|
Piterix
|
 |
« : Luty 11, 2008, 10:01:46 » |
|
1 akwarium 112l - 80x35x40 2 akwarium 216l - 75 boki 55 wysokość (narożne)
Obsada: A) Brzanka Sumatrzańska - 10 sztuk B) Molinezja Black Molly - 15 sztuk + 4 narybku C) Kosiarka - 6 sztuk D) Zbrojnik niebieski - 5 sztuk E) Razbora Klinowa - 10 sztuk F) Żałobniczka - 4 sztuki G) Gurami dwuplamiste - 4 sztuki, H) Kirysek - 7 sztuk, I) Danio pręgowane - 5 sztuk.
Chciałbym mieć jeszcze 4 skalary i 10 neonków... ale czy jest gdzie je włożyć...
Narazie wszystko pływa w 216l - co przełożyć do 112 ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2008, 12:17:49 » |
|
Biotopami może...
Ameryka południowa kontra reszta świata? Posprawdzaj biotopy i napisz (ja nie rzucę z głowy;P) - może podział sam wyjdzie...
|
|
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2008, 13:46:40 » |
|
Dzięki za podpowiedź.
Podział wyszedłby tak: B) Molinezja Black Molly - 15 sztuk + 4 narybku – AMERYKA PD D) Zbrojnik niebieski - 5 sztuk – AERYKA PD F) Żałobniczka - 4 sztuki – AMERYKA PD H) Kirysek - 7 sztuk, - AMERYKA POŁUDNIOWA
A)Brzanka Sumatrzańska - 10 sztuk –AZJA C) Kosiarka - 6 sztuk - AZJA E) Razbora Klinowa - 10 sztuk - AZJA G) Gurami dwuplamiste - 4 sztuki, - AZJA I) Danio pręgowane - 5 sztuk. – AZJA
Ze względu na ilość – w 112l Ameryka, a w 216l Azja, tylko że:
1. 5 Zbrojników w 100l – to troszkę chyba za dużo… 2. Gurami i brzanki – to nie jest najlepsze połączenie…
Proszę o dalsze sugestie, pomysły propozycje.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 14:53:05 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
Yrr
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2008, 13:55:44 » |
|
Kirysek to bliżej ma do Ameryki PD niż do Azji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 13:59:59 » |
|
Kirysek pstry (Corydoras paleatus) - Występuje w południowo-wschodniej Brazyli w dorzeczu La Platy - IMO - to jest bliżej ameryki południowej niż azji... - oczywiście, masz rację, miałem na myśli Amerykę Pd... a wpisałem przez nieuwagę Azja - już zmieniam.
Ale nie ważne, poradźcie jak tą obsadę podzielić z głową... mogę to być dwa akwaria towarzyskie, a nie biotopy...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 14:52:15 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2008, 14:10:42 » |
|
A może tak:
W 216l :
B) Molinezja Black Molly - 15 sztuk + 4 narybku – AMERYKA PD D) Zbrojnik niebieski - 5 sztuk – AERYKA PD F) Żałobniczka - 4 sztuki – AMERYKA PD H) Kirysek - 7 sztuk, - AMERYKA PD + DOKUPIĆ 4 SKALARY i stadko neonów.
W 112l:
C) Kosiarka - 6 sztuk - AZJA (ale czy 112 akwarium nie bedzie za małe...) E) Razbora Klinowa - 10 sztuk - AZJA G) Gurami dwuplamiste - 4 sztuki, - AZJA (ale czy 112 akwarum nie będzie za małe...) I) Danio pręgowane - 5 sztuk. – AZJA - ODDAĆ - A)Brzanka Sumatrzańska - 10 sztuk –AZJA
...ale wolałbym nie oddawać ;-)
EDIT: Przepraszam, ale znowu się pomyliłem... i zamiast edytować dodałem nową odpowiedź... na innym forum (komputerowym) na którym piszę od kilku lat jest ciut inny układ przycisków i z przyzwyczajenia... klikam...)
To może tak:
W 216:
C) Kosiarka - 6 sztuk - AZJA G) Gurami dwuplamiste - 4 sztuki, - AZJA D) Zbrojnik niebieski - 5 sztuk – AERYKA PD H) Kirysek - 7 sztuk, - AMERYKA PD + DOKUPIĆ 4 SKALARY i stadko neonów.
W 112l:
B) Molinezja Black Molly - 15 sztuk + 4 narybku – AMERYKA PD F) Żałobniczka - 4 sztuki – AMERYKA PD E) Razbora Klinowa - 10 sztuk - AZJA I) Danio pręgowane - 5 sztuk. – AZJA - ODDAĆ - A)Brzanka Sumatrzańska - 10 sztuk –AZJA
Ale czy nie będzie za dużo Ryb w tej 112l ?
Albo tak:
W 216l:
C) Kosiarka - 6 sztuk - AZJA G) Gurami dwuplamiste - 4 sztuki, - AZJA D) Zbrojnik niebieski - 5 sztuk – AERYKA PD E) Razbora Klinowa - 10 sztuk - AZJA I) Danio pręgowane - 5 sztuk. – AZJA F) Żałobniczka - 4 sztuki – AMERYKA PD H) Kirysek - 7 sztuk, - AMERYKA PD
W 112l:
B) Molinezja Black Molly - 15 sztuk + 4 narybku – AMERYKA PD A) Brzanka Sumatrzańska - 10 sztuk –AZJA
I nie musiałbym niczego oddawać… - ale czy ta 112 nie będzie nadal za mała dla takiej obsady ?
No nie mam pojęcia… pomocy!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2008, 12:46:36 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2008, 14:52:09 » |
|
Ktokolwiek ? ps. - stawiam piwo dla osoby która wytypuje najlepszą obsadę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2008, 15:35:16 » |
|
Jak dla mnie to każda byłaby dobra jakbyś połowę ryb z każdego gatunku oddał...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Yrr
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2008, 23:56:58 » |
|
W 216l:
C) Kosiarka - 6 sztuk - AZJA + 6 dokupić G) Gurami dwuplamiste - 4 sztuki, - AZJA - oddać D) Zbrojnik niebieski - 5 sztuk – AERYKA PD - zostawić samca i 2-3 samice o ile się dogadują E) Razbora Klinowa - 10 sztuk - AZJA - oddać I) Danio pręgowane - 5 sztuk. – AZJA - oddać F) Żałobniczka - 4 sztuki – AMERYKA PD - oddać H) Kirysek - 7 sztuk, - AMERYKA PD + 4 dokupić.
Do tego rośliny, ślimaki może jakieś krewetki i będzie fajne towarzyskie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2008, 07:56:19 » |
|
No tak.. ale wiecie jak to jest z tym oddawaniem - łatwiej radzić niż oddawać. Brzanki oddane.
Myślę żeby zrobić to tak- na teraz (EDIT- już zrobiłem):
W 216l: - 137 cm ryb (nie licząc zbrojników)
C) Kosiarka - 6 sztuk - AZJA G) Gurami dwuplamiste - 4 sztuki, - AZJA D) Zbrojnik niebieski - 5 sztuk – AERYKA PD E) Razbora Klinowa - 12 sztuk - AZJA I) Danio pręgowane - 5 sztuk. – AZJA F) Żałobniczka - 5 sztuk – AMERYKA PD H) Kirysek - 7 sztuk, - AMERYKA PD +15 krewetek red cherry
W 112l: - 60 cm ryb
B) Molinezja Black Molly - 15 sztuk + 4 narybku – AMERYKA PD +15 krewetek red cherry
Dodelowo (jak podrosną) - oddam 2 zbrojniki, prawdopodobnie 1-2 gurami, a żałobniczki przełożę do 112l - co da odpowiednio 203 cm ryb w 216l i 111cm ryb w 112l - czyli OK - biorąc pod uwagę, że tylko gurami mają "większe" centymetry - reszta to małe rybki ;-). W takim zestawieniu ryby potrzebujące większego akwarium będą miały większe, wszystkie gatunki są spokojne, molinezje trochę podgryzają wszystko co się rusza - ale będą osobno więc gurami będzie się miało znakomicie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 13:18:06 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
|