AgAbA
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 06, 2007, 18:54:52 » |
|
Chciałam się zapytać czy to prawda, że aby dostarczać roślinkom CO2 można wlewać codziennie do akwarium trochę wody gazowanej? Myślałam o bimbrowni ale tata sie nie zgadza żebym coś kombinowała i powiedział żebym z wodą gazowaną spróbowała. Czy tak można? Jeśli tak to w jakich ilościach?
|
|
|
|
|
|
Akwarium 55 litrów 10 x neon innesa 6 x kardynałek chiński 4 x kirysek spiżowy 1 x zbrojnik niebieski
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2007, 18:55:53 » |
|
Ja bym nie eksperymentowała z taką woda - niewiadomo, jak na to zareagują ryby.
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
xmateuszxxx
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2007, 19:15:02 » |
|
jednak niech sie ktos doswiadczony wypowie bo to ciekawe 
|
|
|
|
|
|
160l
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2007, 20:49:08 » |
|
NIE, nie można wlewac wody gazowanej do akwarium. Bimbrownia jest duzo bezpieczniejsza, woda gaz. jest mineralizowana i w ogole ma pelno syfu patrząc pod katem rybek i roslin  pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2007, 20:57:13 » |
|
Poza tym łatwo przesadzić a gaz się szybko ulotni. Lepiej zrobić bimbrownię. Jest dużo bezpieczniejsza dla ryb.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2007, 21:00:43 » |
|
Chciałam się zapytać czy to prawda, że aby dostarczać roślinkom CO2 można wlewać codziennie do akwarium trochę wody gazowanej? Myślałam o bimbrowni ale tata sie nie zgadza żebym coś kombinowała i powiedział żebym z wodą gazowaną spróbowała. Czy tak można? Jeśli tak to w jakich ilościach?
A nie mozesz taty jakos nakrecic, zeby to on Ci ta bimbrownie zrobil? Jak by mnie corka poprosila o cos takiego, to bym w podskokach... i jeszcze na rozowo w kwiatki i serduszka pomalowal... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgAbA
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2007, 21:30:52 » |
|
A nie mozesz taty jakos nakrecic, zeby to on Ci ta bimbrownie zrobil? Jak by mnie corka poprosila o cos takiego, to bym w podskokach... i jeszcze na rozowo w kwiatki i serduszka pomalowal... Wink Tata niestety twierdzi, że bimbrownia będzie śmierdzieć.... Chce kupić butle gazową z CO2 ale ja bym wolała bimbrownie... mniejsze wydatki.
|
|
|
|
|
|
Akwarium 55 litrów 10 x neon innesa 6 x kardynałek chiński 4 x kirysek spiżowy 1 x zbrojnik niebieski
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2007, 21:36:19 » |
|
Tata niestety twierdzi, że bimbrownia będzie śmierdzieć.... Podstawa dzialania bimbrowni jest jest jej SZCZELNOSC! A co za tym idzie to to, ze tylko oczyszczone CO2 idzie do akwa, a tam jest przez roslinki zamieniane w tlen. Bimbrownia - owszem - smierdzi - tylko i wylacznie podczas wylewania starego zacieru do kibla czy zlewu. A to jest ok 20 sekund na tydzien. PS znam ten bol. Przypomina mi sie jak chcialem miec kiedys powiekszalnik fotograficzny i matka twierdzila, ze wywolywacz bedzie robil czarne plamy na wannie... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2007, 21:38:54 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
AgAbA
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2007, 21:43:30 » |
|
Już myślałam, że go przekonałam ale teraz twierdz, że to nic że szczelne ale bombelki CO2 będą śmierdzieć... ech....  Jeszcze powiedział, że będzie dolewał wody gazowanej i zobaczę, że nic się nie stanie... PROTESTUJĘ!!! Chyba zamknę pokój na klucz... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2007, 22:50:50 » |
|
hmmm... inspiruje to do filozofowania na temat ojcow, ale ne jest to temat watku, wiec jedyne co moge napisac, aby Cie pocieszyc, to to, ze sam sie kiedys zastanawialem nad taka metoda i mi to na forum odradzano, ale do dzis nie wiem dokladnie czy nie jest to na prawde takim zlym patentem. Wiec, jezeli bedziesz zmuszona patrzec jak ktos leje wode gazowna do twojego akwa to: 1. zobacz jaka jest suma mineralow w tej wodzie. Najnizsza, jaka znalazlem w hypermarkecie byla ok. 240 mg/l a najwyzsze ida do ponad 1000 mg/l. Wiec postaraj sie aby ta woda miala jak najmniej. 240 to juz dosyc duzo. 2. postaraj sie, aby to dolewanie bylo stopniowe i w jak najmniejszych dawkach. Jesli masz testy na pH i TWW, to mierz przed i po dolaniu (zapisuj). 3. ilosc dolewanej wody powinna byc mierzona - ewentualnie zapisywana i porownywana z wynikami testow na TWW i pH 4. woda "gazowana" powinna byc wlewana ostroznie. Ewentualnie przedtem rozcienczana z woda z akwa i lana pod wylot filtra, aby sie szybko rozeszla po akwa to na razie tyle, co mi przychodzi do glowy... pozdrawiam i cierpliwosci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2007, 23:09:10 » |
|
Dolewanie gazowanej wody nie ma nic wspólnego z dolewaniem niegazowanej źródlanej i z ilością minerałów! Możesz sobie ryby wytruć! Nagłe skoki ph (woda gazowana ma ph ok 3!) mogą doprowadzić do choroby i śnięcia. Poza tym bimbrownia nie śmierdzi!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2007, 23:18:08 » |
|
Dolewanie gazowanej wody nie ma nic wspólnego z dolewaniem niegazowanej źródlanej i z ilością minerałów! Ma absolutnie. Czy woda gazowana nie zawiera mineralow??? Zawiera, tylko, ze zwiera dodatkowo kwas weglowy / CO2 Możesz sobie ryby wytruć! Nagłe skoki ph (woda gazowana ma ph ok 3!) mogą doprowadzić do choroby i śnięcia. Dla tego pisalem, aby pierw rozcienczala wode z woda z akwa i lala to to wylotu filtra i aby robila to stopniowo i w niewielkich ilosciach Poza tym bimbrownia nie śmierdzi! Dokladniej, niz ja to opisalem nie mozna chyba opisac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2007, 23:21:03 » |
|
Po co rozcieńczać z wodą? gaz wtedy się ulotni i prócz zwiększenia twardości nic nie zyskasz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2007, 23:27:07 » |
|
Po co rozcieńczać z wodą? gaz wtedy się ulotni i prócz zwiększenia twardości nic nie zyskasz.
tu chyba chodzi mniej o zyskanie czegos, a bardziej o ochrone przed wszystkowiedzacym tatusiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2007, 23:28:17 » |
|
I chcesz przez to ryby wytruć? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2007, 23:29:44 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
|