|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 06, 2007, 23:30:39 » |
|
myslalem, ze rady, ktore daje, wlasnie sluza ochronie wszelkiego zycia w akwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 06, 2007, 23:38:26 » |
|
Tak... kiedyś mi też przyszedł ten genialny pomysł do głowy jak bylam mocno początkująca, sprawdziłam - to nie służy rybom więc nie pisz mi tu o ochronie życia.
Tatusiowi trzeba delikatnie wytłumaczyć, ze to jest bardzo głupi pomysł a roślinom dać spokój - bez dodatkowego CO2 też będą rosły, można ewentualnie dołożyć światła i stosować łagodne nawozy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 06, 2007, 23:53:22 » |
|
AgAbA juz tlumaczy tatusiowi "delikatnie"; moje "rady" dotyczyly i tak zachowania w sytuacjach extremalnych, poozdroo 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 13:22:20 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
AgAbA
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 07, 2007, 08:23:29 » |
|
Dziękuję Wam bardzo i jeśli chodzi o mnie to chyba faktycznie dam sobie spokój na razie z tą bimbrownią i poproszę tatę, żeby też dał sobie spokój z wodą gazowaną. Najgorsze, że jak mu mówię, że napisaliście, że nie wolno to tata i tak bardziej wierzy "panu z akwarystycznego"  Jeszcze raz wielkie dzięki!
|
|
|
|
|
|
Akwarium 55 litrów 10 x neon innesa 6 x kardynałek chiński 4 x kirysek spiżowy 1 x zbrojnik niebieski
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 07, 2007, 08:27:39 » |
|
Najlepiej bedzie jak pokażesz tatusiowi te forum i zostawisz go ze 2godz. niech se troche poczyta i dopiero wypowiada. Napewno troche więcej zrozumie  I nie będzie miał takich głupich pomysłów  Pozdr. początki są zawsze trudne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 07, 2007, 08:29:58 » |
|
AgAbA moesz dawac wodę gazowaną ale musisz ją rozcieńczac z destylowaną i przed wlaniem zmierzyc jej ph. jeżeli będzie miała ph 4 to możesz wlewac (objętośc wody nie może przekroczyc 1/20 objętości akwarium) tylko pamiętaj o wodzie destylowanej i na przyszłośc twój tata ma dobry pomysł - butla wysokociśnieniowa jest o wiele lepsza pozdro!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 08:34:33 wysłane przez wiedzmin22 »
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 07, 2007, 08:41:41 » |
|
Też lałem wode gazowaną do akwa i nic sie nie działo z rybkami. Z roślinkami też nie  Gdzieś tak wyczytalem i było wspomniane ze bezpiecznie jest dolewać wode o składnikach mineralnych poniżej 200 mg/L. Składniki mineralne zatwardzaja wode i to moze szkodzic niektorym rybkom. Najtansza i najlepsza okazuje się bimbrownia, ale skoro tata ma chrapke na butle to czemu protestujesz? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 08:45:28 wysłane przez splendens »
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 08, 2007, 08:43:06 » |
|
A ja tam żadnych cudów z roślinkami nie robię - i tak mi rosną tak żwawo że od czasu do czasu muszę je przerzedzać.
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 08, 2007, 09:20:45 » |
|
A ja tam żadnych cudów z roślinkami nie robię - i tak mi rosną tak żwawo że od czasu do czasu muszę je przerzedzać.
A możesz powiedzieć, jakie akwarium, jakie nawozy, oswietlenie, gatunki roslin i ryb?  Ciekawy jestem 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 08, 2007, 12:51:57 » |
|
Gatunki ryb - molinezje (nie wiem juz co z nimi zrobic, sa juz z wada genetyczna i nic z nich nie bedzie), glonojady syjamskie, bocje, kardynalek (tak stary ze nie kupuje nowych bo nie wiem kiedy padnie), neonki (niewiele mlodsze od kardynalka). Akwa - 50 litrów. Oświetlenie (10 V bodajże) muszę wreszcie kupić nowe, aż wstyd się przyznać ile je mam (szkoda że drogie, ale czegóz nie robi się dla kochanych rybek), gatunek - kabomba, a nawozów nie stosuję, bo ona mi się tak rozrasta, że cokolwiek innego tam posadzę to albo mi ryby zjedzą albo zgnije po pewnym czasie albo po prostu ta ekspansywna kabomba wyprze nowy gatunek (więcej od kabomb mam tylko glonów, a i to niewiele). Dodam, że chciałabym zrobić takie fajne azjatyckie akwarium - do tego są glonojady i bocje, kardynałki są tanie więc nawet jakby ten staruszek mój padł to przy stadku nic by się nie stało, a neonki i molinezje są pozostałoscią po idei wielogatunkowego akwarium. PS: W październiku ten kardynałek będzie obchodził 5-lecie bycia w moim zwierzyńcu 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2007, 12:59:05 wysłane przez zimbabwe »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 08, 2007, 15:42:56 » |
|
Nie myślałeś o większym akwarium? Niektóre rybcie by się ucieszyły ;-)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 08, 2007, 17:30:29 » |
|
A możesz powiedzieć, jakie akwarium, jakie nawozy, oswietlenie, gatunki roslin i ryb?  Ciekawy jestem  Moze jako ciekawostke podam, ze w Gdansku w "Okazie" stoi wypasiony reprezentacyjny Holender - 300 litrow i 300 Watt. I ponoc dziala bez CO2. Koles mi mowil, ze to co rybki wydzielaja przy oddychaniu w zupelnosci wystarcza. A plywa tam moze z 40-50 malutkich rybek jak razbory, neonki, gupiki itp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 08, 2007, 18:38:20 » |
|
Nie myślałeś o większym akwarium? Niektóre rybcie by się ucieszyły ;-)
Pewnie że myślałam! Tyle że nawet nie ma za bardzo gdzie... ;-( zamierzam jednak po maturze przeprowadzic sie tam, gdzie bedzie mozna postawic sobie takie co najmniej 100 litrowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|