paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« : Lipiec 20, 2010, 12:11:51 » |
|
Martwię się o moją cabombe. W ostatnim czasie zauważyłem że wierzchołki roślinki robią się czerwone jednak żadne liście nie odpadają nie widać też żeby roślinka była w złej kondycji. Wszystko jest dobrze tylko czerwone wierzchołki. Może to jest normalne? Poniżej zdjęcie: 
|
|
|
|
|
|
Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2010, 13:13:44 » |
|
Może poprawiło się oświetlenie i zaczeła lepiej rosnąć Jak nic nie dzieje się z nowymi to tylko się cieszyć, prawdopodobnie im bliżej powierzchni tym bardziej czerwone będą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2010, 13:30:40 » |
|
Wg Triamonda, niektóre rośliny reagują w ten sposób na niedobór fosforu: roślina rośnie wolno, ale dobre oświetlenie powoduje, że barwnik się produkuje. W związku z tym, że roślina nie rośnie, a barwnik się produkuje to kondensuje się on w określonych partiach rośliny (zazwyczaj wierzchołki bo tu jest największe światło) i staje się widoczny w postaci różowych, czerwonych lub purpurowych zafarbów.
Miałem kiedyś u siebie coś takiego : dawniej czynnikiem limitującym u mnie był fosfor i obserwowałem takie zjawisko na roślinie limnophila sessiliflora na wierzchołkach tuż pod powierzchnią wody.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2010, 13:33:41 » |
|
Też tak pomyślałem ale nie byłem pewien. Teraz zauważyłem że wszystkie listki bezpośrednio narażone na działenia światła (niczym nie zasłonięte) zaczynają czerwienieć. Wg Triamonda, niektóre rośliny reagują w ten sposób na niedobór fosforu: roślina rośnie wolno, ale dobre oświetlenie powoduje, że barwnik się produkuje. W związku z tym, że roślina nie rośnie, a barwnik się produkuje to kondensuje się on w określonych partiach rośliny (zazwyczaj wierzchołki bo tu jest największe światło) i staje się widoczny w postaci różowych, czerwonych lub purpurowych zafarbów.
Roślinki nawoże makroelementami więc nie powinno brakować fosforu. Do tego jeśli chodzi o wzrost roślinki to rośnie bardzo szybko, przycinam je przynajmnije raz w tygodniu. Jakby brakowało fosforu to działo by się podobnie u innych roślinek w akwarium.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2010, 13:38:56 wysłane przez paweloo18 »
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2010, 13:43:18 » |
|
Też tak pomyślałem ale nie byłem pewien. Teraz zauważyłem że wszystkie listki bezpośrednio narażone na działenia światła (niczym nie zasłonięte) zaczynają czerwienieć.
Po napisaniu mojego poprzedniego posta sprawdziłem cabombę u siebie w akwarium. Widzę bardzo lekkie zabarwienie, ale dosłownie na samych końcówkach (1-2mm) najnowszych liści, które jeszcze nie osiągnęły połowy swego rozmiaru, a znajdujących się w silnym świetle. Chwilowo mam problem z CO2, który to stał się czynnikiem limitującym. Myślę więc, że to nie kwestia bezpośrednio fosforu (od dwóch tygodni eksperymentalnie trzymam po4 na 2ppm), a dowolnej przyczyny, która hamuje wzrost przy silnym świetle. Przed moim problemem z CO2 oglądałem dokładnie rośliny i nie widziałem tych zafarbów. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2010, 13:50:30 » |
|
Myślę więc, że to nie kwestia bezpośrednio fosforu (od dwóch tygodni eksperymentalnie trzymam po4 na 2ppm), a dowolnej przyczyny, która hamuje wzrost przy silnym świetle. Przed moim problemem z CO2 oglądałem dokładnie rośliny i nie widziałem tych zafarbów.
Pozdrawiam, R.
Coś mi przypomniałeś kolego. Przez pierwszy tydzień po posadzeniu roślinek w akwarium nie podawałem CO2 ponieważ byłem w trakcie zamawiania butli i osprzętu do niej. Kiedy zacząłem dawkować CO2 właśnie na cabombie pojawiły sie zaczerwienienia, ale tak jak wcześniej wspomniałem roślinki są w dobrej kondycji dlatego nie obawiam się jak narazie o ich "zdrówko". A może tak jak kolega wyżej wspomniał jest to Cabomba piauhyensis?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2010, 13:54:10 wysłane przez paweloo18 »
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2010, 14:54:09 » |
|
A światła ile jest? Bo jak nie makro i mikro, nie węgiel, to może coś ze światłem nie halo jest dla niej...
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 20, 2010, 15:21:38 » |
|
Oświtlenie: świetlówki 2x30W Opti Plant i 1x30W Opti natural...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 20, 2010, 15:38:00 » |
|
Przepraszam, ale czy jesteście pewni, że to Cabomba a nie Limnophila (u niej takie czerwienienie jest normalne)? Przyznam się, że za bardzo nie rozróżniam, ale mam Cabombę i raczej tak nie wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2010, 19:42:58 » |
|
Roślina z pierwszego posta to Limnophila sessiliflora. U mnie czerwieniała przy wyższym fosforze, niskim azocie, blisko światła i wysokim CO2.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2010, 19:46:54 » |
|
Emi, a to źle że czerwienieje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2010, 19:51:21 » |
|
Nie uważam, żeby to było coś złego.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|