Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Metna woda, walka od 2 tygodni
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Metna woda, walka od 2 tygodni  (Przeczytany 4998 razy)
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 08, 2010, 20:16:50 »

Jeszcze mam pytanie czy mam jakoś szyby w akwarium oczyszczac czy na razie nic nie ruszac by nie zmienia parametrów wody albo jak zrobic to najbezpieczniej? i czy częśc wody którą wymienię musi byc długo odstana?

Szyby możesz oczyścić nic nie szkodzi.Woda musi odstać 24h.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Luty 08, 2010, 20:59:25 »

Odstaw a jeśli nie chcesz/nie możesz czekać --> uzdatniacz
Wiem, że zaraz powiecie, że to chemia w zbiorniku,ale chemia jest wszędzie;)

Podobno lepiej czekać, nie wiem, nie mam 4 wiader żeby mi woda odstawała za każdym razem;)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
AP
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 08, 2010, 22:51:26 »

Zrobiłam, co trzeba! Tak mi się zdaje. 15-20% wody wymieniłam (stała 48godz. -myslałam, że trzeba znacznie dłużej czekac). Szyby oczyściłam ,częśc roslin się pozbyłam i filtr wypłukałam - jutro dokupie należytych roślin i czekac na efekt będę Smiley
Dziękuje za rady!
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 09, 2010, 11:03:38 »

Wode odstawiamy na 24h po to żeby szlodliwy chlor sie z niej ulotnił.Dłuzej nie trzeba.Ja zreszta leje wode prosto z kranu,ale nie polecam tego,chyba że na własna odpowiedzialność Smiley

AP
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Luty 09, 2010, 12:45:00 »

To już teraz wiem gdzie jest żródła tak dobrze zakonserwowanych roślin, jak w twoim akwarium  Wink są piękne naprawde zdrowe.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Luty 09, 2010, 13:12:16 »

AP - trzeba po prostu cierpliwie czekać, mam nadzieję że pomoże.
Szczególnie roślinki i lekkie podmiany:-)

Napisz co i jak:)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
chrisparypa
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Luty 11, 2010, 20:51:13 »

No wiec Problemem bylo za wczesne wrzucenie ryb, niedojrzaly filtr, woda....

Z Filtra usunalem wegiel to po pierwsze !!!
Dwie gabki plus ceramika, posadzilem wiecej roslin, podmiany co 3 dni nie wiecej niz 20%

po tygodniu: Woda czysta, NO2 jeszcze 0.25 ale o ile mi wiadomo to spadnie lada dzien jak bakterie nitryfikacyjne powieksza swoje kolonie....

Dziekuje wszystkim za pomoc !
AP
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Luty 14, 2010, 19:05:13 »

Witam jeszcze raz. mam pytanie: wymieniam 20% wody co 3 dni, Czyszczę także fitr (jego częśc ) to filtr hailea hl-bt700. Do 112 akwa, na 24 ryby. mam akwa z pokrywą na 2 świetlówki, dokupiłam roślin, wodę mam już krystalicznie czyStą, ryby karmię mniej, temperatura stała 25 stopni,  jednak:

-ph mam -to pomiędzy 6,0-8,0  - (test aquatest phx2)  - równe 8 co jest z końca szkali CZY MAM STOSOWAC AQUACID?
- ph z tego samego testu pomiędzy 4,5-9,0 -wynosi 7 czyli chyba w normie (?)

- tetratest no2 robilam i wynosi 0,48 co jak wiemy jest duże ale takie jest także w kranówie, więc chyba będę musiała zastosowac AQUASAFE? CZY SĄ INNE SPOSOBY BY OBNIŻYC PARAMETRY?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: