crossway4
Nowy

|
 |
« : Maj 24, 2005, 22:16:55 » |
|
Planuje założyć akwarium ok. 70-80 l. na balkonie-w narożniku. Balkon od zachodu i bezpośrednie słońce jest około 3-4 godziny. Najwiekszym problemem może być utrzymanie tempetury w nocy gdy za oknem bedzie +10. Planuje grzałkę 150 W. Z ryb 10 kardynałków na początek, nad roślinami jeszcze nie myślałem. Może ktoś ma doświadczenia z taką lokalizacją akwarium? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2005, 22:20:30 » |
|
Pierwsze słysze o takim sposobie na hodowanie rybek. Wydaje mi sie ten pomysl totalnie beznadziejny. A na zime ''rozwalisz'' cała akwe i przeniesiesz do domu? Ustaw je w domu lepiej i nie kombinuj 
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2005, 22:26:48 » |
|
Ciekawe jeszcze jak obniżysz temperaturę latem... W akwariach trzymamy z reguły ryby o całkowicie innych wymaganiach niż nasz klimat, stąd pomysł ten jest całkowicie pozbawiony sensu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crossway4
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2005, 22:38:58 » |
|
widze nic pozytywnego  Mimo to spróbuję. Oczywiście że jesienią przeniose mieszkańców. Co do obniżenia temperatury mam już pewne pomysły w fazie testów, ale nie bede sie teraz o tym rozpisywał. Pomimo to proszę w dalszym ciągu o opinie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2005, 22:44:57 » |
|
Ciezko mi przyjac do siebie, ze dostaniesz jakies pozytywne komentarze bo to naprawde glupi pomysl  Na jesien bedziesz musial zniszczyc cała rownowage(o ile ja stworzysz) aby przeniesc akwarium do domu. No chyba, ze akwa na kółkach. Takie pogmatwane to, nie lepiej stworzyc ładny zbiornik w domu, ktorym bedziesz sie cieszył i spogladał na niego wieczorami? Czemu akurat wymysliłes sobie na balkonie? Taki kaprys czy jakis faktyczny tego powod jest?
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2005, 05:31:10 » |
|
Miałem akwarium na balkonie i teraz planuję  fajna sprawa, z temp. nie miałem problemu - jak za gorąco dolac zimną wodę i masz spokoj do wieczora (słonce w strone balkonu swieci się od 14:00 do 20:00)
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2005, 10:22:24 » |
|
Nie można ot tak dolewać sobie zimnej czy ciepłej wody, bo skoki temperatur mogą być zabójcze dla ryb. Poza tym spróbuj sobie schłodzić taką wodę jak na dworze jest 30 st. w cieniu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2005, 11:51:02 » |
|
Z musu miałam 50l. na balkonie już jakiś czas temu, były tam welony sąsiada. Okropnie rudno było panować nad temperaturą wody, akwarium po kilku dniach zachodziło glonami, trzeba było całą wode wymieniać (a że mialam wtedy 200l. to wode brałam z tego baniaka) Ogólnie odradzam, większych problemów niż akwarium na balkonie jeszcze nie widziałam. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2005, 12:16:07 » |
|
Jak ktoś już chce zbiornik na powietrzu, to proponuję staw, oczko... Harpia na pewno się ze mną zgodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crossway4
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2005, 22:49:02 » |
|
od 4 dni akwarium mam na balkonie  Temperatura rano 22-23, w pełnym słońcu (akwarium przykryte od strony z której pada słońce przez 2 godziny styropianem) 25. W tym czasie pokrywa jest tez zakryta by sie nie nagrzewala. Nie dolewam zimnej wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2005, 23:19:14 » |
|
Troche mi ciezko w to uwierzyc, no, ale skoro tak mowisz, wiec wierze, ze masz 25 stopni max  Temp powietrza w dzien okolo 35* w cieniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2005, 01:02:57 » |
|
pomysł orginalny... mac gayver normalnie by sobie potrenował z Toba na tym balkonie:] ale powiedz jaki to ma cel?? tak fajnie jest miec akwarium na balkonie?? moim zdaniem jest to zupełnie niepraktyczne i 100razy lepiej miec akwa wewnatrz domu. eksperymentujesz?? czy nie masz warunków w domu na akwa??
|
|
|
|
|
|
60l- ogólne 220l-in progress
|
|
|
|
tomeek7
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2005, 07:03:48 » |
|
wedlug mnie akwarium ma cieszyc oko wlasciciela, a co przyjdzie ci z tego jak stoi na balkonie. No chyba ze spedzac tam najwiecej czasu :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 31, 2005, 08:25:47 » |
|
Hmmm....to co powiecie na to?  Zbiornik w pełnym słońcu ( w nocy 22*C, w dzień do 26*C) . Co prawda jest to Hiszpania (fotki z lutego 2005) ale.....   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomeek7
|