Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z mchem...  (Przeczytany 1356 razy)
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« : Sierpień 05, 2010, 12:54:28 »

Mam w małym akwarium 30 l które jest jako kwarantanna a zaraz akwa do chodowi roślin mech - christmas. Kupiłam go w maju jak byłam w Polsce w Kakadu w Warszawie. Przeżył transport 2 samolotami i rósł sobie pięknie,aż do zeszłego miesiąca. Nagle z dnia na dzień stał się brązowo-szary, jego zieleń wypłowiała i jedyne co, które daje dowód że ten mech wciąż żyje to nowe jasnozielone listki, które po osiagnieciu normalnej wielkości brązowieją. Jak go kupowałam to był cały ciemnozielony, listki były grube. Nie używam nowego nawozu, stosuje ten sam od początku w płynie (JBL Ferropol) i w tabletkach do podłoża (JBL kulki).Nie wiem czy taka już uroda tego mchu, czy coś z nim nie tak. Niedawno dokupiłam mech jawajski i ten rośnie jak "głupi"...może jakieś sugestie?

Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2010, 18:37:23 »

Nikt nic mi nie doradzi w tej sprawie? zauważyłam,że 43 osoby odwiedziło ten temat i cisza...Sad

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2010, 20:10:52 »

Może ten mech dostaje za mało światła, albo mech jawajski podbiera mu większość nawozu. Może zwiększ dawkę nawozu(nie wiem czy tak można).

Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 08, 2010, 20:53:28 »

nawożę tyle samo co zawsze, mogę spróbować dać ciut więcej, może faktycznie pomoże.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: