Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Awaria filtra Tetra 1200 - potrzeba pilna porada
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Awaria filtra Tetra 1200 - potrzeba pilna porada  (Przeczytany 3156 razy)
nestoor
Bywalec

« : Wrzesień 15, 2013, 16:35:11 »

Cześć,

Liczę na pomoc braci akwarystycznej. Mój filtr tetra 1200 zaczął zasysać powietrze, generalnie dziwnie się zachowywać. Postanowiłem zdjąć głowicę i się okazało po wyjęciu zaworu "aquastop" w jedny otworze w głowcy mam ułamany plastik. Dodatkowo mocowanie zaworu do węży nie trzyma - kręcę nakrętkami w kółko i wąż można wyjąć (posypało się trochę małego plastiku). Filtr mam około 3-4 lat. Ogólnie fuks że to sprawdziłem bo mogło mi zalać mieszkanie.

1.Ile mam czasu na zakup filtru zanim padną mi rybki (240 L , mała obsada dużo roślin)
2. Czy warto kupować głowicę i zawory czy lepiej kupić nowy filtr
3. Jaki filtr z allegro możecie mi polecić ?? czy zostać przy tetra 1200

Proszę o szybką odpowiedź.

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2013, 01:13:13 »

Filtr kup jak najszybciej, a do czasu jego braku podłącz chociaż jakąś turbinkę wewnątrz, żeby woda nie stała.
Jeśli masz trochę kasy do wydania, na Twoim miejscu nie kupowałbym części do starej tetry, ale dołożył kilka groszy i zainwestował w JBL e1501.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2013, 18:42:44 »

Użyj jakiegokolwiek filtra np. wewnętrzenego z samą gąbką (możesz kupić na allegro używany za kilkanaście PLN). I najlepiej dozbieraj na nowy kubełek. Możesz też kupić używany - ale postaraj się wybrać sprzedawcę - który sprzedaje całe np. akwarium z filtrem, albo likwiduje baniak - nie radzę kupować od handlarzy, którzy z wystawek z niemiec przywożą np. eheimy - niby sprawne. Czyli - postaraj się zminimalizować ryzyko.
Ja kupiłem jeden nowy i 2 używane filtry (w sumie 4 używane w ciągu 7 lat) i jeden - wylał mi wodę - jakieś 20 litrów... dobrze, że byłem w domu... drugi jest koszmarnie głośny (ale 2400l/h one są głośne - ale nie aż tak - wiedziałem, że głośnego szrota kupuję, ale wiedziałem też, że nie wyleje wody ze względu na prostą, starą konstrukcję, wydajność trzyma) - dwa pozostałe chodzą jak mój nowy eheim ze sklepu.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2013, 12:52:29 »

co do filtra to tak jak napisali przedmówcy, co do naprawy, to można wymienić sam adapter montowany w głowicy:
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Tetra_Tec_Adapter_z_uszczelka_do_filtrow_EX_1200_2_sztuki__25_23_184___9895

Gruby72
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2013, 09:26:30 »

Prawdopodobnie powietrze łapie ci przez tę rurkę ,która przechodzi ,z zewnątrz akwarium do środka na rurce ssącej,pękła na szfie ,niżej przy filtrze jak z praw fizyki wynika woda wybijała by na zewnątrz,,zamien te dwia łączniki z ssącego na wylew to zobaczysz ze problem zniknie ,,niestety te rurki pękają na szwie,,zgrzewach,,
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: