Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Metna woda, walka od 2 tygodni
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Metna woda, walka od 2 tygodni  (Przeczytany 5000 razy)
chrisparypa
Nowy
*

« : Luty 05, 2010, 17:23:57 »

No wiec sprawa wyglada tak:

Obsada

4 kiryski pigmeje
8 neonek
2 pretniki karlowate
2 glonojady

Akwarium 75 Litrow

Parametry wody w normnie testowane codziennie NO2, NO3, Amoniak, Chlor,

pH - 7.2
Twardosc wody: miekka do bardzo miekkiej
Temp 26.3 C

Podloze Zakupione w sklepie akwarystycznym chyba kwarc to jest male drobne kamyczki
3 Kamienie testowane na nieszkodliwosc dla akwarium
Kokos przygotowany wedlug wskazan, gotowany, solony, gotowany
Rosliny 8 raczej nieduzych rozmiarow niestety naz nie podam bo nie znam jedna nazywa sie chyba coco

Filtr Hagen AquaClear 50 dla akwarium do 150 L. Filtr Kaskadowy trzy etapy filtracji, Gabka, Wegiel, Ceramika - TEN FILR DZIALA OD 24 GODZIN
Poprzedni filtr byl duzo slabszy dla akwarum do 75L filtracja bez gabki z wkladem weglowym i zamiast gabki byl plastikowy wklad z wloskami, dziurkami, kanalikami

Dwa tygodnie temu zalozylem akwarium wszystkie przygotowania jak powinno byc, kiedys mialem akwaria przez wiele lat wiec mniej wiecej wiem co i jak....
Woda zaczela metniec... nie jakos bardzo strasznie ale zmetnila sie, zmetnienie powracalo mimo podmian wody, zmetnienie koloru bialego... pare dni temu wymienilem ponad 50% wody walczac z tym zmetnieniem jednak zaczelo powracac dlatego wczoraj kupilem lepszy filtr, ktory ma sie stac sprzymierzencem w walce z metna woda....

Co robic od czego metnienie ?? pierwotniaki ?? zaciemnilem akwarium dzisiaj rano czekaj na skutki moze jakies... co robic ?? jak z tym walczyc... dodam ze nie odmulalem akwarium, bo jeszcze nie ma w zasadzie z czego.... Prosze o pomoc....
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 18:37:43 »

Czy akwarium dojrzewało min 3 tygodnie?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
chrisparypa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 18:51:00 »

nie akwarium istnieje od 2 tygodni i te dwa tygodnie istnienia i tego co sie z nim dzialo opisalem wyzej....
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2010, 19:48:53 »

Moze coś z podłożem jest nie tak.Może ono powoduje zmętnienie.Czy było płókane kilka razy przed włożeniem?

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2010, 20:04:57 »

Według mnie jest to objaw wpuszczenia ryb do nie dojrzałego baniaka .Czy akwarium dojrzewało?
chrisparypa
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2010, 20:10:07 »

podloże100% sprawdzone, plukane czyszczone... to nie podloze tego akurat jestem pewien....

tak to moze byc spowodowane szybkim wpuszczeniem ryb... a czy dojrzewalo... pisalem juz 3 razy ze nie Smiley
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2010, 19:17:13 »

pisalem juz 3 razy ze nie

Jeżeli nie to jest to na 100 % spowodowane wpuszczeniem ryb do niedojrzałego baniaka i nie ma tu wątpliwości.
AP
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 08, 2010, 16:02:47 »

Witam jestem na forum pierwszy raz1
mam od 2 tyg. akwarium a w nim 11 małych skalarów i 1. neonek, jeden glonojad oraz roślinki prawdziwe oczywiście. - to wszystko na 120 litrów. Filtr mam dostosowany do akw. do 250 litrów , ma przebieg 160 l na godzinę wg opisu. Żwir mam biały granitowy i takie kamyki. Pojawiła się mętna woda i rośliny wyglądają jak by się rozkładały a na ściankach robi się biay osad jak glony tylko w białym kolorze. Śwoatło mam z świetłówki itd. temp. 25 stopni. karmie ryby ok 3 razy dziennie (wyglądają na ciągle głodne). Rośliny są teraz pokryte jakby mchem białym...woda ma zapach rybirgo pokarmu (pokrywa jest ciągle zamknięta) . Czy z mojego opisu mozna przypuszczac co jest przyczyną wyniszczxania się roślin i mętnej wody? co mogę zrobic ? proszę o pomoc!
ps. dałabym zdjęcie gdybym wiedziała jak je tu zamieścic?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2010, 16:21:08 »

No wiec sprawa wyglada tak:

Co robic od czego metnienie ?? pierwotniaki ?? zaciemnilem akwarium dzisiaj rano czekaj na skutki moze jakies... co robic ?? jak z tym walczyc... dodam ze nie odmulalem akwarium, bo jeszcze nie ma w zasadzie z czego.... Prosze o pomoc....

Wg, mnie zakwit pierwotniaków i w tym kierunku bym szła.
Świeć krócej. Nie rób dużych podmian - to jest świeży zbiornik i jeszcze rozchwiejesz równowagę, jak musisz to podmieniaj tak po 10-15%.
Wrzuć szybko rosnące rośliny: szczególnie moczarkę,parę pędów. wrzuć i coś na taflę wody (najzwyklejsza rzęsa wodna może być, ale to straszny chwast)

Dużo szybkorosnących roślin na początek to podstawa.

AP: zdjęcia doajesz np. na www.imageshack.us albo fotosik i tutaj wklejasz wygenerowany link,
Nie wiem co tam masz w akwarium ale z pewnością: zbiornik jest świeży, jeszcze niedojrzały (za szybko wpuściłaś ryby)
Ryby karm rzadziej

Zrób sobie test na NO3 i No2 zobaczymy co tam się dzieje w tym akwarum.
Jak mocne masz światło (ile wat maja świetlówki?
ile świecisz, jakie rośliny?

Mętna woda, moim zdaniem - pierwotniaki.
Ma pewno jak wyżej: dużo szybkorosnących roślin nie zaszkodzi
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 16:24:47 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
AP
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2010, 16:45:58 »

Dzieki wielkie! a jak sprawdzic NO3 NO2?
Adriano1549
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2010, 16:56:36 »

Na NO3 i NO2 są testy.

Akwarystą trzeba się urodzić-akwarium może mieć każdy.
AP
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2010, 16:58:39 »

dzieki wielkie Smiley
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #12 : Luty 08, 2010, 17:06:50 »

mam od 2 tyg. akwarium a w nim 11 małych skalarów i 1. neonek, jeden glonojad oraz roślinki prawdziwe oczywiście. - to wszystko na 120 litrów.
akwarium pewnie też nie dojrzewało a dla skalarów za małe akwarium i to aż 11 Shocked coś okropnego

AP
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2010, 18:33:57 »

Skalary są jeszcze malutkie ale jak urosną i "zaczną byc widoczne " w akwarium  to pewnie częśc ich sprzedam lub zdecyduję się na wieksze akwarium
AP
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 08, 2010, 18:52:11 »

Widzę że wcześniej napisałam przez nieuwagę 1 neonek- mam 11 neonek i 11 skalarów -te 2 grupki pływają sobie ładnie ławicami- fajny widok! Wiem , że too małe akwarium dla takiego stadka jednak chciałam by już nie dokupywac ryb a przeciez zawsze jakas ryba pada (choroby czy inne) . Jeśli się nic nie wykruszy to bedę musiała im zmienic warunki, jeśli jednak nie daj Boze troche w międzyczasie padnie nim dorosną to nie chciałabym nic dokupywac - bałabym się że nowe zostaną niezaakceptowane czy narażone na inne tego typu akcje.
Jeszcze mam pytanie czy mam jakoś szyby w akwarium oczyszczac czy na razie nic nie ruszac by nie zmienia parametrów wody albo jak zrobic to najbezpieczniej? i czy częśc wody którą wymienię musi byc długo odstana?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: