Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium na balkonie  (Przeczytany 8909 razy)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 31, 2005, 13:13:03 »

Bardzo ładne Duchu, ale zauważ, że nie ma tam ani jednej ryby...  :wink:
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Maj 31, 2005, 13:23:01 »

No właśnie to jest Hiszpania, a u nas jest Polska ... Wachania temperatur są nieco inne między dniem a nocą ... no ale akwa wygląda cudownie Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Maj 31, 2005, 15:22:31 »

Cytat: mdramski
Bardzo ładne Duchu, ale zauważ, że nie ma tam ani jednej ryby...  :wink:

To coś kiepsko patrzysz Wink.....przyjrzyj się fotce nr2.
Fauna: 3 otocinclusy - 12-15 Rasbora & Albonubes i dużo ślimoli.

Cytat: Oggy
No właśnie to jest Hiszpania, a u nas jest Polska ... Wachania temperatur są nieco inne między dniem a nocą

Hmmm...patrząc na ostatnie dni to bym powiedział, że to u nas są większe wachania Wink (16-18*C w nocy, 30-33*C w dzień) i jest nawet cieplej niż w Hiszpanii. Temperatura w tamtym baniaku (100l) jest utrzymywana w nocy przez 300W grzałkę, która musi chodzić cały czas więc przypuszczam, że w nocy jest zimno.

Inny przykład....tym razem oczko wodne w Dżakarcie (w okresie letnim po 31*C )

Poznajecie rybki? Smiley

Oczywiście nie namawiam nikogo do zakładania baniaka na balkonie (prawdopodobnie powietrze w obrębie balkonu nagrzewałoby się bardziej niż poza nim) ale pragnę zwrócić uwagę, że jest to możliwe.....

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Maj 31, 2005, 17:12:25 »

To oczko wodne w Dżakarcie podoba mi sie jeszcze bardziej niz to akwa na balkonie Cheesy:D:D Pozdrawiam

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 31, 2005, 18:21:09 »

A ja nadal nie widzę żadnej ryby w tej Hiszpanii Wink No cóż, może ślepnę na starość Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #20 : Maj 31, 2005, 19:07:11 »

2 czy 3 lata temu miałem zbiornik na tarasie na działce. Nie było to akwarium tylko 50l wiadro z jasno zielonego plastiku. Nie było przeźroczyste (choć przepuszczało światło) więc zawartość tego swoistego oczka wodnego można było oglądać jedynie z góry. W zbiorniku mieszkało kilka małych mieczyków i dorosła ampularia. Z roślin wsadziłem tam mizerną kryptokoryne balansa ( w ceramicznej doniczce postawionej na dnie), która przez lato tak ładnie odżyła że jesienią była najpiękniejszą rośliną w moim akwarium. Nie miałem najmniejszych problemów z utrzymaniem tego baniaka. Jedynym problemem było utrzymanie temperatury w nocy na przyzwoitym poziomie. Niestety 25W grzałka nie dawała sobie z tym rady i kika delikatniejszych mieczyków (czarne i czerwone) mi padło (z wyziębienia) i zostały te bardziej wytrzymałe (zielone i pomarańczowe). Z problemem wychładzania poradziłem sobie ,obwijając na noc zbiornik kocem – grzałka grzała, a koc ograniczał utratę ciepła.

PS: Ciekawe zachowanie w tym zbiorniku wykazywała ampularia która odżywiała się głównie..............owadami opadłymi na powierzchnię wody. Niesamowity widok.

Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #21 : Maj 31, 2005, 19:24:09 »

A ja nadal nie widzę żadnej ryby w tej Hiszpanii

Patrzyłem bardzo dlugo bez powiekszania i nie moglem nic wypatrzyc, ale jak zrobilem dosyc konkretny zoom to widac(najlepiej na drugim zdjeciu) kilka rybek w dolnym prawym rogu, na strodku i dojrzałem dwa slimaki typu ampularia Smiley

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 31, 2005, 19:27:11 »

Co do ślimaków zgodzę się, ale ryb moim zdaniem tam nie ma.
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #23 : Maj 31, 2005, 19:36:44 »

Byc moze masz racje a to co widze nie jest rybą a jakas krewetka lub cos podobnego, ale dałbym glowe odciac, ze to sa rybki.

Naliczyłem ich w sumie 11 sztuk, pewnie jest wiecej.

Zaznaczyłem kilka w czarne "kółeczko" na drugim zdjeciu, bez zooma, wiec to nie wszytkie, jakie widzialem.

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 31, 2005, 19:48:05 »

Możliwe, ale dla mnie to fragmenty roślin. Zresztą to nieistotne Wink Lepsza fotka rozwiązałaby te problemy Wink
crossway4
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 18, 2005, 21:17:58 »

wkrótce coś więcej napisze o moim akwarium na balkonie, cały czas  Cheesy jest i nie miałym żadnych problemów. Chętnie wrzuciłbym tu kilka zdjęć ale nie wiem jak to się robi, może mi ktoś doradzi.
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 19, 2005, 08:41:34 »

koniecznie napisz cos więcej o tym swoim aqwa... jestem strasznie ciekaw jaka temperatura była dziś rano w twoim balkonowym aqwa (na dworze od 0 do 2 C) i co trzymasz w tym baniaczku??
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 19, 2005, 12:47:00 »

Cytat: crossway4
Chętnie wrzuciłbym tu kilka zdjęć ale nie wiem jak to się robi, może mi ktoś doradzi.

Najpierw fotki zmniejszasz do jakiegoś rozsądnego rozmiaru. Potem umieszczasz je na jakimś serwerze (np. tu http://upload.miau.pl/ ), a potem pisząc posta robisz i w poście wyświetli się twoje zdjęcie - to bardzo proste.

crossway4
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 20, 2005, 22:07:21 »

A$-co do temperatury to troche bylo cieplo latem, akwarium przykrywalem przed słońcem, max temperature miałem 27-to był rekord, jednorazowo, a tak miedzy 24 a 26. Nigdy nie dolewalem zimnej wody. Teraz zimno na balkonie, wieczorem spada do 9, a rano wczoraj o 6:00 było 4, ale w akwarium 24-na noc przykrywam je z jednej strony styropianem. Planuje kupic drugi termostat na wszelki wypadek, i kable grzejne do terrarium do podgrzania dna od strony szafki. Sprawdzilem ze przy włączonym oświetleniu przy temperaturze +10, temperatura w akwarium spada 1 stopien na godzine. Niestety pracuje przez 13 godzin na dobe i wydaje mi sie ze grzałke spokojnie moglbym wyłączyć miedzy 11 a 17. Tak jak wczesniej wspominalem chetnie opisze całą historie mojego akwarium jak tylko znajde troche czasu. Nie planuje go likwidowac na zime. Jezeli ma ktos jakies pytania chetnie na nie odpowiem. A$ jezeli nie masz nic przeciwko to chetnie wysle Ci zdjecia z mojego balkonu byś je tu umiescił, bo dla mnie to troche skomplikowane, co do formatu zdjec nie ma problemu moge dopasowac rozdzielczosc i ich wage. Ogolnie mowiac to chyba nie miał nikt całorocznego akwarium w tej strefie geograficznej..na balkonie
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 21, 2005, 07:03:48 »

heh, pewnie, możesz wysłać mi fotki tego aqwa - chętnie je zobaczę  :lol: nie licz jednak na to że zamieszczę je, bowiem sam nie bardzo mam czas się bawic w takie rzeczy - zresztą to Lucas wie jak to zrobić a nie ja Smiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: