Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« : Kwiecień 25, 2008, 21:00:48 » |
|
Witam ponownie, po chorobie moich ryb (o czym pisałam) znowu mam problemy :/ Otóż nie było mnie przez dwa tyg. w domu (wróciłam dziś) i akwa było pod opieką rodzinki. Po powrocie zaglądam do akwarium a tam pleśń czy coś takiego na dnie  nie mam pojęcia co to jest.. jest tego również trochę na roślinach jako białe kropki. Rodzina tylko karmiła ryby, nikt nic więcej nie robił. Ja przed wyjazdem podmieniałam wodę, a podczas mojej nieobecności niestety nikt nie mógł tego zrobić lecz myślę, że to raczej nie jest przyczyną. Bardzo proszę o szybką pomoc, czy podmiana i odmulanie wystarczy??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2008, 21:09:19 » |
|
postaraj się o foto, bo nic mi na myśl nie przychodzi ... hmmm ...... ale podmien wode i odciągnij mułek, postaraj się tez jak najwięcej tego usunąć
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2008, 21:54:23 » |
|
Jutro postaram się wrzucić fotkę i podmienię wodę. Mam nadzieję że to pomoże i nie zaszkodziło do tej pory rybom... A czy to mogło być tak że ryby były przekarmiane i ten pokarm opadalłi teraz spleśniał?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2008, 22:39:51 » |
|
IMHO - to by mnusiały być te ryby naprawdę solidnie przekarmione żeby tyle pokarmu na dnie się ostało żeby spleśnieć... U mnie też pojawia się pleśń na korzeniu - w miejscu gdzie przywiązałem sporo mchu. Tak jak radzi Kari - odeśsij to po prostu i wrzuć zdjęcia. Pleśń zasadniczo nie szkodzi rybom, napewno jej niewielkie ilości na korzeniu, ale trzeba by poznać przycznę tej pleśni u Ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2008, 22:45:15 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2008, 07:18:29 wysłane przez Kari »
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2008, 14:42:11 » |
|
Czy ktoś pomoże?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2008, 17:09:05 » |
|
A to nie chce zejść jak odmulasz ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Janusz40
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2008, 17:50:22 » |
|
Proszę o więcej info o akwa. Ile ijakie ryby, skład wody, oświetlenie, filtr, rośliny itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2008, 22:46:57 » |
|
podmien wode i dosyp troche soli, kilka zlyzek (pod warunkiem,ze nie masz zbrojnikow zadnych). odmul porzadnie.... mi to wyglada na reszki jedzenia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2008, 08:08:41 » |
|
Witaj, mi też się wydaje, że jest to efekt totalnego przekarmienia. Wyczyść dno i dokonaj sporej podmiany wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 27, 2008, 09:23:19 » |
|
Zgodzę się z kolegami. To wygląda jakby ktoś wsypał do zbiornika całe opakowanie pokarmu. Musisz porządnie odmulać dno i dodać do podmienianej wody cztery łyżeczki soli (ok. 10g). Rozpuść ją wcześniej w wiadrze z wodą do podmiany. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2008, 09:26:42 » |
|
Coś mi się wydaję że najlepszym rozwiązaniem będzie restart całkowity usunięcie wszystkiego , wyparzenie , rośliny wymienić na nowe , za dużo tej pleśni , wiec chemia wody będzie strasznie zaburzona .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|