:03:01 »

moze tak powiesz jakie masz akwarium, jakie rośliny jakie oświetlenie itd.. bo tak ciężko co kolwiek powiedzieć

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2008, 11:33:57 »

podaj parametry wody (musisz zrobić test lub poprosić kogoś kto ma o wykonanie testu na próbce wody), a szczególnie sprawdz zawartość potasu po jakimś czasie go ubywa do zera od momentu jak postawiłeś akwa -  podmieniałeś wode???
przy braku potasu w liściach roślin wypadają dziury a kabomba gubi gałązki i wygląda jakby ją ryby podgryzały

rośliny pobierają z wody to co jest im niezbędnie jeśli pobrały wszystko i nie ma składników które potrzebują trzeba zrobić podmiankę wody najlepiej aby uzupełnić lub stosować nawozy

w przeciwnym razie będzie się z nimi działo dokładnie to co opisałeś

możesz też mieć nieodpowiednie parametry wody w tym PH dla tej kabomby, czytaj tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabomba_wodna

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 11:38:10 wysłane przez Mirmil » Zapisane

mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2008, 12:06:35 »

podaj parametry wody (musisz zrobić test lub poprosić kogoś kto ma o wykonanie testu na próbce wody), a szczególnie sprawdz zawartość potasu

A w jaki sposób i czym w warunkach domowych ma "szczególnie sprawdzić" zawartość potasu?
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2008, 12:29:36 »

mój błąd w sumie fakt w warunkach domowych nie da się bo nie obejdzie sie bez drogich testów na potas sam mam takie ale sporo kosztowały jednak po krotkim czasie stosowania nabrałem doświadczenia i żadko używam teraz

jedyne rozwiazanie to patrzec po roślinach i objawach w razie podejrzeń kupić nawóz i delikatnie po troche dodawac po ustapieniu objawow wiemy czy to był brak potasu jeśli objawy nie ustąpią to czegoś innego brakuje

proponuje jednak zacząć od parametrów podstawowych wody takich jak PH, TWW, TWO i temperatura

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2008, 21:31:44 »

Kolego Paweł-131 napisz jakie masz to akwarium i jakie światło masz ile świecisz i jeśli masz jakieś testy do wody to podaj coś więcej, gdyż tak jak napisał arido210 cieżko cokolwiek powiedzieć pozdrawiam

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2008, 11:35:03 »

podaj parametry wody (musisz zrobić test lub poprosić kogoś kto ma o wykonanie testu na próbce wody), a szczególnie sprawdz zawartość potasu

A w jaki sposób i czym w warunkach domowych ma "szczególnie sprawdzić" zawartość potasu?

Najłatwiej sadząc w zbiorniku jakiś wskaźnik potasu np hygrophila polisperma jako pierwsza u mnie zawsze reagowała na zapomnianą dawkę potasu więc można spróbować i tak hehe. To są "domowe sposoby"  Grin

Cytat: pawelek-131
Witam. Mój zbiornik ma 45l i mam go 2 miesiące.  Wode podmieniam co 2 tygodnie, rybek gupiki x2 neon innesa x8 kirysek pstry x4. Wszystkie rośliny są takie same tylko kabomba jest bez plam, ale z niej odpadają liście i nowe łodygi od czego to może być? A jeszcze jedno nienawoże niczym. To od czego to może byc Huh Huh Huh Huh Huh Huh
Tu są jeszcze zdjęcia tych plamek widać ciemniejsze miejsca na liściach ale też widać, że są przezroczyste.
To Pawełek pisał 11 marca. Widać ciągle ma problemy z roślinami. Może za mało światła albo woda za miękka/twarda? Kurcze, szkoda, ze wróżka na urlopie.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 11:42:17 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2008, 13:03:17 »

Wróżka, wróżką - ale mi cabomba też nie chce szczególnie rosnąć... po 2 próbach - raz zupełnie zniknęła, teraz oddałem jak zobaczyłem pierwsze oznaki niedoborów niewiadomoczego. Zamieniłem na rogatka - ten rośnie super. Z tymi roślinami to nie jest taka prosta sprawa, czasem mimo dobrych warunków niektóre gatunki i tak niewiadomo dlaczego nie chcą rosnąć.... aleopatia...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2008, 08:48:34 »

Może to allelopatia, może nie. U mnie też niektóre rośliny niespecjalnie rosną a niektóre uznawane za kapryśne i bardzo trudne zasuwają aż miło. Mnie nigdy mi się nie udało z moczarką. Zawsze mi zgniła.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 27, 2008, 11:16:42 »

No właśnie - u mnie w jednym zbiorniku moczarka rośnie na potęgę (z wycianiem nie nadążałem i oddałem - myślałem że wszystko, ale gdzieś się troche uchowało i znowu wystrzeliła) - a cabomba nie chce -w drugim odwrotnie - no, moczarka troche rośnie, ale dużo gorzej, zato cabomba ma się nie najgorzej.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: