|
rodia
|
 |
« : Maj 22, 2010, 21:54:56 » |
|
Witam
Słuchajcie mam takie pytanko. Jak się ma ilość światła emitowana przez lampy HQI do świetlówek np. T5. Chodzi mi o stosunek ilości światła jaki uzyskam jeśli porównam np 200W świetlówek z 200W HQI.
Ma ktoś taką orientacje?
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2010, 00:44:09 » |
|
Podobno HQI ma lepszą "penetrację" cokolwiek to oznacza. Szczególnie wysokich zbiorników. Do 50cm wysokości wszyscy mi polecają świetlówki, powyżej HQI zdaje się mieć sens właśnie ze względu na silniejszą emisję światła - ale powtarzam tylko słowa innych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2010, 00:57:54 » |
|
Podobno HQI ma lepszą "penetrację" cokolwiek to oznacza. Szczególnie wysokich zbiorników. Do 50cm wysokości wszyscy mi polecają świetlówki, powyżej HQI zdaje się mieć sens właśnie ze względu na silniejszą emisję światła - ale powtarzam tylko słowa innych.
Pewnie chodzi o ilość światła emitowanego z małej powierzchni. Wciąż nie rozwiązuje to mojego pytania odnośnie samej mocy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2010, 19:18:57 » |
|
Wg mnie t5 da ci więcej lumenów z jednego wata w świetlókach przypada od 65-100 lumenów i świeci takie światło pełną długością świetlówki a lampy HQi świecą na długości mniejwięcej 60 cm więc do baniaka 240l powinieneś miec 2 lampy HQI. Są najsłabsze HQI o mocy 70W ale one emitują światło 5400l dla porównania świetlówka 54w ma 4500l więc świetlówki mają lepszy stosunek wat na lumen. Co do 200watów jak pisałeś nie ma takich HQI są 150watowe i 250 watowe. 250W ma już lepszy stosunek wat na lumen bo ma 20000 lumenów
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2010, 20:21:30 » |
|
Chodzi mi o to, ze rozważam lampy HQI wlasnei ze wzgledu na to, ze nie daja równomiernego światła na calej dlugości akwarium. Z oswietleniem nie równomiernym można lepiej pokombinować z aranżacjami właśnie przez różne natężenie światła w różnych miejscach akwarium. Stosunek wydajności interesuje mnie ponieważ przy bardzo niekorzystnej liczbie światło/moc dałbym sobie spokój. Ale widzę, że aż tak dużej różnicy nie ma, żeby rezygnować z HQI.
W takim razie drugie pytanko. Jak te lampy działają? Z czego się składa? czy to jest sam żarnik + reflektor i do sieci czy jest tam jakas elektronika lub prosta elektryka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 24, 2010, 20:45:10 » |
|
Wg mnie t5 da ci więcej lumenów z jednego wata
Tylko zauważ że świetlówka świeci nie dość że na całej długości to jeszcze w 360st, to niestety nie jest dobre ze względu na to że mimo opcjonalnych odbłyśników dużo światła po prostu nie trafia do roślin, lampy HQI maja światło bardziej skupione, na ten temat nie będę się rozwodził bo cały artykuł na ten temat jest napisany na roślinyakwariowe.pl, tak więc takie przeliczniki nie są zbyt miarodajne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2010, 22:32:44 » |
|
Masz racje lampy HQI są lepsze dodam tylko że do 240l nie opłaca się dawac HQI bo to zbyt małe akwarium na te lampy. Autor wątku pytał się o jakośc światła przy 200 watach przy tej wielkości mocy wg mnie lepiej zastosowac świetlówki a nie że świetlówki są lepsze od HQI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 24, 2010, 22:42:04 » |
|
Masz racje lampy HQI są lepsze dodam tylko że do 240l nie opłaca się dawac HQI bo to zbyt małe akwarium na te lampy. Autor wątku pytał się o jakośc światła przy 200 watach przy tej wielkości mocy wg mnie lepiej zastosowac świetlówki a nie że świetlówki są lepsze od HQI
Wartość 200W podałem tylko dla przykładu, nie wiedziałem jeszcze jaki jest szereg wartości mocy lamp hqi. Teraz mam 162 Watty w świetlówkach T5 i w tym akwarium takiej zmiany nie zamierzam robić. Jednak rozważam to do innych zbiorników w najbliższej przyszlosci. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam, R. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2010, 00:12:11 » |
|
no cóż 2 x 70W HQI było by również fajnym rozwiązaniem  swoją tezę podpieram baniakami roślinnymi z roslinyakwariowe.pl 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 25, 2010, 16:07:23 » |
|
Różnica w świetle w świetlówce i żarniku polega na tym że w świetlówce świeci luminofor czyli ten proszek natryśniety na wewnętrzną powierzchnię szkła tuby. Wiec 50% światła nie jest w stanie bezpośrednio dotrzeć do powierzchni wody tylko z jakimiś stratami trafia odbite lub częściowo pochłonięte po drodze. W żarniku jest troch inaczej bo źródło jest przyjmijmy punktowe. i łatwiej złapać i odbić uciekające światło w innym kierunku. Dlatego diody są puki co najlepsze bo świecą tylko z max 180 stopniach. tylko jeszcze muszą popracowac nad wydajnością i będą biły na głowę hqi i świetlówki.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 16:09:15 wysłane przez szakallo »
|
|
|
|
|
BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 05, 2010, 11:35:50 » |
|
Witam, wrócę do pytania kolegi "rodia" i kieruję je do osób które miały styczność z HQI, np. czy oświetlenie HQI 2x70W jest lepsze, wydajniejsze i odpowiedniejsze od 3x54W w świetlówkach do 300L akwarium Holenderskiego, czy też jest to za mało wat?
Zastanawiam się nad HQI w następujących opcjach:
2x70w HQI - temperatura barwowa 5200K lub
1x150W HQI - 5200K lub
1x70W HQI - 5200K + Świetlówka 1x54W
Posiadane przeze mnie świetlówki to Aquamedic plant grow, philips aquarelle, i zwyczajna świetlówka, wszystkie po 54W.
Proszę o wasze opinie.
|
|
|
|
|
|
Bartek Akwarium 300L 
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2010, 13:14:38 » |
|
Liczy się jeszcze długośc na jaką świecą HQI to mniejwięcej kwadrat 60x60 cm więc jedna HQI na 300 l nic ci nie da potrzebne będą dwie takie lampy. Receptą może byc zawieszenie lampy nieco wyżej wtedy doświetli większy obszar baniaka ale może stracic przez to ilośc lumenów przypadającą na dany obszar świecenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|