Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Zaczynam zabawe z Akwarium potrzebuje porad :)
Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zaczynam zabawe z Akwarium potrzebuje porad :)  (Przeczytany 16532 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Czerwiec 10, 2008, 12:25:02 »

Najwazniejsze to wytracic nadmierny tlen ktory pod cisnieniem w rurach jest w wodzie na co dowodem sa liczne pecheze powierza ktore osiadaja na wszystkim w nowo powstalym zbiorniku oraz chlor ktory jest dodawany dezynfekcyjnie.
Nierozumiem dlaczego i w czym tlen miałby przeszkadzać ...
Chlor wytraci się samoistnie po określonym czasie (po to właśnie wodę się najpierw "daje" do odstania)

Najważniejsze to wytworzenie w akwarium flory bakteryjnej, która zajmie się w przyszłości resztkami substancji organicznych - patrz: cykl azotowy.

Dlatego, jeśli będziemy patrzeć na to czy mamy bąbelki powietrza czy nie - możemy dojść do wniosku że skoro po dwóch dniach ich nie ma to znaczy że jest ok, a to nie tędy droga

klarownosc wody w takim starcie ocenia sie nawet po kolorze - gdy woda zaczyna nabierac zoltej barwy - chodzi o nic innego jak to ze rosliny oraz mikroorganizmy zaczynaja ze soba wspoldzialac.
Żólte zabarwienie wody wskazuje na wysoki poziom amoniaku i jego związków w akwarium.
IMHO ostatnią rzecz jaką należy wtedy zrobić to wpuszczać ryby (chyba, że żółtawe zabarwienie to kwestia garbników)

Co do reszty to faktycznie te nasze biostartery, to pozywka dla naszych bakterii nitryfikacyjnych i właśnie po to się je dodaje do świeżego akwarium, aby miały się one czym żywić.
Zgodzę się, z szymonem, że zbiornik zasiedlą te szczepy dla których środowisko będzie najkorzystniejsze, ale właśnie po to są "przyśpieszacze". Nigdy nie sypalem żadnego żarcia do nowego akwarium, wolałem użyć biostartera na początek. Ktoś może zapytać - a co dalej ? Nic ... wystarczy czekać ... Pamiętajcie, że posadzone rośliny w nowym zbiorniku również obumierają stanowiąc pożywkę, w podłożu jest również nieco substancji odżywczych ... takze nasze bakterie sobie dają radę.

Jednakże co byśmy nie lali do tego akwa to i tak uważam iż powinno postać te 3 tygodnie - przez ten czas natura sama sobie poradzi Smiley Cudów nie ma - akwarium musi dojrzeć

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #61 : Czerwiec 10, 2008, 12:40:39 »

dokładnie tak - czyli jak pisałem wcześniej. podawanie tego typu "przyśpieszaczy" jeśli bakterie nie mają żarcia psu na budę się zda i tyle. zamiast nitruvec'u można lać amoniak, sypać żarcie i efekt będzie ten sam. a filter bio start do baniaka wyjałowionego można lać i lać. a i tak docelowo zbiornik zasiedlą te szczepy bakterii, dla których środowisko będzie najkorzystniejsze, a niekoniecznie te, którymi szczepimy filtr.
Czyli wniosek ze nie opłaca sie kupowac tych wynalazkow?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #62 : Czerwiec 10, 2008, 12:43:49 »

Wydaje mi się, że naturalnego procesu dojrzewania akwarium nie zastąpią żadne "wspomagacze". To się po prostu dzieje samo, toczy własnym tempem i przyspieszanie tego lejąc coś do zbiornika, może nie mieć żadnego sensu.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Czerwiec 10, 2008, 13:29:36 »

Czyli wniosek ze nie opłaca sie kupowac tych wynalazkow?

moim zdaniem szkoda siana. można po swojemu i za darmo osiągnąć ten sam efekt. a jeśli chodzi o szybkość - przyśpieszenie startu cyklu - jeśli ktoś chce lub musi - to najszybciej poprzez wpuszczenie "startera" lub wlanie trochę amoniaku. z rozkładu żarcia czy martwych roślin proces będzie podejrzewam trochę wolniejszy.  ale o ile tego się nie dowiesz. trzebaby robić testy porównawcze i to najlepiej specjalistyczne - nieosiągalne dla zwykłego śmiertelnika akwarysty. na zasadzie dwa zbiorniki startowane równolegle, idealnie te same warunki ale na pożywc podanej w inny sposób i porównywanie wzrostu populacji bakterii w czasookresie. 

P.S. takie tub podobne testy cytuje chyba Diana W. z tego co pamiętam. nie mam teraz jak sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 13:31:39 wysłane przez szymonw » Zapisane

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Czerwiec 11, 2008, 14:04:02 »

Na szczęście świat nie kończy się na Serze Grin .są inne świetne preparaty chociaż by  Prodibio Startup i BioDigest-tu mamy doczynienia z zastrzykiem bakterii i pożywką dla nich.Więc można dać radę bez wrzucania gupików Wink

lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #65 : Czerwiec 12, 2008, 19:41:08 »

Czesc ponownie,chciałbym wam wszystkim tutaj pomagajacych mi przedstawic efekt moich staran, ocencie jak mi to wyszło, po kilku dniach pływania samych gupików poleciałem po rownie wytrzymałe rybki i daja sobie swietnie rade.Ekspert z sasiedztwa jest zaskoczony.Powiedzcie zreszta sami co i jak zmienic jak trzeba-jutro po wiecej rozlin wyprawa,moze podpowiedzcie co nie wymaga zbyt duzej opieki nie chce zmarnowac roslin  oto zdjecia           
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #66 : Czerwiec 12, 2008, 19:41:52 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74a6c8f4bc719ade.html
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #67 : Czerwiec 12, 2008, 21:10:35 »

Powiedzcie zreszta sami co i jak zmieni
Chyba Cie nie zaskocze jesli Ci napisze ze ten zamek i kolumna to raczej nie powinna tam byc Wink

jutro po wiecej rozlin wyprawa,moze podpowiedzcie co nie wymaga zbyt duzej opieki nie chce zmarnowac roslin
Co do roślin to moze:  zwartki, nurzańce, nadwódki, rożdżyce, limnofilę sessiliflorę, bakopy np australijską, monnieri, carolinianę, większość żabienic (byle nie czerwonych ani tych nowych sztucznych wynalazków), nawet rotalę rotundifolię, najasa guadalupskiego, mchy. Wink (Te rośliny proponowala mi Emi) Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #68 : Czerwiec 12, 2008, 21:55:22 »

Chyba Cie nie zaskocze jesli Ci napisze ze ten zamek i kolumna to raczej nie powinna tam byc Wink

dobrze,wytłumacz mi dlaczego nie powinny sie znajdowac ani kolumna ani zamek?? sa stworzone do Akwa i ludzie ktorzy je maja nie narzekaja...nWydaje mi sie ze troche przesadzacie -po to producent przeznacza je do Akwarium zeby bylo ok,al ni po to ,zeby cos sie zaczynało dziac.  Zauwazyłem ze wszystko co nienaturalne to jest be  co ze sztucznymi roslinami z plastyku ,nie rozumie juz naprawde.i nie wiem czy ktos z was hoduje ryby dla siebie czy po to zeby sie chwalic ph wody czy jeszcze czyms innym.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #69 : Czerwiec 12, 2008, 21:59:59 »

Ryby mozna hodowac zeby bylo milo dla oka, dla ryb, lub dla oka i dla ryb Wink. Jesli chcesz by to  bylo to nie sprawy bo to w syumie kwestia gustu ale skoro zakladasz zbirnik, chcesz miec rosliny to znaczyze zalezy Ci na tym by w miare wiernie odwzorowac naturalne warunki ryb. A rczej ciezkospotkac taka kolumne jako naturalny element krajobrzu Wink. Druga sprawa otwory w ozdobach moga byc byc nie bezpieczne dla ryb poniewaz rybka moze sie w nich zaklinowac. Takie jest moje zdanie Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 22:02:03 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #70 : Czerwiec 12, 2008, 22:06:18 »

Mnie sie jednak wydaje ze cos tego typu,mimo tego ze moze nie wystepuje w srodowisku naturalnym -jest swietna kryjowka dla ryb. Po za tym otwory sa tak duze ze nie ma mozliwosci zeby cos sie w niej zakleszczyło,otwory nie sa tez ostre..A tak do konca z własnego doswiadczenia wiem,i moze na przykładie nawet Polskich zbiornikow wodnych musze powiedziec,ze nie uwierzylibyscie gdzie i w czym lubia ryby siedziec... i do konca nikt nie wie czy bedzie dobre dla niego cos na styl zamku,gdzie mniej swiatla i wiecej spokoju czy tez roslina ktora sie pnie dookoła akwarium,Nie jestem moze fachowcem od tych spraw,ale na moj zdrowy rozum ,kazdy domniemanie jest bezpodstawne.jezeli mamy uciekac do podstawowych rzeczy to chyba sama Szyba i otoczenie stojacego Akwarium jest zlą Rzecza.szyba szyba i szyba   
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #71 : Czerwiec 12, 2008, 22:09:47 »

jezeli mamy uciekac do podstawowych rzeczy to chyba sama Szyba i otoczenie stojacego Akwarium jest zlą Rzecza.szyba szyba i szyba   
Wiec po co jeszcze dokładac kolejne elementy? Oczywiscie ze najlepiej to by było rybom na wolnoci  Grin Grin Grin Jesli nie stwarzaja tego typu przedmioty zagrozenia zwierzakom to ich byc albo nie byc bedzie wynikalo tylko z kwestii gustu wiec jesli Ci pasuje to ok. Twoje akwa wiec Ty jestes szeryfem  Grin

Mnie sie jednak wydaje ze cos tego typu,mimo tego ze moze nie wystepuje w srodowisku naturalnym -jest swietna kryjowka dla ryb  
A nie lepiej by było w to miejsce włozyc korzen czy kokos?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 22:12:10 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #72 : Czerwiec 12, 2008, 22:50:18 »

o gustach się nie dyskutuje. więc nie mam najmniejszego zamiaru wdawać sie w dyskusję. ale swoje zdanie przedstawię - wygląda to badziewiasto i żadne praktyczne zastosowanie tego pejzażu ala "atlantyda" nie rekompensuje moich negatywnych wrażeń estetycznych.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #73 : Czerwiec 12, 2008, 22:55:31 »

Polecam lekture http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=2557.0 Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  

Skocz do: