|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 30, 2010, 21:50:05 » |
|
Można też zrobić z przepołowionych puszek po piwku
Najlepiej to ciąć tarczą do metalu, idzie jak po maśle, dlatego trzeba na trzeźwo  Zwykłymi nożyczkami do papieru idzie bez problemu. Wycinałem kiedyś ludziki, jedne ludzik z każdego wypitego piwa. Zbierałem armię ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 01, 2010, 08:16:21 » |
|
(...)Wycinałem kiedyś ludziki, jedne ludzik z każdego wypitego piwa. Zbierałem armię ...
OT I planowałeś zdobyć władzę nad światem, rodia?  (przepraszam, nie mogłem się powstrzymać) Co do nożyczek to potwierdzam, spokojnie można ciąć nimi aluminium z puszek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 10, 2010, 14:40:48 » |
|
Ja odblysniki zrobilem tak:
Znalazlem rurke srednicy okolo 7cm, folie aluminiowa okleilem z jednej strony tasma obustronnie samoprzylepna. owinalem ja nieklejaca sie strona na rurke i jako nastepna warstwe dalem papier, ktory przylepil mi sie do tasmy samoprzylepnej, nastepnie papier posmarowalem klejem biurowym i tak na przemian, kartka, klej i tak z 5 razy. Odstawilem na 2 godziny i po tym czasie rozkroilem moj projekt w zdloz bardzo ostrym nozem co dalo mi dwie identyczne polowki, krawedzie obcialem nozyczklami i skleilem ze soba dwie polowki, ktore ladnie trzymaja ksztalt i raczej mi nie zamokna. Zalozylem za swietlowke i oparlem na mocowaniach swietlowki - mozna zlapac tasma samoprzylepna. Zdecydowanie mam teraz wiecej swiatla w akwarium - nie ucieka mi na boki.
Czas wykonania 10 minut + 2h suszenia - mozna krocej, taki klej szybko schnie, mi chodzilo tylko o utrwalenie ksztaltu. Koszt... nawet nie wiem, zona kupila folie do gotowania, klej mialem w domu, papier od drukarki.
Pozdrawiam fr0t
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 10, 2010, 18:22:36 » |
|
fr0t: Mozesz zrobic zdjecia odblysnikow? Folia alu. nie robi Ci sie zolta? Ja ma w akwa 2 miesiace i nadaje sie juz dawno do wymiany 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 10, 2010, 18:32:01 » |
|
Marcin14: Hm, po co zdjecia ? wygladaja jak srebrne rurki przeciete w poprzek. Do tej pory mialem pokrywe oklejana od wewnatrz i co najwyzej to przestala sie blyszczec od osadu, ale zolta sie nie robila, natomiast te odblysniki zrobilem wczoraj i narazie niewiele moge powiedziec poza tym, ze mi o wiele lepiej skupiaja swiatlo od oklejonej od wewnatrz pokrywy. Poza tym - wklad pracy jaki w to wlozylem jest taki, ze bez zadnego problemu zrobie nowe za tydzien czy tam miesiac. Zawsze moge sobie narobic na zas  Teraz czekam na dwa akwaria, jedno 210L ma byc w srode, a drugie za tydzien minimum - czekam na odpowiedz szklarza. Te 210L jest z obudowa, ale jak bedzie bez odblysnikow to pomysle nad bardziej funkcjonalna forma odblysnikow. W 450L obudowe bede robic od zera. Myslalem nad nierdzewna stala. U mnie na farmie mamy tez fabryke i dosc spory warsztat inzynierski i prawie wszystko jest wykonane z nierdzewnej stali (ze wzgledu na kontakt z zywnoscia), ktora jak jest wypolerowana bardzo ladnie sie blyszczy. Moge zapytac inzynierow, zeby mi takie cos urobili, zastanawiam sie tylko nad ksztaltem - owalny jak rurka czy pod pewnymi katami? Pozdrawiam fr0t
|
|
|
|
|
|
|
|
|
golob1210
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 13, 2010, 21:59:33 » |
|
a może zrób odbłyśniki z cienkiej blachy aluminiowej tak jak zrobiłem to ja.... zdjecia:  
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2010, 22:03:33 wysłane przez golob1210 »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 13, 2010, 22:23:45 » |
|
a może zrób odbłyśniki z cienkiej blachy aluminiowej tak jak zrobiłem to ja.... zdjecia:   Tylko widac ze ta powierzchnia nie odbija tego swiatla tak mocno jak odblysniki kupione np. na allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 14, 2010, 13:24:55 » |
|
Aluminium bedzie korodowac i zmatowieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
golob1210
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 14, 2010, 21:44:44 » |
|
Marcin14 masz racje nie dbijają światła tak jak zakupionena allegro ale maja też swoje zalety
koszt 1 to około 70gr bo za arkusz blachy aluminiowej 60cm X60cm płacilem bodajże 7zł
fr0t moje leża na szybie... więc nie korodują co do matowienia to się zgodze..
pozwolę sobie wtrącić swoje pytanie... jak wyploerowac to aluminium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 15, 2010, 14:28:12 » |
|
pozwolę sobie wtrącić swoje pytanie... jak wyploerowac to aluminium?
Jak masz dostep do katowki, mozesz rozejrzec sie za tarcza do polerowania, bardzo ladnie wyjdzie, jak nie, probowalbym na wiertarce zamocowac jakis pret, owinac jakims twardym materialem, ale takim, zeby nie porysowal i jedziesz. O ile sie nie myle, mozna tez kupic takie koncowki do wiertarek do polerowania. Aluminium jest jako takie miekkie, wiec latwo sie da polerowac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2010, 17:40:35 » |
|
A tak wogole (nigdy sie nie interesowalem) to z czego sa te odblysniki np. na allegro-te kupne?? JEsli one tez sa z aluminium to sie jednak bardziej oplaca zrobic samemu niz placic 3 dychy za kawalek wygietej blachy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 17, 2010, 00:36:35 » |
|
Są z aluminium kupiłem taki (juwela) z ciekawości i to do tego z dosyc cienkiego aluminium wg mnie dobre do raczej krótkich baniaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|