Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium-start  (Przeczytany 10153 razy)
martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 11, 2013, 18:02:57 »

Grzałka razi niestety (filtr udało mi się schować), wbudowana w obudowę, jakby była 50, to by była krótsza, a ta mi cały plan popsuła i w dodatku musiałem pod nią wybrać żwirek. Nie wiem jak z roślinami, czy moga być w bezpośrednim sąsiedztwie, albo nawet dotykać jej?
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 11, 2013, 18:17:22 »

A nie możesz przesunąć tej grzałki bardziej w prawo, w kąt ? Tam widzę, że jest więcej miejsca. Ja miałem roślinki bardzo blisko grzałki, wnet jej dotykały i nic się nie działo. Co prawda grzałka włączała się tylko po czyszczeniu jej na chwilkę (trochę ją ochłodziłem myjąc)

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 11, 2013, 18:29:03 »

Pomyślę nad tym. Trochę jest za długa, niedużo jej brakuje do dna, już myślałem żeby ją pod kątem dać albo prawie bokiem.
Zapomniałem dodać, że w poniedziałek uzbierałem w lesie trochę szyszek z olchy i się zastanawiam czy je dodac czy nie.
kosma2000
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 11, 2013, 20:15:24 »

Patrząc na to akwarium przypominają mi się moje początki  Grin.
Bojownik będzie zadowolony , a tobie życzę dalszych  sukcesów
i czekamy na fotorelację z rozwoju zbiorniczka
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 11, 2013, 20:25:36 »

Daj ją pod kątem na boczną ściankę (dół z przodu, góra z tyłu) i pomyśl nad zamaskowaniem jej kawałkiem drewna. Druga opcja to umieszczenie jej w czarnej rurce PCV i umieszczenie rurki poziomo na tylnej ściance na podłożu. Przy tym wariancie musisz pamiętać o zapewnieniu dobrej cyrkulacji wody w rurka - akwarium. Miałem kiedyś takie rozwiązanie w kotniku i po wycięciu dość sporych dziur w tylnej części rurki (niewidocznej od frontu) spełniała swoją funkcję. Podpatrzyłem to na jakimś forum w akwarium z żółwiem czerwonolicym.

gg - 4479432
martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 24, 2013, 12:52:50 »

Witam po 2 tyg:)
Akwarium stoi, roślinki jakoś nie za bardzo się mają, za to glony i owszem, nie narzekam Wink
Za to najlepszy news dopiero przed Wami. Zamiast trzech samiczek okazało się, że jest dwóch panów i jedna pani (Nobel dla pana ze sklepu oraz specjalne uznanie dla wujka, przypomnę- kula niecałe 4L i taka obsada).
W jednym rogu boje uwiły sobie gniazdko i wyraźnie mają się ku sobie (choć wcześniej jeden ostro ich przeganiał po całym akwa). Teraz miłość kwitnie, a ja za cholerę nie mam teraz ochoty na takie manewry bo nie mam zielonego pojęcia o hodowli. No i jak w przypadku każdego nieplanowanego potomstwa pojawia się mnóstwo pytań i wątpliwości, co robić, jak robić i w ogóle....
pzdr
kosma2000
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 25, 2013, 06:46:44 »

Przynajmniej wiesz kto jest ojcem  Grin .
Co do roślinek i glonów na część glonów skuteczne jest 2-3 większa dawka Easy Carbo
(taki substytut CO2 w płynie ) podobno niszczy krasnorosty i szantrasje oraz hamuje rozwój
części zielonych. Niemniej pomijając skuteczność wobec glonów na pewno wspomaga rozwój roślin
nie jest to specjalnie drogi preparat około 25-30 za 500 ml stosujesz 1lm na 50 l akwarium.
A powiedz jakie zielsko posadziłeś , z popularnych łątworosnących moczarka , rogatek , kryptokoryny

A glonami się nie przejmuj każdy miał , ma i mieć będzie  Cheesy - kwaestia ilości , pamiętaj o podmianach wody
i szybkorosnącej roślinności , przy odrobinie szczęścia opanujesz je już niedługo ,a na resztę proponuję algorytm
skrobak + gąbka  Wink.

Daj fotki za jakiś czas i dziel się wrażeniami z hodowli bojków
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: