Kruczyslaw
Stały użytkownik

|
 |
« : Listopad 01, 2004, 22:21:38 » |
|
moja moczarka sprawia mi problem a mianowicie ma kolorek ciemnozielony zaczynam sie martwic bo wyglada to jagby podumierala tylko sam czubek jej jest zywozielony nie wiem co sie z nia dzieje  co mam z nia zrobic zeby rosla taka cacy ??
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Sanoka 
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2004, 22:52:32 » |
|
Jak moja moczarka źle wygląda to ją wywalam. Rośnie jak głupia, więc nie muszę kupować nowej. Generalnie usuwam stare pędy, a jedynie nowe pozostawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kruczyslaw
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2004, 22:59:26 » |
|
ale moje wszystkie wygladaja zle  cabomby jakos mi rosna piknie a moczarki zle  moze daltego ze sa przy tylnej szybie ?? nie wiem doradzcie gdzie mam aj dac zeby rosla
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Sanoka 
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2004, 06:38:19 » |
|
a jaką temperature masz? bo mi sie zdaje że to przyczyna zaduuzej temp  :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kruczyslaw
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2004, 19:51:36 » |
|
dziwna jest ta moczarka wyglada na martwa nie chce zbytnio rosnac kolo jej jest brazowy ale na czubku roslinki dzis znalazlem odnoge tak na 1,5cm nowa sliczna zieloniutka a mialem juz sie pozbyc tej roslinki dziwadło nie roslinka . . .
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Sanoka 
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2004, 20:10:20 » |
|
a jaką temperature masz? bo mi sie zdaje że to przyczyna zaduuzej temp  :? U mnie w akwarium jest 29-30 stopni i rosnie jak szalona. Przyczyna musi byc inna.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Kruczyslaw
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2004, 20:54:22 » |
|
to cos brazowe to jakis glon ostatnio osiada tez mi na paprotce  nie wiem dlaczego i wolniej rosna przes to a dodam ze jest tylko na rtch 2 roslinach i moze czubeczkach lisci takiej jednej nie znam nazwy ale u tej nie spowodowalo to wplywu na tepo rosniecia rosnie wzorowo szybko zreszta jak inne poza tymi 2 gatunkami :|
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Sanoka 
|
|
|
Michał.akwa.
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2004, 13:14:56 » |
|
mi tak samo stało się z moczarką jak kruczysławowi (naszczęście tylko z moczarką).kiedyś rosła jak szalona,teraz cała wygineła  .
|
|
|
|
|
|
akwarium 120l
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2005, 00:01:09 » |
|
Może macie za miekką wodę  moczarka kanadyjska wręcz lubi twardą wode i w niej rośnie najlepiej . Do europy sprowadzono ją właśnie dlatego żeby zmiekczała wodę płynącą do browarów  w wodzie miekkiej marnieje . Pozatym krajowe gatunki kiepsko się czuja w wodzie za ciepłej ale 30* raczej ich nie zabija tylko robia sie wrzecionowate i mało atrakcyjne . Moczarki lubą tez spore światło i żyzna w azot wodę. Nie przeszkadza im prąd wody - u mnie wręcz gorzej rosną tam dze go nie ma . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Trol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2005, 22:45:48 » |
|
Moje moczarki po zasadzeniu nie chciały długo rosnąć i też robiły się ciemnozielone, ale po jakimś czasie (koło 2 miesiące) zaczęły wypuszczać nowe pędy, a te bardzo szybko rosną, ale zauwazyłem po osiągnięciu pewnej długości dalej juz nie rosną (mam kilka o dł. ponad 80 cm) ale wypuszcza nastepny pęd i ten znowu szybko rośnie. I pomyśleć że to wszystko mi sie wzięło ze starego małego akwariuma, gdzie miałem stare zaglonione moczrki (kupiłem większe akwa i stary był mi niepotrzebny), nie chciało mi sie go sprzątać i mi lezał na szafie z wodą, po jakimś czasie zaczęly z nich wyrastać młode pędy. Gdy miały po kilka cm to je odrywałem razem z korzeniem i wsadzałem do nowego akwa. Dzięki mojemu niechlujswu teraz mam kupe fajnych moczarek 
|
|
|
|
|
|
450 l - akwa ogólne - Miedziki, Zwinniki, Molinezje, Mieczyki, Gupiki, Glonojady, Kiryski, Kosiarki, Giętkozęby
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2006, 14:47:17 » |
|
Witam mam właśnie problem z moczarką ale troche inny niz wyzeja mianowicie jej listki rzadko rosną i mało tego to te listeczki są chude i długie a to chyba tak nie powinno byc bo kupiłem ją całkiem inną a ona rosnie bardzo dobrze tylko ze całkiem inaczej te listki właśnie nie są takie grube i krótkie tylko tak jak pisałem czy im czegoś brak? moje parametry to: TWO=5 TWW=5 PH=6.8 NO3=ok.8 PO4 nie mam CO2 dozuje nonstop temp.=22 ok.0.6W/l czy ktoś iwe co to moize byc ze ta moczarka tak inaczej rosnie? a i jeszcze jeden mały problem dlaczego trawka chyba o nazwie valisineria czasami rosnie czerwonawa nawoze codziennie PGC i do tego co tydzień makroskładniki z nawozu z allegro
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2006, 14:51:53 wysłane przez Piotrek1 »
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2006, 19:01:19 » |
|
IMNHO może być jak mówi Tramal- w zbyt miękkiej wodzie nie chce rosnąć. u mnie z dużego zbiornika już ją wywaliłem ,a w małym mam kłopot bo dziś we wtorek ,od niedzieli urosła z 20cm i leży na tafli. w małym mam większe twardości (tww i two) i dodatek soli na dodatek. może by ją  ''sukę'' żeby chciała i w miękkiej wodzie rosnąć? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2006, 19:03:28 wysłane przez kafarski »
|
|
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 11, 2006, 10:26:31 » |
|
Jeśli jakaś roślina sprawia wrażenie gnijącej to poprostu usóń te liście. Ja w takich sytuacjach wsadzam ją do akwarióm z narybkiem gdzie jest miska plastikowa z gliną. W glinie dobrze rosną rośliny ale trzeba pamiętać żeby wsypać troche kamyczków żeby kożeni nie zdusić, bo przez gline nie ma przepływu wody
|
|
|
|
|
|
 Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
|
|
|
|