podaj parametry wody (musisz zrobić test lub poprosić kogoś kto ma o wykonanie testu na próbce wody), a szczególnie sprawdz zawartość potasu
A w jaki sposób i czym w warunkach domowych ma "szczególnie sprawdzić" zawartość potasu?
Najłatwiej sadząc w zbiorniku jakiś wskaźnik potasu np hygrophila polisperma jako pierwsza u mnie zawsze reagowała na zapomnianą dawkę potasu więc można spróbować i tak hehe. To są "domowe sposoby"
Witam. Mój zbiornik ma 45l i mam go 2 miesiące. Wode podmieniam co 2 tygodnie, rybek gupiki x2 neon innesa x8 kirysek pstry x4. Wszystkie rośliny są takie same tylko kabomba jest bez plam, ale z niej odpadają liście i nowe łodygi od czego to może być? A jeszcze jedno nienawoże niczym. To od czego to może byc Huh Huh Huh Huh Huh Huh
Tu są jeszcze zdjęcia tych plamek widać ciemniejsze miejsca na liściach ale też widać, że są przezroczyste.
To Pawełek pisał 11 marca. Widać ciągle ma problemy z roślinami. Może za mało światła albo woda za miękka/twarda? Kurcze, szkoda, ze wróżka na urlopie.