Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z glonami  (Przeczytany 4976 razy)
Sami_10
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Maj 11, 2007, 14:40:16 »

możesz pomysleć nad krewetkami amano. Ja je mam i z takimi glonami rozprawiają się w mgnieniu oka Grin Co prawda mam ich sporo ale po włożeniu garści mchu, który był cały w tych zielonych glonach, zjadły wszystkie glny w kilka godzin, więc osobiście polecam krewetki

A te krewetki duże rosną ? I czy się rozmnazają szybko bo gdzieś czytałem że bardzo szybko tylko nie wiem jaki rodzaj Wink Bo nie zabardzo chciałbym zamienić akwarium z rybkami na krewetkarium  Cheesy

ale glonków na twoim miejscu bym się pozbył
A to dlaczego?? Fajne są...

25l

Gupiki  x2
Neonki  x3
Danio  x1
Glonojad x2
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Maj 11, 2007, 14:47:28 »

Max do 3,5 cm. Rozmnażają się dość szybko, ale jeśli masz jakieś większe rybki to młode krewiecie zostaną zjedzone więc nie będzie wielkiego problemu

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 11, 2007, 14:51:15 »

A te krewetki duże rosną ? I czy się rozmnazają szybko bo gdzieś czytałem że bardzo szybko tylko nie wiem jaki rodzaj Wink Bo nie zabardzo chciałbym zamienić akwarium z rybkami na krewetkarium  Cheesy

Max do 3,5 cm. Rozmnażają się dość szybko, ale jeśli masz jakieś większe rybki to młode krewiecie zostaną zjedzone więc nie będzie wielkiego problemu

Amano nie rozmnażają się w akwarium.  Może dojść do wylęgu larw z jajeczek ale larwy w słodkiej wodzie giną więc "przekrewecenie" Ci nie grozi...  Amano dorastają do 5 cm.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 11, 2007, 14:52:30 »

A to dlaczego?? Fajne są...

na glonojady trzeba miec warunki. 25 litrów to za mało.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Sami_10
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Maj 11, 2007, 16:58:39 »

Szkoda że nie wyjdzie:(

25l

Gupiki  x2
Neonki  x3
Danio  x1
Glonojad x2
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #20 : Maj 11, 2007, 19:01:43 »

jesli kolega leje wode z kranu, nie daje CO2 i nic nie kombinuje z parametrami wody, to zamiast testow wystarczy luknac na strone www wodociagow, poszukac swojej dzielnicy i sprawa jest jasna. Ja polecam dla poczatkujacych pierw testy na NO3

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #21 : Maj 12, 2007, 06:55:51 »

Po przeczytaniu odpowiedzi Oswalda słów mi zabrakło.Qrde niewpadł by na sprawdzanie parametrów na stronie wodociągów,..............
Wiem co chciałeś przez to powiedzieć i zgadzam sie z Tobą.Masa ludzi myśli ze akwarystyka to taki zbiornik w którym się trzyma co sie chce i ile sie tego chce.A tu nagle się okazuje że to niewszystko że jeszcze trzeba o to dbać i ciągle zdobywac wiedzę ..................każdy wie po sobie ile wiedzial zaczynając a ile wie po kilku latach,a przeciez cały czas sie uczymy nowych rzeczy..........

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 13, 2007, 18:22:00 »

jesli kolega leje wode z kranu, nie daje CO2 i nic nie kombinuje z parametrami wody, to zamiast testow wystarczy luknac na strone www wodociagow, poszukac swojej dzielnicy i sprawa jest jasna. Ja polecam dla poczatkujacych pierw testy na NO3
Woda w akwa cokolwiek by nie robić, z czasem będzie miała inne parametry niż w woda w kranie, ze względu na ciągłe procesy zachodzące w zbiorniu, i nie ma znaczenie czy dodaje się CO2, nawozy i inne środki.
Jeśli chodzi o testy to wystarczą testy na kH/gH, pH, NO3

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #23 : Maj 13, 2007, 18:33:34 »

Woda w akwa cokolwiek by nie robić, z czasem będzie miała inne parametry niż w woda w kranie, ze względu na ciągłe procesy zachodzące w zbiorniu, i nie ma znaczenie czy dodaje się CO2, nawozy i inne środki.
Jeśli chodzi o testy to wystarczą testy na kH/gH, pH, NO3

ciągłe procesy zachodzące w zbiorniu zmieniaja parametry wody tylko nieznacznie, poza NO3 (pokarm, odchody), a przez podmiany wody, ktore sa kluczem do zdrowego srodowiska w akwa, i tak powraca sie do parametrow zblizonych do tych, ktore posiada woda uzywana do podmian.
 papa

moze wyjasnie tym, ktorzy nie wiedza:
karmiac rybki dostarczamy bialko do akwa. pokarm jest przerabiany przez rybki, a resztki pokarmu przez slimaki i bakterie na zwiazki amonowe, w tym amoniak, ktory jest b. trujacy dla wszelkiego zycia. Zwiazki amonowe sa przerabiane przez bakterie (Nitrosomonas i inne) na azotyny, a te przez nitrobacter i inne bakterie na azotany. Azotany nie sa b. trujace dla rybek i sa makroelementem dla roslin.

Trzeba wiec tak wyregulowac akwa, aby odpowiednia filtacja biologiczna zamienila zwiazki amonowe na azotyny a potem na azotany, a azotany zostaly zaabsorbowane przez rosliny.
cacy

dla tego warto miec testy na azotany (NO3)
a reszta na stonie wodociagow. Nawet jesli uzywamy torfu w filtracji, to mozemy przyjac, ze wszystko spadnie nam o ok 10-15%, max 20%. Testy na TWO, TWW sa niezbedne, jesli uzywamy wody RO, a testy na pH sa niezbedne przy dawaniu CO2

pH to jakby wspolczynnik TWW i CO2,
tzn pH zalezy od TWW i zawartosci CO2 w wodzie
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 18:52:08 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 14, 2007, 06:53:59 »

ciągłe procesy zachodzące w zbiorniu zmieniaja parametry wody tylko nieznacznie
Moje ostatnie doświadczenie pokazało, że bez żadnych dodatkowych bajerów parametry wody mogą się znacząco różnić od tego co jest w kranie (podmiany co 1-2 dni).

to mozemy przyjac, ze wszystko spadnie nam o ok 10-15%, max 20%. Testy na TWO, TWW sa niezbedne, jesli uzywamy wody RO, a testy na pH sa niezbedne przy dawaniu CO2
pH to jakby wspolczynnik TWW i CO2,
tzn pH zalezy od TWW i zawartosci CO2 w wodzie
10-15% to sporo. z pH 7 możesz mieć 6,3 a to juz jest znacząca róznica, więc jednak warto wiedzieć. Osobiście testów na NO3 używam rzadziej niż testów na twardości czy pH. Owszem, twardość, pH i dawkowanie CO2 jest ze sobą powiązane. Tak jak pisałem powyżej - ostatni eksperyment pokazał mi że nie można założyć że to co w wodzie do podmian = to samo w akwa (akwa małe - low tech - żadnych urządzeń, nawozów, CO2)
Otóż gdybym nie miał testów na pH i twardości skróciłbym żywot jednej kreweci. Wziąłem się do sprawdzenia najpierw NO3 - wynik ok 0. Myślę super, można coś żywego tam wpuścić, ale zrobię test na inne parametry wody. I całe szczęście, bo okazało się że takiego pH to jeszcze nigdy nie widziałem ... Było ok 10  Shocked
Więc co z tego, że zw. azotowe były ok, jak w takiej wodzie to coś mogłoby przeżyc chwilkę ...
Z własnego doświadzczenia wiem, że jeśli akwa jest ustabilizowane i woda ma swoje określone parametry, to żeby przywrócić to do poziomu wody kranowej, trzeba byłoby robić duże i częste podmiany.
Dodatkowo - wszystko co żywe w akwarium zużywa mikro/makroelemnty w wodzie co sie przenosci na twardości/pH, wszystko wydziela CO2 - znowu zmiana parametrów.
Z praktycznego pkt widzenia testy na twardości i pH pozwolą nam na dobranie takich parametrów wody, które będą odpowiednie dla naszych podpopiecznych, a o to przecież chodzi (coby neony nie były w wodzie o TW* ok 20 i pH ok 8  Grin)
Pozdrawiam  Wink

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: