Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium-start  (Przeczytany 10143 razy)
martinez
Nowy
*

« : Kwiecień 04, 2013, 09:44:43 »

Witam Szanownych Akwarystów Cheesy
Wcześniej pisałem w jednym wątku o zamiarze kupna rybki dla dziecka w małym akwarium jednak sprawy się skomplikowały... W urodziny o.chrzestny pojawił się z 5l kulą, sztuczną roślinką, różowym grysikiem i trzema samiczkami bojownika Shocked Roll Eyes Huh Undecided
Wszystko od d..py strony... Tak więc szukam teraz akwa dla tych rybek i padło na dwa zestawy Aquaela: Pearl 60 i Leddy 60 (cena ta sama 320zł). Sam już nie wiem co wybrać, mimo, że leddy jest już jakiś czas na rynku, to zazwyczaj jest odradzany. Pearl z kolei ma T5 24W i wcale to nie jest tak mało, choć podobno jest niedoświetlony tył. Filtry też są różne ale porównywalne. Nie mam możliwości zobaczenia tego osobiście i porównania.
Muszę się spieszyć, szkoda mi tych rybek a wiadomo, że nie włożę ich od razu do akwa i potrwa to kilka tyg (choć już sam nie wiem co gorsze..).
Planowana obsada to do 10-15 małych rybek (bojownik, neonki i może coś na dno).
Dopiero raczkuję w temacie więc proszę o rady, jednak zaznaczam, że wolę gotowy zestaw. Jak znam siebie  Grin, to zapewne to pierwsze akwa stanie się za jakiś czas drugim do ew. kwarantanny, bo od zawsze byłem fanem akwariów (ale muszę najpierw nabrać praktyki i wdrożyć dzieci).
Z góry dzięki Wink
kosma2000
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 04, 2013, 10:22:40 »

Tak więc szukam teraz akwa dla tych rybek i padło na dwa zestawy Aquaela: Pearl 60 i Leddy 60 (cena ta sama 320zł). Sam już nie wiem co wybrać, mimo, że leddy jest już jakiś czas na rynku, to zazwyczaj jest odradzany. Pearl z kolei ma T5 24W i wcale to nie jest tak mało, choć podobno jest niedoświetlony tył. Filtry też są różne ale porównywalne. Nie mam możliwości zobaczenia tego osobiście i porównania.

Z tych dwóch zestawów ciekawiej wygląda Pearl 60
http://allegro.pl/zestaw-aquael-pearl-54l-prosty-full-wypos-i3088969577.html
Tu jest fajny zestaw , z przyzwoitą kaskadą i niezbędnym sprzętem na start , no może 2 kg żwirku to troche mało ale to  są groszowe sprawy.
Odnośnie oświetlenia zdecydowanie świetlówka T5 , jak bardziej wkręcisz się w zabawę z akwarystyką zobaczysz jak duży zakres różnego
światła (barwa , ciepło) można "wydusić" z świetlówek T5 ,czego niestety nie zaoferuje oświetlenie LED mimo sporej zalety jaką jest niewątpliwie
niskie zużycie energii , ale suma sumarum w rachunku różnica jest na poziomie paru zł/mc.
Dodatkowo oświetlenie typu świetlówka T5 daje możliwość rozbudowy w niespecjalnie trudny sposób i niewielkim kosztem,  Cheesy
taa koszty w akwarystyce temat na osobny post  Afro.

Szperając po allegro znalazłem coś takiego wprawdzie 2x większe i bez filtra i grzałki  ale cena fajna
http://allegro.pl/zestaw-deluxeline-80x35-sr-czarny-t5-70-taniej-i3121149158.html

Generalnie też  brałby zestaw ze szkłem prostokątnym a nie panoramicznym frontem , czasem dziwnie zniekształca.
Muszę się spieszyć, szkoda mi tych rybek a wiadomo, że nie włożę ich od razu do akwa i potrwa to kilka tyg (choć już sam nie wiem co gorsze..).
Planowana obsada to do 10-15 małych rybek (bojownik, neonki i może coś na dno).

Skoro bojowniki już są to fajnie , o ile dadzą rade dotrzymać w 5 litrach  Tongue , ale same samiczki ?? chrzestny się nie popisał .
Na dno stadko małych kirysków 5-6 szt. może kirysek panda są niewielkie lub otoski 3-4 szt.
plus malutka ławica neonków i to i tak będzie sporo.

Sztuczną roślinkę do kosza , zaopatrzyć się w kilka szybkorosnących nurzańce , kabomba , jakieś niewymagające zwartki , na lustro trochę pistii
i powinno być na początek ok , nie zaszkodziłby jakiś naturalny korzeń mangrowca np ale to bez przymusu.
Z czasem myślę ,że sam zaczniesz dobierać odpowiadającą ci obsadę i na jednym zbiorniku się nie skończy  Cheesy

Trzymam kciuki i daj zdjęcia jak przygotujesz swoją pierwszą bańkę
martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2013, 11:08:53 »

Dzięki za tak obszerny wpis Good !

Tak też właśnie skłaniam się ku temu pearl, a srebrne wstawki nie pasują mi do wnętrza. Bardzo podoba mi się stylistyka brilluxa ale jak na razie to za wysokie progi. No chyba, że mieliby jeszcze jakieś z wyprz. ale jak na razie 2 szt poszły...

Roślinki wiadomo, że będą Cheesy a na korzeń mam ochotę osobiście się wybrać nad rzekę albo do lasu tylko czekam końca zimy Angry
Co do żwirku to podoba mi się (szczególnie nocą) jasny kwarcowy drobny, tylko już nie pamiętam jak się to ma do podanych przez ciebie gatunków, czy nie będzie kolizji?
Wiem, że zanim się wpuści ryby do akwa, to najpierw musi "dojrzeć", jednak tak się zastanawiam nad tym, czy nie wpuścić ich praktycznie od razu, przecież ta kula to dla nich jak konserwa jest... A inne rybki to jak już wszystko się ułoży.
I mam jeszcze pytanko, czy przy napełnianiu go wodą mogę sobie "pożyczyć" z innego akwa np z podmiany, czy lać tylko świeżą?
pzdr
kosma2000
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2013, 11:35:16 »

Jeśli masz możliwość dostać "dojrzałą" wodę ze stabilnego akwarium to bierz ile wlezie  Cheesy.
Jak nie to kranowita odstana min dobę ,żeby chlor wytrącić.
Co do wpuszczania po 2-3 dniach , są preparaty uzdatniające wodę zawierające bakterie nitryfikacyjne i inne
ciekawe związki D . Można spróbować dużo ludzi używa i sobie chwali , ja osobiście wole tradycyjnie odczekać.
Niemniej dla biednych bojowników  Cool chyba będzie lepiej zaopatrzyć się w dojrzałą wodę i chlup do większej bańki.
Kupić testy mogą być nawet paski JBL'a  i kontrolować przede wszystkim NO2 i NO3 , jakby za dużo się pojawiało to
sukcesywnie podmieniać około 20% wody aż zbiornik się ustabilizuje.

Co do korzenia wiem ,że największa frajda znaleźć coś samemu ale potem zabawa z preparacją... gotowanko w solance,
moczenie w wodzie , a i tak pewnie po włożeniu do wody wysypią się pierwotniaki i biała galaretka gotowa Cheesy .

Dobra jeszcze raz powodzenia
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2013, 17:20:55 »

W urodziny o.chrzestny pojawił się z 5l kulą, sztuczną roślinką, różowym grysikiem i trzema samiczkami bojownika Shocked Roll Eyes Huh Undecided

Dobrze, że samiczkami, a nie samcami ;p

Ja bym wybrał zestaw, który polecił ci kosma2000
http://allegro.pl/zestaw-aquael-pearl-54l-prosty-full-wypos-i3088969577.html

Ale przedtem zastanowił się nad tym, czy nie zmieścił byś gdzieś większego baniaka Cheesy Ja kupiłem 72 l i po pół roku było mi za małe. Teraz pokój wyremontowany i zbieram na 240 l Wink Tak więc pomyśl o większym baniaku.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2013, 18:57:35 »

W tym zestawie jest małe przekłamanie (jest zdjęcie filtra, którego nie ma, a jest inny). Na tych gratisach mi nie zależy, a zamawiam taki model bezpośrednio w aquaelu. Co do większego, to nie za bardzo mam ochotę na 72 czy 80 tylko właśnie ponad 100, ale to już na dalszy plan (inny mebel). Póki co, to trzeba się nauczyć, złapać bakcyla (wspólnie z dziećmi Smiley ), znaleźć swój styl/cel a potem go realizować.
Później takie akwa będzie w sam raz na akwa pomocnicze.
kosma2000
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 04, 2013, 19:30:01 »

Póki co, to trzeba się nauczyć, złapać bakcyla (wspólnie z dziećmi Smiley ), znaleźć swój styl/cel a potem go realizować.
Później takie akwa będzie w sam raz na akwa pomocnicze.

Jak dla mnie już zarażony  Cheesy Cheesy Cheesy
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2013, 20:41:59 »

Złapał, złapał Wink Ale na twoim miejscu nie kupowałbym zestawu, lepiej skompletować wszystko samemu, takie moje zdanie. Tej pokrywy pewnie nie przerobisz, a trzeba będzie. Zastawnów się może nad akwarium otwartym z kaskadą, coś jakby Shrimp Set.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 05, 2013, 08:55:51 »

Nawet nie masz się co zastanawiać co do tego, czy wpuszczać bojowniki od razu do większego. Pewnie, że wpuszczać! Wody z dojrzałego akwarium za dużo nie lej, lepiej trochę syfu z gąbki jakiejś. Albo wody z syfem z dna i uzupełnij świeżą. I od razu ryby do tego (tylko z kolejnymi się wstrzymaj). A jak nie załatwisz wody ani mułu z dojrzałego zdrowego baniaka, to i tak od razu przełóż bojki, nic im nie będzie. Powodzenia Smiley

martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 05, 2013, 09:01:57 »

Morlinek w przypadku takiego małego akwa, to ten zestaw mi pasuje ponieważ jest, że tak się wyrażę "kompaktowy". Filtr w pokrywie jest niewidoczny (choć trochę przysłania tył). Ale jak będzie kiedyś większe, to z pewnością wszystko osobno. Co do braku pokrywy, to słyszałem, że ryby z labiryntem (w moim przypadku boj.) mogą sobie z niego wyskoczyć, więc raczej tego nie brałem pod uwagę.
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 05, 2013, 12:30:48 »

Chrzestny do ukamieniowania. 
Ja bym z takim prezentodawca przeprowadzil rozmowe, powiedzial wprost co mysle o kulach, sztucznych roslinach i rozowych grysikach.
Nastepnie poszedlbym z nim do tego sklepu i wymienil te cuda na cos przydatnego typu normalne szklo.czy porzadny filtr.
Jak chrzestny kumaty to zalapie baze, jak glupi, to jego problem.

Ps wyczekajcie moment w sklepie jak bedzie duzo ludzi, jesli sprzedawca nie bedzie chcial wymienic sprzetu na normalny to zrob dym, ze sprzedaje ryby z nowa kula.... Glosny dym powinien rozwiazac problemy :-)

martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 05, 2013, 18:51:47 »

Irishman, gdyby nie prezent, to pewnie bym tak zrobił, a edukację przeprowadzę na przykładzie gdy już zorganizuję akwarium. Co do tego sklepu, to może i wymiana by wyszła, choć nie wiem czy używane rzeczy... A sprzedawca to zupełny dureń, jak byłem u niego jakiś czas temu (córka wspominała już któryś raz, że chce rybkę) wybadać temat co i jak, to od razu mi wyskoczył z bojownikiem i taka małą kulą (mniej niż 2 l) i powiedział, że bojownik w szklance może żyć  Shocked Huh
Tak więc daruję sobie awantury, kijem Wisły nie zawrócę... Kupię rybkom nowy domek i będzie git Grin
A kulę zostawię na cukierki itp. Wink
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 06, 2013, 09:48:46 »

Martinez może poszukaj gdzieś akwarium używanego w swojej okolicy, niektórzy chcą się pozbyć naprawdę za symboliczne pieniądze. Trzeba tylko zobaczyć czy nie jest porysowane. Poszukaj na gumtree, na tablicy czy allegro (w używanych).

martinez
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 11, 2013, 17:10:59 »

Dzisiaj wystartowałem Grin

Trochę to trwało bo AquaelZoo w Lublinie poleciał sobie w kulki i po kilku dniach zadzwonili, że akwa kosztuje nie 300 lecz 400zł.
Kupiłem więc w twojezoo.pl (realizacja w 20h!!!). W między czasie kupiłem i przygotowałem wyposażenie.
Nie ma roślinek, które chciałem jeszcze mieć, ale na razie musi to wystarczyć, ważne jest aby jak najszybciej przełożyć bojowniki.
Nie wiedziałem, że po zalaniu zmienia się obraz, więc nie do końca jestem zadowolony (no i faktycznie tak małe rozmiary krępują strasznie Roll Eyes )
Krytyka mile widziana, a frajdy i tak mi nikt nie popsuje hehe  Cool Mam ubaw jak dziecko a już daaawno nim nie jestem  :jupi: .

Aquael Pearl 60 54L
Oświetlenie Eco 24W T5
filtr Circulator 350
grzałka Comfortzone 75W
Podłoże JBL Aquabasis plus (0,5-1cm)
Żwirek dwie granulacje: drobna na wierzchu i na brzegach oraz grubsza pod spodem
Korzeń z anubiasem i mchem oraz inne roślinki i kamienie (nie wiem jak się nazywa ta na środku z tyłu i ta trawiasta)
Dodałem do wody Tetra Aquasafe 40ml (po zalaniu w ogóle nie była mętna i efekt po godzinie widać na zdj)

Po dwóch dniach przekładam z kuli bojowniki (jak się okazało kula ma 3,5L a nie 5...)

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 11, 2013, 17:35:30 »

Proponuje założyć nowy temat w nasze akwaria.
Co do akwarium to jest dobrze, mało roślin trochę i ta grzałka razi.
A co do bojowników to ja bym je od razu wpuścił. Lepsze świeże akwarium 54l niż ta 3,5 l kula, gdzie jedno ,,pierdnięcie" podnosi mocno stężenie azotu.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: