Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Pytanie na temat żywego żywego pokarmu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie na temat żywego żywego pokarmu  (Przeczytany 2055 razy)
piotrekkk
Zainteresowany
**

« : Maj 24, 2008, 20:37:01 »

Mieszkam nieopodal małej rzeki.Czy mogę z niej wyławaiać jakies robaczki dla rybek.Czy nie w da mi sie jakas choroba?
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2008, 20:55:29 »

Daje 99% że coś przywleczesz do akwarium z tymi robaczkami.

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2008, 19:41:21 »

Pokarm najlepiej mrożony,ewentualnie żywt z zoologa,ale tu ryzyko już jest większe.Z rzeczki się nienadaje.

piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2008, 12:09:22 »

a znajomy łapie i nic nie przywlókł.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2008, 12:52:40 »

Wściekły a mój znajomy wypija dziennie ponad pięć browców i żyje, i nawet podwyżkę w pracy dostał - czy to jest powód dla którego ja też tak powinienem robić ??

Jest bardzo duże ryzyko, że coś się przywlecze i tyle. Rób co chcesz.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2008, 13:18:07 »

Piterix - spokojnie ...
IMHO jeśli zbiornik jest pewny i z daleka od cywilazcji (patrz zanieczyszczeń) to ja bym się pokusił. Sam chętnie bym co nieco nałapał naturalnego, niestet u nas na śląsku ciężko o czyste zbiorniki ...

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2008, 20:22:53 »

Ja jestem spokojny  Wink Ale ciągle ktoś pisze - "a mój kolega..." i starają się przekonać wszystkich, że bojownika albo welona można trzymać w kuli, albo skalray w 40 litrach...
Mnie kusi taka ładna roślina rosnąca na płyciźnie w jeziorze nad którym często odpoczywam, no ale się nie odważę jej dać do akwarium. Ja bym odławiania pokarmu z przygodnych zbiorników nie ryzykował - co innego własna hodowla...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 27, 2008, 18:41:56 »

Mnie kusi taka ładna roślina rosnąca na płyciźnie w jeziorze
To bierz ale najpierw sprawdz czy nie jest to roślina chroniona Smiley Musisz również pamiętać, że roślina może sobie nie poradzić z wysoką temp jaka jest w akwa. A co do dezynfekcji Smiley Umyć, roztwór nadmanganianu potasu, kwarantanna ze względu na jakieś robaczki (ważki, pływaki żółtobrzeżki i inne) ... i do akwa Smiley
Kiedyś tylko skarmiało się ryby takim pokarmem i w/g mnie jest to najelpszy pokarm jaki można zapewnić. Dlatego pokusiłbym się o próbę pod warunkiem "pewności" zbiornika z którego to jest odłowione Smiley

Sam czekam aż koledzy z GSA którzy mają dostęp do czystych zbiorniczków będą się wybierać na połów Smiley

artur93
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2008, 19:15:35 »

najlepiej by było gdybys znalazł jakies zakole cos zeby woda była stojaca i tam bys złapał rozwielitki i oczliki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: