Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium  (Przeczytany 2146 razy)
nbt1
Nowy
*

« : Marzec 14, 2009, 04:14:11 »

Witam!!Od długiego czasu morzyłem o własnym akwarium , więc postanowiłem to marzenie spełnić.
nabyłem zbiornik 112l z oświetleniem 2x18W
filtr wewnętrzny magi 700 10W
grzałkę z  termostatem 150W 
termometr
no i oczywiście mniej znaczące w tym rozdziale urządzania akwarium akcesoria

Mam kilka pytań:
1. Czy możliwe jest przyspieszenie dojrzewania zbiornika jakimikolwiek preparatami chemicznymi? Jeśli tak to jakimi.
2. Jakie rośliny i nawozy polecacie dla nowicjusza?
3. Proszę o pomoc w dopasowaniu rybek do mojego akwa
Ryby które mi się podobają to:
Piskorek , Danio , Gupiki , Glonojad (Zbrojnik) i krewetki red cherry . Cheesy
qspy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2009, 07:32:27 »

kup sobie roslinke cabomba bardzo ladna  Smiley
Dafi30
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2009, 08:11:22 »

Witam
Oczywiście że jest możliwe przyspieszenie dojrzewania zbiornika ale tylko za pomocą chemi,ale skoro tak długi czas o tym marzyłeś to warto poczekać jeszcze ten okres minimum 2-3 tygodnie i pozwolić naturze zrobić swoje. Nie lej żadnego świństwa do uzdatniana chociaż sprzedawcy bedą cię zapewniać że jak dodasz chemie to na następny dzień można śmiało wpuścić ryby, o tym zapomnij. Jak zbiornik sam bedzie dojrzewał bedziesz miał potem mniej problemów z glonami które i tak w pewnym momencie ruszą. CZAS, CZAS i jeszcze raz CZAS.
Co do roślin no to coś prostego. "Cheńka",jakieś moczarki,cabomby.Popatrz np na Allegro tam można kupić zestawy roślin.
Co do obsady: to musisz konkretnie się zastanowić jaki biotop wybrać, bo z tych przykladów co podajesz to jest mieszanka,kilku biotopów.Na forum są opisy biotopów z podanymi gatunkami. Szkoda że najpierw nie wybrałeś biotopu a potem do niego baniaka, ale w 112litrach też jest pole do popisu. A jak już obsadzisz akwarium to taka moja mała rada- nie dawaj zdjęć dopuki nie bedziesz miał:dużo roślin,dobrą obsadę ( np.żadnych skalarów ) bo w komentarzach tak ci pojadą po "rajtach" że może zrobić się mało przyjemnie, ale spoko!! taka jest natura większości tutaj ludzi którzy będą oceniać twoje akwarium. Nie martw się weź to na "klate" i do przodu  papa
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 08:20:10 wysłane przez Dafi30 » Zapisane
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2009, 08:59:48 »

Mozna kupic bio starter Tetra Safe Start, a jeszcze lepiej poszukac kogos kto juz ma akwarium i od niego wziasc troche wody z baniaka + woda z czyszczenia filtra (caly syfek) i to wszystko dodac do swojego. Mozesz tez dodatkowo wpuscic jakies 2 -3 rybcie jako startery.

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
nbt1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2009, 11:24:48 »

Dzięki za pomoc. A co możecie powiedzieć o produkcie Sera NITRIVEC  , po jaki czasie najbezpieczniej wpuścić pierwsze rybki?
Aila
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2009, 14:02:38 »

Rybki mozesz wpuscic jesli wyniki testow beda wynosic ok. :
GH 6, KH 4 i pH 6,6-6,8, NO3 5-10, PO4 0,2-0,5, Fe 0,2-0,5.
Na poczatek wpuszczasz ze 2-3 rybki na start, po 3 - 4 dniach natepne pare jesli nic niepokojacego nie dzieje sie z poprzednimi.
Istnieja tez wyszukiwarki w ktorych znajdziesz wiekszosc odpowiedzi na Twoje pytania

Zapraszam
galadarth
Zainteresowany
**

Mój kochany bojowniczek :D

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2009, 16:27:29 »

Kilka miesięcy temu sam zakładałem swoje akwarium . Uwierz mi że lepiej jest poczekać te dwa , trzy tygodnie . Będziesz miał w tedy większą satysfakcję że doszedłeś do tego w sposób naturalny a nie uzywająć preparatów . Według mnie im więcej chemi tym gorzej ale prawdopodobnie i tak zrobisz jak chcesz.Przeczytałem w pewnej książce że jeżeli tak strasznie się spieszysz to na początku możesz dać szczypte pokarmu do wody w tedy przyspieszysz w pewny sposób to . Ale tylko szczypte !!  . Co do nawozu serdecznie polecam Sera Floredepot. Zadziałał bardzo dobrze i wszystko było cacy . Nie mam pojęcia czy kupiłeś już takie duperelki ale są one ważne a są to podbierak , drapaczka oraz termometr . Co do rybek to na poczatku wpuść jedną moze dwie . Moją pierwszą rybką był bojownik i do tej pory żyje sobie w harmoni i zdrowiu Cheesy Jeżeli coś jeszcze potrzebujesz to pisz ktoś na pewno z chęcia pomoże .

Ps. Sprawdź dokładnie wytrzymałoś półki mi się zawaliło 60 litrowe akwarium i była katasrofa

Kto gra na PS3
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2009, 16:29:11 »

pH 6,6-6,8

o to za idiotyzm?
zależy czy to będzie akwarium biotopowe np. czarne wody w których ph dochodzi nawet do 4,5 czy to będzie malawi lub tanganika gdzie woda jest bardzo twarda,czy to będzie akwarium towarzyskie gdzie parametry zależą od ryb które pływają w danym zbiorniku.Po co wprowadzasz ludzi w błąd?

Jeszcze jeden raz taki ton i będę zmuszona użyć przycisku "ostrzeż". Nie potrafisz być ,miły dla innych użytkowników?To tak wiele? Atria C.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 19:43:17 wysłane przez Atria_C » Zapisane
galadarth
Zainteresowany
**

Mój kochany bojowniczek :D

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2009, 16:34:51 »

Nie zauważyłem Cheesy Najpierw wybierz biotop lub jak nie chcesz budować akwarium z jednego zbiornika wodnego tylko mieszanina to wybierz rybki i zobacz jakie mają wymagania . W tedy określisz optymalną wartość ph oraz temperaturę wody

Kto gra na PS3
Aila
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2009, 19:35:18 »

dwight 18 moze przestaniesz wymyslac od idiotycznych wypowiedzi, jak juz zdazylam zauwazyc to nie pierwszy raz - dosyc czesto masz tez za niewyparzony jezyk ostrzezenia.
A parametry podalam na podstawie ryb ktore nbt1 podal, jednoznacznie wyglada na to ze to ma byc towarzyskie  Tongue czyli parametry ktore podalam nie sa idiotyczne

Zapraszam
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2009, 21:06:28 »

możesz kupić ok:
10 danio,10-15 gupików,1-2 zbrojniki NIEBIESKIE,  z 10 krewetek rc, 1-2 piskorki.. powinno być ok

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Dimix
Nowy
*

Mój Bojek Max ;**

« Odpowiedz #11 : Marzec 17, 2009, 18:00:07 »

Na każdy centymetr słodkowodnej rybki tropikalnej powinno przypadać 30cm2.

Osobiście polecam Ci danio i gupiki. Piękne rybki.! Sama mam mnóstwo gupików i 5 danio.

40l: 6 Gupików, 2 Danio, 2 Mieczyki, 1 Black Molly, 2 Kiryski
20l: Welonka.
25l: Moje Kochane Boje:
Niebieski Samiec - Max, Niebieska Samica - Maxsiowa, Biało-Niebieska Samica - Dolly
1l: ok. 10 4milimetrowych Bojowniczątek
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: