Sami_10
Nowy

|
 |
« : Maj 09, 2007, 15:16:50 » |
|
Nie wiem jak zwalczyć te glony. Co radzicie??  Mam akwarium 25 litrów, 26stopni i akwa jest na razie oświetlanie przez lampkę do biurka i świeci na boczną ściankę. Mam zamiar kupić pokrywę z normalnym oświetlaniem:) Mam filtr 'unifilter280' i chodzi wraz z napowietrzaczem non stop.
|
|
|
|
|
|
25l
Gupiki x2 Neonki x3 Danio x1 Glonojad x2
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2007, 12:28:16 » |
|
masz przenawozone akwarium odmul dno podmien 50 % wody nie podawaj nawozow zadnych i co 2 -3 dni podmien z 20 % wody najlepiej ro do tygodnia nitki ci sie wycofia ps jak podmienisz wode na wode ro trzeba bedzie pouzupelnic troche wode zalecane podac micro macro i kno 3 mozesz tez pdomieniac odtsana kranowa ale trzeba sparwdzic parametry wody typu ph two tww no3 po 4 fe Lejesz zdecydowanie za duzo nawozow a masz za malo swiatla 25 litro zbiornik to jakies 20 l wody i slabe oswietlenie za duzo nawozow = glony
Zrob tak oswietlenie tak mniej wiecej 0,6 0,7 wata na 1 l 15 watowa zarowka powinna wystarczyc i podawaj nawozy raczej kropelkami jak rosliny rosna i sie nic nie dzieje nie podawaj nic tylko podmieniaj kranowka napowietrzacz wylacz chyba ze tylko na noc ale tez bym go nie stosowal co2 tez sie przyda
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 12:29:52 wysłane przez TURYSTA »
|
|
|
|
|
Sami_10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2007, 13:11:55 » |
|
Mam słabe oświetlenie ale wogle nie używam nawozów!! Dałem tylko jakiś miesiąc temu pod korzenie roślinki jakąś tabletkę aby rosła w żwirku gdy zakładałem akwa. Mam troche zasyfione dno i muszę kupić sobie odmulacz bo jak sam zrobiłem (węzyk i butelka) to nawet nie odmuliłem 1/4 akwarium a już nie miałem 50% wody  . Jak wymieniam wodę to zawsze daję płyn aquasafe tetry. I jak wymieniam np. 20% wody to dawać tego płynu jak do dużego akwarium czy tylko tyle ile się dolewa wody???
|
|
|
|
|
|
25l
|
|
|
Luka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2007, 13:33:53 » |
|
Czlowieku, w 25l to się narybek trzyma a nie ryby... Masz totalne przerybienie i stad glony. Kup wiekszy zbiornik, inaczej nic nie zrobisz. Odmulanie ci nic nie da, bo jak widzisz ucieka ci woda i to zbyt duzo. Ryby plywaja we wlasnych wydalinach... W tak malym akwarium nie ustabilizujesz parametrow wody a to podstawa do czystego zbiornika, bez glonow i chorob. Postaraj sie chociaz o 54l. Zobaczysz, ze warto. AquaSafe stosuje sie w ilosciach odpowiednich do ilosci podmienianej wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2007, 13:45:16 » |
|
Dziwne rzeczy wypisujecie. Dajcie chłopakowi spokój - uczy się a te kilka rybek pomijając glonka to nie jest żadne przerybienie! Sami - masz karasnorosty albo zielenice. To normalne w większości nowo założonych akwariach z takim światłem. Samo się powinno ustabilizować, poczekaj trochę a te glony staraj się usuwać mechanicznie albo kup kilka otosków zamiast tego glonojada. Wodę podmienia się ok 20-30% co tydzień na odstaną (niech stoi kilka godzin w wiaderku). Możesz dodać tam Aquasafe zaraz po nalaniu wody do wiaderka ale tylko tyle ile wody wymieniasz. Masz jakieś testy? Przydałyby się na ph i twardości. W tak malym akwarium nie ustabilizujesz parametrow wody
Skoro ja mogłam to dlaczego kolega nie może? Trzeba do tego sporo wprawy ale się da.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 13:49:14 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2007, 13:49:21 » |
|
Czlowieku, w 25l to się narybek trzyma a nie ryby... No znowu nie przesadzajmy ... Masz totalne przerybienie i stad glony. Jedyne co mi nie pasuje to te 2 glonojady i to ze neonek jest tylko x3 i tylko jeden danio - to rybki stadne. Do takiego akwa albo 5-6 neonek lub 5-6 danio. Kup wiekszy zbiornik, inaczej nic nie zrobisz. Odmulanie ci nic nie da, bo jak widzisz ucieka ci woda i to zbyt duzo. Ryby plywaja we wlasnych wydalinach... W tak malym akwarium nie ustabilizujesz parametrow wody a to podstawa do czystego zbiornika, bez glonow i chorob. 25 litrów da się ustabilizować, tylko jest trudniej. Nie przesadzaj proszę że w 25 litrach nic nie można trzymać. Jak sie chce i ma się troszeczkę cierpliwości to 25 l może być fajnym zbiornikiem. Postaraj sie chociaz o 54l. Zobaczysz, ze warto. Zawsze większy fajniejszy no i na pewno łatwiejszy w "konserwacji"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sami_10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2007, 15:12:46 » |
|
Niestety testów nie mam:( a z tego co wiem są drogie. Co do rybek to miałem 4 neonki i mi jedna zdechła i 2 Danio i też jeden zdechł  A otoski duże rosną i ile kupić (takie min.)?? Odmulanie ci nic nie da, bo jak widzisz ucieka ci woda i to zbyt duzo. Zamierzam kupić dlatego odmulacz wewnętrzny  Ryby plywaja we wlasnych wydalinach Nie jest tak źle bo woda jest przejrzysta i czysta  FAkt jest trochę syfu ale na szczęście leży na dnie pomiędzy żwirkiem i rybki pływają w czystej wodzie  Postaraj sie chociaz o 54l. Zobaczysz, ze warto. Chciałbym ale nie mam kasy a 25l to dostałem i na razie nie będę zmieniał. Znajomy chciał mi jeszcze dać welonka za free jednak go nie wziąłem bo byłoby z nim biednie.......
|
|
|
|
|
|
25l
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2007, 15:17:23 » |
|
Znajomy chciał mi jeszcze dać welonka za free jednak go nie wziąłem bo byłoby z nim biednie....... I słusznie że go niewziołeś,wielu początkujących awarystów popełnia ten błąd ze biora do swojego akwa wszystko co ładnie wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2007, 15:32:39 » |
|
Inaczej wiele początkujących nie interesuje się tym co i jak z welonami tylko ślepo wierzą w to co mówią sprzedawcy, a oni na takich ludziach rzerują i często dlatego spotykamy welona lub bojownika w kuli,a nie w porządnym akwa!! Spytajcie nawet w rodzinie, ja ostatnio gadałam z wujkiem i on powiedział, że przecież welony i bojowniki są stworzone do kuli, bo tak zawsze w sklepach mówili i takie tam widział!!
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 10, 2007, 15:58:32 » |
|
O tym co sprzedawcy wciskają jest osobny wątek. Ale zgadzam się z tobą w 100% powiedzą wszystko byle by "towar"poszedł. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2007, 16:31:44 » |
|
Niestety testów nie mam:( a z tego co wiem są drogie. Co do rybek to miałem 4 neonki i mi jedna zdechła i 2 Danio i też jeden zdechł  A otoski duże rosną i ile kupić (takie min.)?? Testy na ph z Tetry to koszt ok 20 zł. Otoski mają 3-4 cm ale to rybka stadna więc minimum 4 sztuki. Jeśli jednak otoski kupisz - pozbądź się glonojadów bo to dla nich za małe akwarium. Ryby plywaja we wlasnych wydalinach Nie jest tak źle bo woda jest przejrzysta i czysta  FAkt jest trochę syfu ale na szczęście leży na dnie pomiędzy żwirkiem i rybki pływają w czystej wodzie  Ryby oddają również mocz i to w bardzo dużej ilości a tych wydalin nie widać i woda mimo, że krystaliczna jest pełna rybich ekstrementów - o to chodziło Luce. Na razie rób podmianki regularnie, zamień glonki na otoski, postaraj się o świetlówkę akwarystyczną do oświatlania akwarium i jak opanujesz glony co może Ci zająć nawet kilka tygodni możesz pomyśleć o dodatkowych rybkach jak np o koledze dla danio.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 16:33:19 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Sami_10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2007, 16:57:33 » |
|
Ryby oddają również mocz i to w bardzo dużej ilości a tych wydalin nie widać i woda mimo, że krystaliczna jest pełna rybich ekstrementów - o to chodziło Luce. Nie wiedziałem o co chodzi:) a wodę podmieniam regularnie ok 20-30% raz wczoraj niechcący wymieniłem 50% bo próbowałem odmulić A gdybym zaciemnił akwarium tak na 4 dni to glony też znikną??? A jak są np 2 samce Danio to nie pozagryzają się?? Sadząc nowe roślinki trzeba rybki wyjmować?? Sorki że tak nie do tematu ale tak przy okazji pytam aby nie zaśmiecać forum 
|
|
|
|
|
|
25l
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2007, 17:06:22 » |
|
A gdybym zaciemnił akwarium tak na 4 dni to glony też znikną???
Zależy jakie to glony, jeśli krasnorosty to nie znikną. Najlepiej wyeliminować wszystkie czynniki, które powodują ich wzrost. Posadzić dużo szybkorosnących roślin, które zabiorą glonom składniki pokarmowe, poza tym niektóre rośliny zawierają specjalne substancje w sobie, które działają delikatnie przeciwglonowo - np moczarka, rogatek, kabomba i wywłócznik, regularne podmianki wody, odpowiednie światło i rybki, które te glony zjedzą. Zaciemnienie akwarium jest tylko środkiem, który może pomóc doraźnie bo jak znów zaczniesz je oświetlać glony znów się pojawią. A jak są np 2 samce Danio to nie pozagryzają się??
To dość pokojowe rybki. Nie pogryzą się. Sadząc nowe roślinki trzeba rybki wyjmować??
Nie ale radzę wcześniej odmulić powierzchnię dna i wymienić po takiej operacji część wody na świeżą, zwłaszcza przy nowym akwarium. Sorki że tak nie do tematu ale tak przy okazji pytam aby nie zaśmiecać forum  Kto pyta nie błądzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sami_10
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2007, 17:17:00 » |
|
Dzięki za pomoc 
|
|
|
|
|
|
25l
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 10, 2007, 22:28:54 » |
|
Ja mam jeszcze propozycję. Jeśli niue znajdziesz otosków (co np. w mojej okolicy jest trudne) to możesz pomysleć nad krewetkami amano. Ja je mam i z takimi glonami rozprawiają się w mgnieniu oka  Co prawda mam ich sporo ale po włożeniu garści mchu, który był cały w tych zielonych glonach, zjadły wszystkie glny w kilka godzin, więc osobiście polecam krewetki. Bez problemu możesz je umieścić w swoim akwa, ale glonków na twoim miejscu bym się pozbył. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|