Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Czy ktoś mi pomoże z indetyfikacją choroby? Musze działać szybko
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy ktoś mi pomoże z indetyfikacją choroby? Musze działać szybko  (Przeczytany 2566 razy)
Metallgen
Nowy
*

« : Sierpień 14, 2010, 19:42:35 »

Witam

-litraż akwarium - 250 l
-filtracja - filtr zewnetrzny aqua pro sp1
-obsada zbiornika -
1 x Helostoma temminckii
12x Moenkhausia pittieri
7x corydas paleatus
3 x amano krewecie
5x barbus suberti
4x corisa laila
1 x glonojad
1x Pelvicachromis pulcher

-pokarmy, którymi karmię podopiecznych - platki ze sklepu
-temperatura wody i jej parametry (jeżeli je znasz) - 25/26 stopni
-opieka sprawowana nad zbiornikiem (podmiany, odmulanie etc.) - co tydzień odmulanie , 20% wody z akwa zastąpienie swieżą , gazowana woda , specyfiki dla roślinek , bimbrownia itp
-zmiany w zachowaniu ryby - żadne... chora dobrze sie czuje ... je dobrze i pływa z innymi
-zmiany na jej ciele -
Moenkhausia pittieri ostatnio mi choruja wpierw jedna zdechła od tego teraz inne zaczynaja mieć co ona ... wyglada jakby to przechodziło z ryby na rybe tego samego gatunku !) Pierwszej obiawy to --- podbrzuszna pletwa zaczyna gnić ... czyli czernieje (ciemnieje z dnia na dzień) od nasady aż niszczy sie i zostaje tylko ciemna plama. Jak znika pierwsza płetwa to druga zaczyna tak gnić i wtem ryba zdycha. Teraz widze u 3 szt. że zaczyna to sie samo ... podaje dobre lekarstwa i nic.
Szukałam na necie informacjii i nic!!!
Jedno wyjście martwica płetw ale to co mam różni się od martwicy ... ! Do tego nie ma białego nalotu na pletwie jak sie zaczyna ciemne u nasady!
Wyłowie uśmierce myśląc że podziala zaś wtedy pojawi sie w baku od nowa choroba i wybije mi wszystko ... albo zostawie z nadzieją że lekarstwa zadziałają:(
Znacie tą dziwna chorobe? Co sądzicie o tym?
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2010, 21:28:45 »

Może to ostra choroba płetw
tu
Nie pokazalaś żadnych fotek.To trudno powiedziec. Jeżeli to by było to .To by mogło pomóc SERA baktopur. Trzeba dobrze wyczyscic filtr ,wymienic 1/3 wody z akwarium i podać leki.
Tu masz o chorobach gnijących pletw kostioza itp
tu
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2010, 22:18:26 »

Może to ichtiosporidioza. A te dobre lekarstwa to jakie ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Metallgen
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2010, 22:37:02 »

właśnie martwica płetw odpada bo tylko to coś atakuje płetwy brzuszne i od nasady widać w początkowym stadium ciemnienie... z dnia na dzień ciemniej az płetwa robi sie jakby martwa i kruszy się . ichtiosporidioza odpada ryby nie mają nic na skórze prucz zaatakowanych płetw brzusznych. Jedynie jeden gatunek ma a inne nie ;/
Zdjecia zrobie jutro. Szkoda w sumie bo lekarstwa moge kupić dopiero w poniedziałek jeśli sklep będzie otwarty.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2010, 23:06:31 »

Popatrz tutaj może znajdziesz coś podobnego.
http://www.jbl.de/onlinehospitalfr/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2010, 10:52:50 »

Mogłabys odseparowac do akwa kwarantanny (jesli takie masz) chore ryby i tam je leczyc. Wtedy nie musialabys usmiercac i martwic sie o to czy inne  gatunki z glownego akwa 'złapią" te chorobe.
Jeszcze nie miałam chorych ryb, ale moze ta martwica pletw u roznych gatunkow ryb wyglada inaczej?

tutaj znalazlam podobny problem: http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=586
http://www.akwarium.net.pl/forum/choroby/welonce-czernieja-pletwy!!/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2010, 10:57:14 wysłane przez Kantara » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: