Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pokrywa akwarium / Tło strukturalne  (Przeczytany 3553 razy)
Raiffeisen
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2011, 19:17:28 »

Mam taki pytanie... czym sie rozni pokrywa aluminiowa od takiej z tworzywa czy tam z  plastiku.
Mam zamiar kupywac pokolei szafka akwa i pokrywa.. i tak sie zastanawiam czy warto dac za aluminiowom pokrywe 650 zl Shocked Shocked
To samo tyczy sie tła strukturalnego 250 zł to chyba przesada Shocked
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 19:21:04 wysłane przez Raiffeisen » Zapisane
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2011, 19:52:29 »

Witam, jeśeli zadajesz sobie takie pytania, oznacza to, że dopiero podejmujesz Zabawę zwaną Akwarystyka.
Zatem polecam tobie zakupić prosty baniak, na tył zamiast tła przykleić czarną okleinę (tak jak u mnie w baniaku) pod akwarium mate lub styropian.

A co do oświetlenia to musisz sam zdecydować, bo zależy to gł. od tego co tam będzie w baniaku, jeśli rośliny to musi być dużo światła ok 0,8W/litr
a jeśli skałki itp to styknie tobie zwykła wytłoczka plastikowa jakie są zwykle w standardzie .

Raiffeisen
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2011, 20:04:19 »

Dzięki za opdowiedz.Zabawe z akwarystyka zacząłem rok temu , byl to baniak 54l i niezly mix w srodku (welonek+neonki+black molly).Teraz ogólnie wszystko przemyslalem i nazbieralem $. Mam zamiar kupic Baniaczek tak mysle z 240l (mysle ze zamkne sie w 3000zl Embarrassed).Mam jeszcze jedno pytanie : Czy moge do takiego akwa wklozyc ozdoby ceramiczne?
Czy one tez wydzialaja cos niepotrzebnego do akwa(mysle ze nie wydzielaja skoro sa wklady ceramiczne do filtrow Lips Sealed)
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2011, 20:07:50 »

240L szafka pokrywa i szkło zamkniesz sie w tyś. Chyba ze chcesz optiwhite.
Ozdoby ceramiczne nie wydzielają niczego.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Raiffeisen
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2011, 20:40:07 »

Jak juz nazbieralem te 3 kafle to nie mam zamiaru oszczedzac na tym akwa... na oku mam
http://allegro.pl/robizoo-akwarium-240l-pokrywa-aluminium-szafka-i1710224291.html     +doplata za 2x T5 54W           1400ZL+koszt(150) wysyłki chyba ze ktos zna jakis sklep na dolnymśląsku, który dowiezie do klienta za free xP                         jeszcze jedno ale mam co do szafki ., mianowicie jest ona przystosowana do aqwa profilowanego 216l
a to jest 240?O co kaman?Producent sie Rypnoł czy naciaganie?

Filtr : tetra tec ex 700 juz mam w tym 54l                                      200ZL

Grzalka mysle ze nie bedzie potrzebna bo akwa bedzie stalo jakies 3-4 m od kominka. To zimą bedzie cieplo a latem to wiadomo      0

Oswietlenie: dostane niby z akwa ale mysle ze warto by je wymienic         Tu bym prosil o porade(z odbłyśnikami mysle ze wyjdzie z 250)

CO2: Hmm... Mysle ze nie bedzie potrzebne.Jeszcze musze poczytac czy to sie opłaci.Tez mozecie doradzic [akwa bedzie Ameryka PŁD (biotopu jeszcze nie ustalilem ,ale napewno nie bedzie to BW)

Napowietrzacz:mysle ze deszczownia w kierunku tafli wody wystarczy,ale jak by co to mam jeszcze brzęczyk tetra tec aps 100                 wydatek 75 zl

Ozdoby&skalki& Podłoże  z 300 zl

Rośliny & ryby: To narazie jeszcze zostawie bo trzeba przemyslec  :mysle ze cos okolo 300-400 zl

Chemia:mysle zeby jak najmniej ale napewno zestaw JBL wszystkich testow sie przyda       150 zl

Wynika z tego ze mam do wydania jeszcze jakies 450 zł
co polecicie  dokupic? x)

PS Zaraz pewnie ktos bedzie pisal ze za taka kase idzie kupic 375l ,ale mi zalezy zeby to bylo miejsze aqwa markowe niz jakis duzy szajs  Wink

« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 20:55:52 wysłane przez Raiffeisen » Zapisane
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2011, 20:56:59 »

Akwarium profilowane zniekształca obraz ,co2 jeżeli decydujesz się na roślinki na pewno się przyda butla z osprzętem - (roślinki będą szybciej rosły),
nie kupuj pompki ja kupiłem i żałuję się bo i tak jej nie używam , roślinki z allegro lub jak ktoś się będzie ogłaszał na forum  .
Jakie podłoże chcesz zastosować ? Jeżeli zdecydujesz się na zielsko to trzeba by było zainwestować w nawóz - (najlepsza będzie metoda EI)
bo po co tracić kasę na drogie nawozy .
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2011, 20:57:42 »

Szafka na profilowane akwarium jest na 216l bo 120x40x50 w profilu ma właśnie tyle litrów przecież nie jest prostopadłościanem i wody jest mniej.
Proponuje byś jeszcze grzałę sobie kupił - wiadomo narazie jest ciepło ale lato nie trwa długo zwłaszcza w Polsce.
Filtr, który chcesz zastosować tą tetrę tec 700 ex jest to filtr za mały do takiego baniaka jego wydajność jak jest zapchany wkładami spada o połowę. Możesz ewentualnie dokupić do tego drugi, który chodziłby jako mechanik, u siebie zresztą tak mam właśnie w 240l. Co do oświetlenia to 2x 54W w T5 powinno wystarczyć dla roślin średnio wymagających.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 21:00:47 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Raiffeisen
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2011, 21:10:28 »

Damian12 Brzeczyka tez juz kupilem z 2 miechy temu ale zaluje  bo to jchodzi jak bym mial mala lodowke w pokoju.O nawozach bede myslal jak bede juz mial aqwa w pokoju Wink
Baniakmaniak Fakt nie pomyślałem o tym Wink hmm profilowane znieksztalca obraz ... ogolnie to mi nie przeszkadza (54l mam profil),ale jezeli to ma przeszkadzac przyszlym mieszkancom to bede musial sie wysilic i poszukac prostego Cheesy. pisałem ze aqwa bedzie stalo w pokoju z kominkiem , w którym temp nie spada ponizej 23 stopnie (btw jak zrobic taka mała kropke  zamiast pisac stopnie).
Moge jeszcze zrobic myk i oddajac za drobna oplata wujkowi aqwa oddac mu tez ex 700  za tam 150 zl i kupic 1200 co o tym myslisz??
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 21:23:22 wysłane przez Raiffeisen » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 18, 2011, 21:20:11 »

Lepiej 1200 ex powinna wystarczyć. Co do grzałki fakt możliwe, że nie doczytałem i skoro 23 stopnie Ci pasują to ok.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Raiffeisen
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 18, 2011, 21:26:17 »

Lepiej 1200 ex powinna wystarczyć. Co do grzałki fakt możliwe, że nie doczytałem i skoro 23 stopnie Ci pasują to ok.
23 stopnie z pokoju + swietlowki tez troszke podniasa temp , ale znajac zycie to bedzie 27-30 stopnie w pokoju przez 7-10 godzin podczas ktorych pali sie w kominku

Dobra dzięki za porady ide spac. Dobrej nocy!!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 18, 2011, 22:19:16 »

tło strukturalne sobie odpuść-zajmuje miejsce w zbiorniku i finalnie nie wygląda tak naturalnie jak zapewniają to sprzedający. Polecam zwykłą folię samoprzylepną.
Napisz skąd dokładniej jesteś z dolengo śląska, to może podpowiem gdzie kupić zbiornik.
pozdr

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 18, 2011, 23:11:55 »

tło strukturalne sobie odpuść-zajmuje miejsce w zbiorniku i finalnie nie wygląda tak naturalnie jak zapewniają to sprzedający

U mnie zarosło glonem i dopiero teraz wygląda naturalnie każdy kto przychodzi pyta się jak wsadziłem tam ten korzeń.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 18, 2011, 23:26:15 »

U mnie zarosło glonem

Może powinni dodawać glony do takich konstrukcji w gratisie Tongue

Raiffeisen
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 19, 2011, 08:29:05 »

vento Strzegom k. Wałbrzycha/Świdnicy 54l baniak kupowalem w trzmielu we wrocku
Oho.... moze sie okazac ze nie bede mial 3 kafli na akwa ;d tylko jakies 2.5 ale to sie dozbiera chwila moment       

Pozdrowienia dla drogówki Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2011, 20:53:13 wysłane przez Raiffeisen » Zapisane
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 20, 2011, 18:13:29 »

Tło można tez samemu zrobić ja tak mam i mam o wiele taniej, i uważam ze lepsze niż gotowe bo mam prawie na całej ścianie a nie tylko na wymiar akwarium, a że akwarium mam w rogu to mam zrobione tył i bok pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: