|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 08, 2010, 20:16:50 » |
|
Jeszcze mam pytanie czy mam jakoś szyby w akwarium oczyszczac czy na razie nic nie ruszac by nie zmienia parametrów wody albo jak zrobic to najbezpieczniej? i czy częśc wody którą wymienię musi byc długo odstana?
Szyby możesz oczyścić nic nie szkodzi.Woda musi odstać 24h.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 08, 2010, 20:59:25 » |
|
Odstaw a jeśli nie chcesz/nie możesz czekać --> uzdatniacz Wiem, że zaraz powiecie, że to chemia w zbiorniku,ale chemia jest wszędzie;)
Podobno lepiej czekać, nie wiem, nie mam 4 wiader żeby mi woda odstawała za każdym razem;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AP
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 08, 2010, 22:51:26 » |
|
Zrobiłam, co trzeba! Tak mi się zdaje. 15-20% wody wymieniłam (stała 48godz. -myslałam, że trzeba znacznie dłużej czekac). Szyby oczyściłam ,częśc roslin się pozbyłam i filtr wypłukałam - jutro dokupie należytych roślin i czekac na efekt będę  Dziękuje za rady!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 09, 2010, 11:03:38 » |
|
Wode odstawiamy na 24h po to żeby szlodliwy chlor sie z niej ulotnił.Dłuzej nie trzeba.Ja zreszta leje wode prosto z kranu,ale nie polecam tego,chyba że na własna odpowiedzialność 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AP
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 09, 2010, 12:45:00 » |
|
To już teraz wiem gdzie jest żródła tak dobrze zakonserwowanych roślin, jak w twoim akwarium  są piękne naprawde zdrowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 09, 2010, 13:12:16 » |
|
AP - trzeba po prostu cierpliwie czekać, mam nadzieję że pomoże. Szczególnie roślinki i lekkie podmiany:-)
Napisz co i jak:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chrisparypa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 11, 2010, 20:51:13 » |
|
No wiec Problemem bylo za wczesne wrzucenie ryb, niedojrzaly filtr, woda....
Z Filtra usunalem wegiel to po pierwsze !!! Dwie gabki plus ceramika, posadzilem wiecej roslin, podmiany co 3 dni nie wiecej niz 20%
po tygodniu: Woda czysta, NO2 jeszcze 0.25 ale o ile mi wiadomo to spadnie lada dzien jak bakterie nitryfikacyjne powieksza swoje kolonie....
Dziekuje wszystkim za pomoc !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AP
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 14, 2010, 19:05:13 » |
|
Witam jeszcze raz. mam pytanie: wymieniam 20% wody co 3 dni, Czyszczę także fitr (jego częśc ) to filtr hailea hl-bt700. Do 112 akwa, na 24 ryby. mam akwa z pokrywą na 2 świetlówki, dokupiłam roślin, wodę mam już krystalicznie czyStą, ryby karmię mniej, temperatura stała 25 stopni, jednak:
-ph mam -to pomiędzy 6,0-8,0 - (test aquatest phx2) - równe 8 co jest z końca szkali CZY MAM STOSOWAC AQUACID? - ph z tego samego testu pomiędzy 4,5-9,0 -wynosi 7 czyli chyba w normie (?)
- tetratest no2 robilam i wynosi 0,48 co jak wiemy jest duże ale takie jest także w kranówie, więc chyba będę musiała zastosowac AQUASAFE? CZY SĄ INNE SPOSOBY BY OBNIŻYC PARAMETRY?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|