Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: małe gupiki  (Przeczytany 2702 razy)
ester
Nowy
*

« : Lipiec 10, 2006, 20:01:29 »

Kiedy mogę wypuścić narybek gupika z kotnika? Czy i jak mogę rozpoznać pleć tych rybek, kiedy maja trzy tygodnie?
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2006, 20:12:09 »

jak mają 3 tygodnie to chyba jeszcze nie da rady rozpoznac a małe mozesz wypuscić wtedy jak bedą na tyle duze ze nie zmieszczą się w mordkach wszystkich innych rybek  Wink takie małe chyba po miesiącu(moze troche wiecej)  jak bedzie samicą to juz taką malutką plamke przy odbycie  widać z której wychodzą młode  Cheesy
v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2006, 14:40:22 »

Hej. Dawno nie pisałam. Ale staram sie nadrabiac. Otóż jeśli chodzi o małe gupiki, to z ostatniego miotu został mi jeden gupik, a raczej gupiczka. Może się mylę, ale wg mnie porównując ogony, sądzę że to ona. A muszę przyznać, że ma bardzo ładny. Taki jasno - beżowy z czarną obwódką i zaokrąglony jak u samisy a nie postrzępiony i znacznie wiekszy jak u smaca. Otóż mam ją w oddzielnym akwa, co prawda małym, ale jest, juz ze trzy miesiące. Tak około. I nie jestem pewna czy mogę ją juz przełozyć do pozostałych rybek.
Darex9
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2006, 15:44:11 »

Hej
Ja moje male gupiki wpuscilem jak mialy ok.1,5 cm i wszystkie zyja do tej pory.Poczatkowo byly troszku przestraszone ale po paru godzinach sie zaklimatyzowaly,a w akwa mam duze ryby np. brzanka rekinia. Wink

Pozdrawiam

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2006, 17:09:34 »

Może się mylę, ale wg mnie porównując ogony, sądzę że to ona. A muszę przyznać, że ma bardzo ładny. Taki jasno - beżowy z czarną obwódką i zaokrąglony jak u samisy a nie postrzępiony i znacznie wiekszy jak u smaca

Otóż v-iki kompletnie się mylisz - samce od samiczek rybek żyworodonych rozpoznaje się po gonopodium a nie po płetwie ogonowej (chyba jedyny wyjątek to mieczyk). Po drugie to właśnie samce mają większe płetwy ogonowe niż samiczki.

v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2006, 13:18:39 »

Dziekuję za ukierunkowanie co do ogona. Oczywiście mogłam się mylić. Smiley Najwyżej jak to będzie on, to zaopatrzę się o gupiczke. Jednak wolałabym żeby to była ona. Ma fajny ogon. Smiley Ale czy juz mogę go wupścic do pozostałych?? Bo nie wiem.  Huh
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2006, 15:04:52 »

Dostałaś odpowiedź
małe mozesz wypuscić wtedy jak bedą na tyle duze ze nie zmieszczą się w mordkach wszystkich innych rybek  Wink
Inaczej - kiedy już nie będzie stanowić żywego pokarmu dla innych rybek

v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2006, 20:00:03 »

Może to głupio zabrzmi. Ale ja bym jego juz wpuściła, jedynie waham się tylko ze względy na welona i glonojada.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: