Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanie o filter  (Przeczytany 2673 razy)
seba1121
Zainteresowany
**

« : Luty 01, 2013, 12:19:56 »

Mam takie pytanie mam akwarium 112 litrów  i mam filtr  tera  tec ex 600 i bardzo słabo pobiera wodę myłem go już parę  razy i bez zmian chciał bym coś mocniejszego zakupić co proponujecie  wewnętrzny albo zewnętrzny  czekam na odpowiedzi
waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2013, 20:00:00 »

Nigdy nie myj filtra, co najwyżej opłukaj wkłady jak się bardzo zapchają w starej wodzie odpuszczonej z akwarium. Sprawdź, czy zainstalowałeś wszystko zgodnie z instrukcją. Zawór wlotowy (wciągający) ma być w pełni otwarty, bo spalisz silnik pompy i będzie po zawodach, głowica do wymiany.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2013, 18:08:07 »

Zewnętrzne filtry kubełkowe są najlepsze, ale w 112 możesz spokojnie zamontować tradycyjny filtr wewnętrzny.
Zawsze dobieraj filtr przeznaczony do akwarum wiekszego niz posiadasz np mając 112 litrowy zbiornik, przebieraj w filtrach na ok 150 litrów.
Polecam firmę Eheim, super filtry.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Bagniak
Nowy
*

Wersja robocza

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2013, 18:19:50 »

A długo masz tą tetre ? Kupa ludzi czysci wszystko oprócz zaworów i reszty tych małych rurek. z doswiadczenia wiem ze tam  osadza sie sporo syfu mam tetre 4 lata. Druga sprawa widziałem gdzies tu na forum , ze mozna zregenerowac wirnik przystawiając go do magnesu np. od kolumny. Podobno śmiga jak nowy. Wiesz moze niepotrzebnie kupowac nowy filtr szkoda kasy.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2013, 18:48:17 »

To prawda.
Nawet co do mycia filtra... myć można a nawet trzeba, te wszystkie dziurki nie raz trzeba igłą przetykać bo syf+kamień się osadza i zatykają. Ja zawsze pod kranem patyczkami do uszu czyściłem wszystkie plastikowe elementy filtra. Trzeba tylko pamiętać że gąbka czy jaki kolwiek inny wkład płuka się w pobranej z akwarium wodzie. Mycie i płukanie też należy wykonać dość sprawnie ponieważ bakterie we wkładzie również giną gdy nie ma przepływu wody przez dłuższy okres.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2013, 20:25:00 »

A węże czyściłeś?

seba1121
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2013, 15:40:48 »

panowie ja  czyściłem wszystko zawsze odkręcam zawory   węże tez  czyszcze mam specjalna  szczotkę do tego jak juz tu piszemy  doradźcie mi jaka  najlepiej lampe  uv  brac  bo tyle  tego na rynku jest
waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #7 : Luty 04, 2013, 17:43:12 »

Lampa UV nie podniesie przepływu. Jakie masz media filtracyjne w tym filtrze? Wymień po kolei od dołu.
seba1121
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 05, 2013, 16:18:25 »

wiedz od  dołu to mam   BIO - CERAMIKA, kulki plastikowe  te bio ball,  ZEOLIT MINERALNY + gąbka  tak mam je ulozone:)  a lampe chce  zakupić  zeby poprawić czystość  wody jaka polecicie do  120 litrow  bo chce juz w piątek  kupić
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 05, 2013, 16:25:17 »

To kup drugi kubeł zamiast lampy.

pozdrawiam
asmi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: