Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « płetwy - problem u skalarów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: płetwy - problem u skalarów  (Przeczytany 4352 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Wrzesień 10, 2011, 21:30:54 »

Kilka gatunków ryb, po kilkanaście w każdym, wszystkie zdrowe. Baniak 900l, parametry OK. Ph 7.0, ok 26C, GH 10 KH 15 labo odwrotnie ;-), Fe, PO4, NO3 itp w normie - utrzymuję optymalne nawożenie dla wzrostu roślin - i raz w tygodniu wlewam szklankę nawozu - tak mniej więcej 1/3 szklanki proszek(nawóz) reszta woda z kranu.
Skalary tracą górną płetwę. Powoli. Na końcach płetwy - białawy nalot. Ryby są żywe, żwawe, radosne, łakome, wybarwione - no jak zdrowe, ale płetwy mają jakby odcięte...
Inne ryby ameki, razbory, neony, żałobniczki, kosiarki - okazy zdrowia.
Ameki lubią podgryzać...
Czy problemem mogą być zmiany w wodzie - ta szklanka nawozów co tydzień ?
Czy może coś innego ?

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2011, 21:43:17 »

Może jakaś choroba ? nigdy nie miałem problemów ze skalarami w akwarium nawet intensywnie nawożonym.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2011, 21:56:25 »

Może... ale to dziwne... inne ryby zdrowe, a te chore - nie wygląda to na marwicę płetw... i zachowują się w 100% zdrowo...

EDIT:

Dzisiaj 1 para skalarów podeszła do tarła.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2011, 20:23:39 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2011, 20:06:54 »

I jeszcze jedna uwaga - czy i w jakim stopniu ten problem może występować ze względu na podmiany wodą wodociągową ?
Nie mam możliwości fizycznych odstać odpowiedniej ilości wody więc leję kranówkę przez baterię prycznicową z termoregulatorem - ciepłą i zimną jednocześnie - potem trafia do filtrów - 20mn, 5 nm i węglowego - po czym wpływa do akwarium - takie rozwiązanie stosował King i za jego przykładem ja też - ale czy ma znaczenie ciśnienie lejącej się wody - bo ja raczej leję powoli, tak że filtry wypełniają się do 3/4 wodą... całego ciśnienia z wodociągu dać nie mogę bo kosi mi rośliny, a raczej wypłukuje żwir i ziemię...
I kolejna uwaga - zbrojniki czasem wykopią trochę ziemi - może to jest przyczyną...
ps. ale kondycja psychiczna ryb jest na 100% OK. Za wyjątkiem jednej 6-cio letniej rzbory klinowej pływającej pionowo - ale wydaje mi się to normalne...
pps. zmniejszyłem nawozy - daję tylko mikro z duż dozą Fe i mangan dla równowagi - nie leję NO3, Mg, Ca itp utwardzacy wody - ale z K2SO4 nie mogę zrezygnować...

w-2
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2011, 12:31:30 »

I jeszcze jedna uwaga - czy i w jakim stopniu ten problem może występować ze względu na podmiany wodą wodociągową ?
Nie mam możliwości fizycznych odstać odpowiedniej ilości wody więc leję kranówkę przez baterię prycznicową z termoregulatorem - ciepłą i zimną jednocześnie - potem trafia do filtrów - 20mn, 5 nm i węglowego - po czym wpływa do akwarium - takie rozwiązanie stosował King i za jego przykładem ja też - ale czy ma znaczenie ciśnienie lejącej się wody - bo ja raczej leję powoli, tak że filtry wypełniają się do 3/4 wodą...

witam
Myślę że nie jest to przyczyna wody wodociągowej chyba że stare rury wodociągowe dostarczają jakies bakterie lub grzyby które nie zdołały wodociągi wybić chlorem jednak prawdopodobnie byłoby to szkodliwe także dla człowieka.  Spróbuj uzdatnić wodę preparatami dostępnymi na rynku, niedawno na rynek weszła  firma azoo która ma dużo chemii w ofercie rónież typowo dla pielęgnic- www.azoo.pl być może coś dobrego tam znajdziesz. Sam używam z azoo uzdatniacze i witaminy dla pielęgnic i poprawiam tym samym środowisko. Być może witaminy i mikroelementy pomogą. Akurat skalary mają to do siebie że ich płetwy w sumie najszybciej łapią różne uszkodzenia czy mechaniczne czy bakteryjne ponieważ są delikatniejsze od innych ryb. Tak samo też palety często łapią podobne historie czasem tylko z braku mikroelementów w wodzie.  Hodowałem wiele palet i żaglowców i czesto występowały różnego rodzaju zmętnienia, postrzępienia i pomagały witaminy poprostu.Radzę również poobserwować ryby być może tracą płetwy w walkach i dopiero potem pojawia się na tym jakiś grzyb.  Jeśli to nie pomoże to raczej widziałbym tutaj chemię na bakterie np bactopur ale to nie pozostanie bez echa dla bakterii nitryfikacyjnych.   

pozdrawiam
w-2
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 29, 2011, 12:03:15 »

Problem zdiagnozowałem. Winę uszkodzenia płetw u skalarów ponoszą skalary i ameki. Skalary często składają ikrę i się przeganiają wzajemnie co powoduje uszkodzenia płetw, ponadto ameki - niby spokojne rybcie ale jak mają przed sobą skalara albo inną rybcię to kłapią paszczą i odrazu płetwa ofiary uszkodzona...
Pozytywne w tym wszystkim jest to, że płetwy szybko się regenerują - po kilku dniach odrastają niemal całkowicie - no chyba, że rybcia trafi na podgryzacza... Zmniejszyłem tez trochę twardość wody (leję mniej nawozu) i ma to pozytywny wpływ na odrastanie płetw. Witaminy zawsze podaję jak karmię mięsem - ostatnio zwiększyłem karmienie licząc na zmniejszenie agresji u amek, jestem dobrej myśli... ale zobaczymy - akwarystyka to hobby dla cierpliwych  Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: