tiggi
Stały użytkownik

|
 |
« : Maj 16, 2010, 21:19:51 » |
|
Zakupiłam ostatnio filtr aquaela wewnętrzny. Działał do tej pory niezawodnie. A dziś działał i w pewnym momencie przestał działać... Do rurki do napowietrzania wdała się woda... Niby działa ale nie napowietrza... Reklamować czy poczekać aż wyschnie ? Przepraszam, proszę o przeniesienie do działu z filtrami...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 21:23:46 wysłane przez tiggi »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2010, 21:35:12 » |
|
"bąbelki" wydostające się z filtra nie są potrzebne, do napowietrzania wystarczy ruch tafli wody, także daj sobie spokój.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
picekwyspa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2010, 22:26:25 » |
|
Pewnie zapchała się rurka. Wyczyść i znowu zacznie działać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2010, 07:32:05 » |
|
pewnie zapchal sie wklad do filtra i przeplyw sie znacznie zmniejszyl co w efekcie dalo ze nie daje rady juz wyciagac powietrza przez rurke venturiego
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2010, 10:22:59 » |
|
Nie masz potrząsać tylko wyczyścić. Na początek wyczyść wszystko oprócz mediów filtracyjnych: wirnik, kopułkę, komorę wirnika, całą głowicę, zbiornik na media filtracyjne. Potem zmontuj to wszystko ale nie wkladaj mediów filtracyjnych i sprawdz czy dziala prawidłowo. Jeśli tak to włóż media i znowu sprawdź. Tą metodą łatwo wykryjesz w którym punkcie leżała przyczyna. Jeszcze jest końcówka/zaworek na wężyku doprowadzającym powietrze. Do testów zdejmij tą końcówkę - pewność że ona nie blokuje doplywu powietrza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
picekwyspa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2010, 10:24:50 » |
|
U mnie problem polegał ze zapchała się rurka venturiego, wziąłem wykałaczkę i po problemie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2010, 14:51:53 » |
|
Możesz wyczyścić jak Ci poradzono ale za chwilę znowu się zapcha. Ten typ tak ma. Zresztą napowietrzanie dodatkowe nie jest potrzebne, w akwariach roślinnych nawet nie wskazane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2010, 17:41:31 » |
|
Rodia praktycznie wyczerpal temat, zrob jak opisal i jesli ogolem nie zepsul sie jakis uklad typu wirnik i tym samym przeplyw wody znacznie sie zmniejszyl to na pewno Jego rady pomoga. Wystarczy przeczyscic media, rurke venturiego jesli jest w srodku osad - to sa typowe a zarazem glowne problemy filtrow wewnetrznych w sprawie napowietrzania przez rurke venturiego. Jezeli czyszczenie nie pomaga to cos z wirnikiem jest nie tak i jest za maly przeplyw. Swoja droga tez bawilem sie w swoim wewnetrznym w napowietrzanie, osobiscie uwazam ze jest to kompletnie nie potrzebne, wystarczy skierowac wylot wody na tafle wody i tlen bedzie systematycznie i optymalnie wchlaniany z powietrza atmosferycznego do wody - tak jak w naturze dzieje sie to w np w rzekach
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2010, 19:25:05 » |
|
Dziękuję ! Wypłukałam moduł z kamykami, i przepchałam tą część gdzie wkłada się rurkę. Na razie działa tak jak działała czyli jest ok  już będę wiedziała co robić  dziękuję ! Jeśli chodzi o akwarium, dopiero dojrzewa i w akwarium jest tylko moczarka więc z napowietrzaniem słabo A wylot filtra jest skierowany tak, by ruszał taflą wody 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2010, 10:34:52 » |
|
Pogodziłam się z tym, że filtr bąbelków robić nie będzie, ale wczoraj nastąpił problem... Przez tą rurkę od napowietrzania zaczęła wylatywać woda... Póki co, zawinęłam ten wężyk tak, że jest w akwarium więc jakby dalej zasysało to nie wyleci na podłogę tylko do akwarium z powrotem. Czy to w czymś będzie przeszkadzał jeśli bąbelki i tak nie działają, a woda będzie w tej rurce sobie przepływać ? Czy kombinować tak by filtr się nie zasysał ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 17, 2010, 10:46:08 » |
|
A nie da się tej rurki usunąć? W filtrach Fan mini Plus moduł napowietrzacza jest usuwalny i można się go pozbyć bez problemu. Po prostu rozbierz "dziubek" całkowicie i zostaw goły bez niczego ew. z tą samą nakładką ukierunkowującą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzemo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 17, 2010, 11:02:34 » |
|
Bardzo prawdopodobne że zapchała się część do której mocujesz przezroczysta rurke do napowietrzania, zdejmij rurkę, zdemontuj część wylotową filtra i igłą lub drucikiem przetkaj wlot powietrza i przedmuchaj, u mnie zapychało sie podobnie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 11:05:43 wysłane przez krzemo »
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2010, 11:19:05 » |
|
Tyle że Tidze nie potrzebna jest ta część. Niech ją zdemontuje i jej nie zakłada skoro zrezygnowała z napowietrzania (dobra decyzja).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|