|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 28, 2010, 07:11:34 » |
|
Specem nie jestem. Ale. Na prawym zegarze ustawiam ciśnienie robocze zaworka precyzyjnego - pokrętłem pomiędzy zegarami. Mam je zaznaczone na zegarze mazakiem  Jeśli jest ustalone - szybkość podawania gazu reguluję precyzyjnym w ten sposób że najpierw odkręcam trochę więcej a potem schodzę w dół, bardzo delikatnie. Ustaw nieco więcej.. po chwili powinno ustalić się na poziomie jaki chcesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 28, 2010, 10:28:43 » |
|
A jakie to ciśnienie robocze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 28, 2010, 10:33:59 » |
|
Pewnie dla każdego precyzyjnego jest inne, mogę sprawdzić po powrocie do domu ile to jest u mnie - miałem zadanie ułatwione bo sprzedawca zestawu CO2 markerem zaznaczył mi na zegarze gdzie ma być wskazówka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 28, 2010, 12:10:46 » |
|
Pewnie dla każdego precyzyjnego jest inne, mogę sprawdzić po powrocie do domu ile to jest u mnie - miałem zadanie ułatwione bo sprzedawca zestawu CO2 markerem zaznaczył mi na zegarze gdzie ma być wskazówka  Oczywiście mogę jechać po całym zakresie i testować. Jednak to sporo kombinacji czasu i obserwacji. Więc jeśli możesz to powiedz jakie tam jest ciśnienie. W tej chwili mam ustawione tak, że jak zaworek precyzyjny odkrecę na maksa to leci sznur pojedynczych bombelków bardzo blisko siebie jednak nie tworzą się jeszcze te duże bąble. Nie wiem czy to wogóle na tego rzędu cisnieniu roboczym reduktora przystepuje sie do ustawienia zaworku. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skiro
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 01, 2010, 12:28:57 » |
|
jezeli masz podwujne zegary to napewno masz na jednym cisnienie z butli czyli plus minus 70 a na drugim cisnienie wychodzace na zaworek, cisnienie na zaworek nie powinno przekraczac na drugim zegarze 2 powyzej 2 moze rozsadzic wezyki,albo jezeli jest zle wyregulowany zaworek precyzyjny,przy otwarciu sie elektrozaworu robi sie male buuuum,i ryby w moim przypadku paletki rozbijaly sie o szybe,dlatego bardzo wazne jest dokladnie wyregulowac zaworek zeby rybki nie dostawaly szalu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skiro
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 01, 2010, 12:41:27 » |
|
acha a co do ilosci bombelkow to niewiem u mnie wszystkim steruje komputer akwariowy,a co2 rozprowadzam po akwarium za pomoca filtra wewnetrznego,poprostu sciagnolem gabke z dolu podlaczylem od spodu wezyk z co2 obciolem wtyczke i podlaczylem elektrozawor razem z filtrem pod jedno gniazdko w momencie gdy elektrozawor sie wlacza to iwlacza sie filtr wewnetrzny rozprowadzajac to po calym akwarium,i tak zaoszczedzilem na wydawaniu pieniedzy na malo wydajne moim zdaniem spieki itp,ktore sie czesto zapychaja i trzeba je czyscic czesto 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 01, 2010, 19:40:12 » |
|
witam Rodia: nie bierz rotametru - nie będę pisał dlaczego - po prostu mi zaufaj bo jak do tej pory o chyba to co Ci poradziłem sprawdzało się na 100%, ponadto weź sobie spiek nie bierz żadnych innych dyfuzorów, no i jak "ochłoniesz" cenowo polecam reaktorek CO2, jak będziesz zainteresowany zapytaj dam Ci namiar jaki... polecam Ci zestaw z którego będziesz bardzo zadowolony długie lata http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/IMGCO2/ZESTAW%20CO2.jpgpopatrz na allegro jest tego pełno, polecam sklep AQUARIO z Katowic na allegro na nazwę ZILLO czy jakoś tak pozdrawiam p.s. ciśnienie robocze pierwszego = butla czyli od 50-100max ciśnienie robocze drugiego to około 5 (reguły nie ma - dobierasz empirycznie), ale wszystko zależy od wężyka spieku, no i bezwładności systemu - musisz podawać tyle CO2 żeby w dzień starczyło a w nocy nie było za dużo nawet ze sterownikiem chodzi o to żeby elektrozawór był włączany na rozsądny czas nie za długo anie nie za krótko i nie powodował nadmiernych wahań PH aha i podoba mi się Twój dialog z żoną - czasami jest tak że żadne argumenty nie trafiają, grunt to spryt i IQ 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 19:49:36 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 01, 2010, 19:54:18 » |
|
witam Rodia: nie bierz rotametru - nie będę pisał dlaczego - po prostu mi zaufaj bo jak do tej pory o chyba to co Ci poradziłem sprawdzało się na 100%, ponadto weź sobie spiek nie bierz żadnych innych dyfuzorów, no i jak "ochłoniesz" cenowo polecam reaktorek CO2, jak będziesz zainteresowany zapytaj dam Ci namiar jaki... polecam Ci zestaw z którego będziesz bardzo zadowolony długie lata http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/IMGCO2/ZESTAW%20CO2.jpgpopatrz na allegro jest tego pełno, polecam sklep AQUARIO z Katowic na allegro na nazwę ZILLO czy jakoś tak pozdrawiam p.s. ciśnienie robocze pierwszego = butla czyli od 50-100max ciśnienie robocze drugiego to około 5 (reguły nie ma - dobierasz empirycznie), ale wszystko zależy od wężyka spieku, no i bezwładności systemu - musisz podawać tyle CO2 żeby w dzień starczyło a w nocy nie było za dużo nawet ze sterownikiem chodzi o to żeby elektrozawór był włączany na rozsądny czas nie za długo anie nie za krótko i nie powodował nadmiernych wahań PH aha i podoba mi się Twój dialog z żoną - czasami jest tak że żadne argumenty nie trafiają, grunt to spryt i IQ  Mirmil kilka postów wcześniem też dawałem Rodii namair na ten reduktor - jest świetny. Poza tym podłączony jest do 6 kg butli. Spisywał się swietnie do czasu...kiedy wyniosłem zestaw do piwnicy, bo mam BW teraz zrobione i jest mi zbędna. Chętnie odsprzedam.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 01, 2010, 20:03:02 » |
|
badrass: jeśli dajesz gwarancję na to że jest wszystko ok, to lepszej okazji nie będzie Rodia ... ja mam do takiego zestawu butle 12kg czyli około 16l od 1 marca  a 1,5kg stoi i czeka az sie tamta skonczy, drugą 1,5kg dawno pogoniłem
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 20:05:18 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 01, 2010, 22:00:52 » |
|
Już kupiłem ten reduktor co polecił badrass. Z tego co piszecie to widzę, że błąd popełniłem regulując na praktycznie zerowym odchyleniu drugiego manomentru. Dokładnie przed chwilą przypchałem stolik z akwarium do "salonu". Jednak trochę za mało żwirku dałem na ziemię więc muszę jeszcze uzupełnić i ponownie zalać. Bazalt, który miałem wcześniej był 5-6 mm i nawe 3 cm warstwa bez problemu utrzymywała rośliny nie posiadające korzeni. A teraz użyłem 1-2mm i nie ma już tak łatwo. Będzie to jeden z dłuższych restartów - tak mnie robotą ostatnio przysypało, że nawet nie mam czasu obmyślać nowych planów namawiania żony na kolejne inwestycje w akwarium.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 17, 2010, 08:59:33 » |
|
5kg jest spore i nie zawsze jest jak je upchnąć. Moim zdaniem 1,5kg w zupełności wystarczy. Można mieć drugą małą butlę w zapasie lub dużą (8L) i przetoczkę do napełniania małej.
Rzecz w tym, że 5kg to maks które zmieści mi się w szafce. Gdyby mnie było stać na drugą zapasową lub drugą do ładowania, to bym od razu wybrał tą 5kg. Btw, jak przetoczyć śnieg ? jaki śnieg  przetaczasz CO2 to po pierwsze po 2-gie nie da rady dobrze z jednej butli do 2-giej przerzucić prawidłowo Co2  powinna być papą bo jeśli podepniesz 1 butle z 2-ga to przerzuci ci co2 do wyrównania ciśnienia w obu butlach wiec jest to mała ilość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 17, 2010, 09:25:38 » |
|
5kg jest spore i nie zawsze jest jak je upchnąć. Moim zdaniem 1,5kg w zupełności wystarczy. Można mieć drugą małą butlę w zapasie lub dużą (8L) i przetoczkę do napełniania małej.
Rzecz w tym, że 5kg to maks które zmieści mi się w szafce. Gdyby mnie było stać na drugą zapasową lub drugą do ładowania, to bym od razu wybrał tą 5kg. Btw, jak przetoczyć śnieg ? jaki śnieg  przetaczasz CO2 to po pierwsze po 2-gie nie da rady dobrze z jednej butli do 2-giej przerzucić prawidłowo Co2  powinna być papą bo jeśli podepniesz 1 butle z 2-ga to przerzuci ci co2 do wyrównania ciśnienia w obu butlach wiec jest to mała ilość No właśnie, mój tok rozumowania jest podobny. Stąd moje pytanie jak przetoczyć śnieg. Wiesz może są patenty - jedną podgrzewać, drugą chłodzić  . R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|